FED verlengt ‘Operation Twist’ tot eind 2012

0

Woensdagavond stond geheel in het teken van Ben Bernanke. De baas van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, hield zijn langverwachte speech waarin hij zijn beleid voor de tweede helft van het jaar uiteenzette. Nieuwe kwantitatieve verruiming bleef echter uit, waardoor de FED alleen maar verder gaat met “Operation Twist”. Dit houdt in dat de centrale bank verder zal gaan met het opkopen van langlopende Amerikaanse obligaties, waardoor de rentes worden gedrukt. Het zal echter geen ongebreidelde geldcreatie zijn. De $267 miljard aan nieuwe langlopende Treasuries zullen echter geruild worden tegen kortlopend staatspapier met een looptijd van 3 jaar of korter.

Of het hier echter bij blijft is de vraag. Terwijl de eurozone al enige tijd in een neerwaartse spiraal zit, ziet het er steeds meer naar uit dat Amerika het zelfde pad bewandeld. Bernanke benadrukte dan ook dat de Federal Reserve bereid blijft om verdere maatregelen te nemen ‘wanneer dit nodig wordt geacht’. Verder werd in de speech benadrukt dat de werkgelegenheidsgroei de laatste maanden toch weer is afgenomen, terwijl inflatie terugloopt, mede vanwege dalende olieprijzen. De markt was niet geheel tevreden met de aankondiging van Bernanke. In de verwachting dat “QE3” een reële mogelijkheid was eindigde Amerikaanse beurs woensdagavond negatief.

Hieronder de laatste voorspellingen van de Federal Reserve over de Amerikaanse economie. De groei van de economie in 2012 zal volgens de centrale bank tussen de 1,9 en 2,4 procent stijgen, een grote daling van de groei voorspelling in april toen men nog een verwachte groei noteerde van 2,4-2,9%. Daarnaast werd eveneens de werkloosheid hoger ingeschat dan een maand geleden. Zag men vorig maand nog een werkloosheidscijfer tussen de 7,8% en 8,0%, deze maand werd het cijfer verhoogd en gaat de FED uit van een werkloosheidspercentage van 8,0-8,2% in december.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie