Federal Reserve handhaaft rente op 0%

0

De Amerikaanse centrale bank handhaaft de belangrijkste rentestand op 0,0% tot 0,25% en ziet de Amerikaanse economie aan kracht winnen, zo meldt het Federal Open Markets Committee (FOMC) van de Federal Reserve. Het rentebesluit komt niet als een verrassing. De markt rekende er op dat de Fed het rentetarief deze maand zou handhaven.

De Fed kondigde aan dat de rente “voor geruime tijd” rond de 0% zal blijven. Tevens erkende de centrale bankiers dat de economie aan kracht wint. De Fed meent dat zolang de werkloosheid hoog is, de inflatie laag en andere economische indicatoren ongunstig, de rente op het huidige niveau moet blijven. In een verklaring liet de Fed weten dat “de informatie die tot ons is gekomen sinds onze vorige vergadering in november suggereert dat de economische activiteit nog steeds toeneemt en dat de achteruitgang van de arbeidsmarkt afneemt.”

De lage inflatie geeft de beleidsmakers ruimte om de rente laag te houden. Consumentenprijzen bleven vorige maand ongewijzigd. Ondertussen worden de tekenen van economisch herstel duidelijker. De werkloosheid in de VS daalde in november onverwacht tot 10%. Dit versterkt de hoop dat de arbeidsmarkt in gunstiger vaarwater terecht komt.

De uitspraken van de Fed lieten weinig licht schijnen op de monetaire koers die de centrale bank de komende tijd zal varen. Meer dan de algemene mededeling dat de Fed – in haar Federal Open Markets Committee – de plannen aanpast indien nodig, gingen de bankiers niet.

Over de auteur

Oprichter van Biflatie.nl. Ondernemer in de vis en in het goud. Schrijft zo nu en dan nog over de economie, het monetaire systeem, crypto's en de beurs.