Financiële markten floreren terwijl gewone burgers creperen

Wanneer ik ’s morgens met een bakkie leut op mijn bureau de beurspagina’s langs scrol en de financiële commentaren doorneem ben ik telkens weer verbaasd dat de beurzen nog steeds in een stierenmarkt vertoeven terwijl Piet met de Pet en Pien met de Pan elk dubbeltje moeten omkeren om te zien welke lekkernijen deze week aan de beurt zijn om over te slaan.

Staatsschuld omhoog

De inflatie gaat al zo hard dat gezinnen met een minimum inkomen gedwongen worden te bezuinigen op hun elementaire voedselvoorziening en zijn aangewezen op goedkopere voeding van mindere kwaliteit. Zelfs de modale inkomens met hoge huurlasten en/of hypotheeklasten worden nu gedwongen om te bezuinigen op hun maandelijkse uitgaven. Laten we alvast meer investeren in de zorg omdat ook hier in NL obesitas weldra zal floreren, net als in de VS. We hebben een nieuwe Minister van VWS(Ernst Kuipers) afkomstig uit de zorgsector en een nieuwe Minister van Financiën(Kaag) die de Staatsschuld verder laat oplopen. Kom op Kuipers, wat maakt dan 10 miljard extra per jaar in de zorg nog uit met die lage rente op staatsleningen. Aflossen is een andere zorg, bewaren we voor de volgende generatie…

Angst en vertwijfeling

We leven toch in een welvarend land? Zo roepen we maar al te vaak om aan te geven dat we niet mogen mopperen over onze ‘welvarende’ levensstandaard. We zijn een verwende natie en hebben het zo goed dat immigranten van heinde en verre kiezen voor een vlucht naar ons kleine polderlandje. Daar moeten we trots op zijn, zo roepen linkse politici. Daardoor lijk ik te worden afgeremd als ik neig partij te kiezen voor rechtse politieke partijen die immigratie willen afremmen. Ik raak verdwaald in het verdeelde politieke landschap. Waar is onze nationale trots. Angst en vertwijfeling overheersen, terwijl financiële markten floreren. Hoe lang nog? Als samenleving moeten we delen, terwijl de beleggersclubs Blackrock en Vanguard de elite bedelen!

Rundhausen en Balkonia

In de onderliggende samenleving zien we een wooncrisis, veroorzaakt door de stikstofcrisis. Er moeten honderdduizend huizen per jaar gebouwd worden in een overbevolkt kikkerlandje. Kikkers moeten onderduiken, groene sloten maken plaats voor wegen en beton. De term ‘kikkerlandje’ die ik graag mocht gebruiken moet ik vervangen door de nieuwe kreet “landje beton.” We waren al gewend aan de kreet “Jantje Beton.” Slim bedacht, dringt pas nu tot mij door dat Jantje Beton woont in landje Beton. De kans wordt groter dat je ooit op het asfalt valt. Gelukkig is de bouwstijl met stenen in deze eeuw mooier dan de betonblokken uit de jaren 50/60. De inrichting van wijken met singels en bomen is er op gericht dat we ons vooral “rundhausen en op balkonia” gaan verpozen. Verre reizen naar de zon worden onbetaalbaar vanwege de extra CO2-heffingen die EU-Klimaatcommissaris TimmerFrans voor ons bedacht heeft. Laten we het rondom huis, op het balkon en in de tuin gezellig maken en de buurtvereniging nieuw leven in blazen. Als we langzaam opnieuw uit onze lockdown ontwaken dan kunnen we ons opmaken voor de volgende crises. Let op het woord crises is meervoud. Het coronavirus wordt endemisch, we moeten er mee leren leven. Komt goed uit nu de stikstofcrisis ons dwingt meer rondom huis te hangen.

