Financial Action Task Force (FATF) legt aan 200 landen regels op over cryptomunten

0

Op 21 juni 2019 zullen 200 landen wereldwijd bepaalde regels toepassen voor wie cryptomunten wisselt. De Financial Action Task Force, ook bekend onder de Franse naam Groupe d’action financière, is een intergouvernementele organisatie die in 1989 werd opgericht. Dit op initiatief van de G7 om beleid te ontwikkelen ter bestrijding van het witwassen van geld. In 2001 breidde haar mandaat uit met toezicht op financiering van terrorisme. Geen enkel land is verplicht deze te aanvaarden, want de FATF adviseert slechts. Maar het is aanvaarden of dreigen uitgesloten te worden van het wereldwijde betaalsysteem.

Persoonlijke informatie

‘As Bloomberg reported June 11, an update to how national regulators should treat businesses dealing with cryptocurrency tokens will officially go public on the 21st of the month.’ Het zal nog heel wat voeten in de aarde vergen om de regels in de praktijk toe te passen, naar verluid. De details zijn nog niet duidelijk. Maar iedereen die voor $1000 aan cryptomunten wisselt zou ‘personal information’ moeten verschaffen. Cryptobeurzen en ontvangers zoals fondbeheerders dienen hun klanten dan te identificeren. Hoe en hoe ver dat dan wel moet gaan is ook nog niet duidelijk.

KYC

Er bestaat al het principe van Know Your Customer en veel cryptobeurzen passen die regel reeds toe. Zij verlangen dan een identificatie zoals een foto van een rijbewijs of paspoort. Maar of dit zal volstaan vanaf 21 juni 2019? Het was te denken dat zulks eraan ging komen. Het is nog al te makkelijk om crimineel of zwart geld in roulatie te krijgen, wit te wassen of te verplaatsen. Tegelijkertijd krijgen overheden natuurlijk meer greep op dit Nieuwe Geld. Wat fijn meegenomen is? Eric Turner, research directeur bij crypto research firma Messari heeft er het volgende over te zeggen tegen Bloomberg:  “one of the biggest threats to crypto today.”

Over de auteur

Zet de dagelijkse economische en maatschappelijke onderwerpen uiteen.