Federal Reserve ziet toch een traag herstel

0

Het herstel van de Amerikaanse economie is nog maar net begonnen en zal lang duren. Dat zeggen FED-president Ben Bernanke en vice coorzitter Donald Kohl.  Bernanke en Kohn spraken op de jaarlijkse conferentie van de American Economic Association in Atlanta. Het was Bernanke die zei dat het het herstel pas is gestart. Kohn zei dat het ritme traag zal liggen.

Kohn ziet nog te veel beperkingen om krediet te krijgen opdat de economie snel zou kunnen groeien. Dat betekent volgens hem dat de werkloosheid niet zwaar zal kunnen dalen en dat de inflatie nog enige tijd onder controle blijft. De Amerikaanse economie groeide in het 3e kwartaal opnieuw met 2,2%, nadat het de ergste recessie sinds de jaren dertig doormaakte.

Bernanke verdedigde zich ook tegen de kritiek dat de Amerikaanse centrale bank de huizenbubbel gecreëerd door de rente zo lang zo laag te houden. Bernanke zei dat strenge regulatie veel beter was geweest om de huizencrisis te voorkomen. Een rente-verandering was volgens Beranke daartoe een te bot instrument. Hij gaf toe dat de pogingen die in 2005 startten om de huizenbubbel te vertragen te laat kwamen of te kort schoten.

Toch blijft het rentebeleid een noodzakelijk middel, ging Bernanke verder, zelfs voor zaken als de huizencrisis. ‘Als de noodzakelijke hervormingen niet of onvoldoende gebeuren, moeten we bereid blijven monetair beleid te gebruiken om die risico’s te bestrijden’, zei hij.

Via: De Tijd