Federal Reserve geeft manipulatie aandelen toe

64

manipuatie fedManipulatie aandelen |  Al jaren wordt er in de blogosphere gesproken over de ‘onzichtbare hand’ (= de manipulatie) van de FED. Op 21 februari liet Dick Fisher, president van de regionale Federal Reserve in Dalles, in een interview weten dat de FED de aandelenmarkten jarenlang heeft gemanipuleerd. De winsten op de beurzen in de afgelopen jaren zijn dus niet alleen bewerkstelligd door betere resultaten van de bedrijven, of het economische herstel. Nee, de ‘centrale bank’ van de Verenigde Staten heeft kunstmatig de koersen hoog gehouden in de afgelopen jaren. Verschillende partijen werden weggezet als complotters, als ze schreven over de opmerkelijke stijging van de aandelenmarkten, aangezien de economische cijfers helemaal niet zo positief waren. Zij blijken nu gewoon gelijk te hebben gehad. De FED geeft nu openlijk toe, dat het de aandelenmarkten heeft gemanipuleerd. Waarschijnlijk is dit overigens nog steeds bezig.

Wat is de reële waarde?

Dat de beurzen in Amerika naar de hoogste niveaus sinds de kredietcrisis zijn gestegen, komt mede door de constante stroom liquiditeit van de FED. Hoewel deze openbaring voor sommige beleggers en analisten niet zo schokkend is, geeft het wel te denken over wat nu de reële waarde is van een aandeel of zelfs een aandelenmarkt. Op wat voor niveau zouden de S&P en de Dow Jones momenteel staan zonder hulp van de Federal Reserve?

Gemanipuleerde beurskoersen

Sinds 2008 heeft de Federal Reserve voor honderden miljarden dollars aan kwantitatieve verruiming toegepast. Een groot deel van de miljarden van QE’s, Operation Twist, en andere stimuleringen, zijn doorgesluisd naar de aandelenmarkten. De uitkomst zoals de Fed die nu ziet? QE heeft effect gehad, omdat de beurskoersen zijn gestegen. Ondanks dat de FED zijn macht primair hoort in te zetten om de werkloosheid tegen te gaan en om economische groei te genereren, zien ze klaarblijkelijk de aandelenmarkt als hulpstuk om dit te bewerkstelligen. Feit is wel dat helemaal niets meer is dat het lijkt. Ook de forse correctie op de beurzen, toen de FED deze week bekendmaakte dat het de stimuleringen waarschijnlijk eerder gaat stopzetten dan eerder was geraamd, valt opeens op zijn plaats. (Via: Examiner)