Europese Commissie dwingt tot minder emissie

Vliegen wordt duurder en een woning is al onbetaalbaar voor de jongere generatie. We kunnen deze optelsom van economisch-sociale ellende doortrekken en de energierekening er bij tellen. Door oplopende brandstofprijzen maken we minder kilometers en tegelijk dwingen de aflopende energiecontracten ons om de thermostaat 1 of 2 graadjes lager te zetten. Nieuwe contracten gaan voor sommige huishoudens tientallen procenten de lucht in. Gevolg is dat er minder CO2 uitstoot de lucht in gaat nu mensen de kachel lager zetten. Slim bedacht door Frans Timmermans van de Europese Commissie. De bedoeling is duidelijk, minder emissie. Is het toeval of slimme politiek, toevalligerwijs kunnen we nu de schuld van het dure gas op anderen schuiven. Het is Rusland die Europa onder druk zet omdat het land de aanvoer van gas naar Europa niet verder verhoogt. Natuurlijk zijn geopolitieke spanningen aan de grens van Rusland/Oekraïne hier de oorzaak van en kunnen we de schuld op Putin schuiven. Het is maar hoe je het bekijkt.

Slaap zacht

Als we alle externe en interne economische factoren, zoals een gezondheidscrisis met lockdown, woningmarktcrisis, immigratiecrisis en energiecrisis meewegen dan zal dat betekenen dat consumenten flink op de rem gaan staan. De inflatie loopt snel vooruit op de loonontwikkeling terwijl de pensioenen van miljoenen senioren al 12 jaar niet geïndexeerd worden. Wie kan mij uitleggen waar de verwachte economische groei van 2,9 procent(bron: Rabobank) dit jaar vandaan moet komen? Van welke economische kracht, of is het de ECB met z’n monetaire macht? Vergeet het maar, slaap zacht.

GW

11 reacties

 1. Ik kan jou wel vertellen waar de 2,9 procent economische groei vandaan gaat komen.. ha ha… Uit de inflatie….2,9 procent groei in extra goederen of diensten is een ander verhaal. Stagflatie…?
  Hoe ga je uberhaupt groei tellen in een wereld waarin Zombiebedrijven overeind gehouden worden?

 2. Geachte Gerrit, de “wereld” zit nou eenmaal “iets gecompliceerder” in elkaar dan je nu (nog) denkt :
  ■ Major Jordan, an american officer charged with military supplies, states publicly that the USSR , during the so called ‘Cold War’, was supplied by the American Army with planes, parts, generators, weaponry etc, with even more priority than their own (american) army ! :
  https://www.youtube.com/watch?v=BCiylpzR60U

  ps : sinds de afslachting van de (christelijke !) Romanov’s was er nou eenmaal geen ènkele “natuurlijke vijand” op het wereldtoneel meer over voor “hen” hè ?

  Dus konden “ze” sindsien IEDER toneelstukje opvoeren wat “ze” ook wilden.

  “De overwinnar schrijft de geschiedenis”, niet waar ?

  Heb je ooit gehoord van het boekje van Henry Ford (jawel, de Founding Father van het automerk) getiteld “The International Jew”gehoord, dat hij standaard in het handschoenenvakje van iedere nieuwverkochte Ford (auto/vrachtwagen) liet plaatsen door zijn verkopers/dealers ? Aldus HONDERDDUIZENDEN EXEMPLAREN ervan (gratis) verspreidend ?

  Nee ?

  Hmmm … lees ‘m maar eens zou ik zeggen 😉

 3. Wat je pas echt gaat meemaken als de schuldengraad & chaos zo hoog wordt dan in Belgie:
  Voor onze energie betaalden wij mid 2021 net geen 300 euro (gas & electra – gezin met 2 kinderen en woonhuis)…..nu voorstel ontvangen van 1280 euro. Dit zijn bedragen per MAAND. Dit zijn geen “tientallen procenten” maar 415%. Los daarvan bedraagt het gemiddelde hypotheekaflossing voor woonhuis ongeveer 1150 euro…..dus bij elkaar klein 2430 euro. Nu….het mediaan inkomen (50% heeft dus minder) bedraagt netto net geen 2300 euro. U leest het goed (hypotheek + gas&electra) > mediaan netto maandinkomen. We hebben dan nog geen voeding, water, auto, internet, smartphone, vakantie, kleding, meubelen, horeca, dokter & tanbdarts bezoek, medicatie, …….
  Gelukkig lees ik in de MSM dat we in een welvarend land wonen dus kan met gerust gemoed de toekomst in kijken…

  1. Dat is veel meer dan bij ons. Drie jaar vastgezet in november 2020 op 115 euro per maand, gas rond de 70 cent per kuub en electriciteit rond de 25 cent per kwh, maar laag verbruik. Ik heb 30000 Euro geïnvesteerd in verbouwingen, waarbij de duurzame component toch wel een 20000 euro was. 115 euro per maand nu dus met een tussenwoning met zonneboiler, vloerverwarming, vloerisolatie, zonnepanelen (dus volledig gesaldeerde electriciteit). Mijn kosten zijn niet omlaag gegaan, maar ook nog niet gestegen. Overigens komen de prijsstijgingen niet alleen door ome Poetin. Een zeer hoog percentage is belasting.

 4. Het gaat niet om economische groei of oplopende beurzen, maar het gaat om ” welzijn” en volgens mij zit dat in Nederland nog steeds goed.
  Dat het welzijnsniveau overeind blijft komt voor een groot deel uit toenemende schulden en lage rente.
  Deze schulden zijn explosief toegenomen, waarbij Covid als belangrijkste reden wordt aangedragen. Neem de zorgkosten, maar die was al fors aan het stijgen, door de vergrijzing.
  Neem alle ” cadeautjes ” die politici graag weggeven om jouw stem te winnen.

  En inderdaad, als ” groep ” doen de ouderen een stap achteruit, veroorzaakt door het niet indexeren van de pensioenen.
  Maar een groot deel van die ouderen bezit ook een eigen woning, die door de lage rente en het huizentekort flink in waarde is gestegen.

  Nu zullen er zat ouderen moeten rondkomen van een heel klein pensioentje en een AOW uitkering, die nauwelijks serieus te nemen is (vergeleken met andere Europese landen).
  Vergeet niet dat sinds 2015 ,ouderen enorm te grazen zijn genomen. Indien de AOW leeftijd wordt bereikt (op veel latere leeftijd) is er nog maar de helft omdat de jongere partner geen toeslag meer ontvangt. Bij een gemiddeld huwelijk is het leeftijdsverschil 3 jaar.
  Je kunt zelf ook uitreken dat dit gemiddelde stel 851 euro x 36 maanden = ruim 30.000 euro minder is en daar komt nog bij dat de huidige AOW leeftijd naar 67 jaar gaat, dus 2 x 851 x 24 maanden = ruim 40.000 ,ofwel opgeteld gaat dit echtpaar ruim 70.000 euro minder aan AOW ontvangen.

  Dat is een aardig verschil, maar stel dat de eigen woningwaarde met 80.000 is toegenomen en dit echtpaar maakt gebruik van een opeethypotheek ,dan zal het welzijnsniveau van dit echtpaar op een zelfde niveau blijven.

  Ook voor de kinderen (of nabestaanden) zal genoeg achterblijven zelfs als via de opeethypotheek het gehele bedrag van 80.000 is verbruikt. De gemiddelde woning is immers veel duurder en de verkoopprijs ligt veel hoger als een paar jaar geleden.

  Het hangt dus sterk van de persoonlijke situatie af. De politiek kan het beste de AOW uitkering verhogen, door aan het minimumloon te koppelen (6,5%), ook in de toekomst.
  De ouderenkorting kan dan van tafel, dat was toch al een rare subsidie.

  En het is geen geheim dat mensen met een eigen huis steeds zwaarder door de fiscus worden belast. Neem het verdwijnen (afbouwen) van de wet ” Hillen” en het afschaffen van de hypotheekrente aftrek na 30 jaar (ouderen zijn hiervan het slachtoffer).

  Inflatie is wel een pijnlijk punt, omdat het moeilijk zal worden die te controleren en weer naar 2% te brengen. Ik geloof namelijk niet dat de ECB de rente laat oplopen naar zeg 6%.

  De schuldenberg van Europa maakt een hoge rente onmogelijk, dan gaan landen failliet.
  De beurzen zullen als thermometer fungeren, als die stek gaan dalen is het over en uit met een stijgende rente (ongeacht inflatie).
  Loopt het uit de hand, dan komt het welzijnsniveau in gevaar !

  1. Ah ja, die “opeethypotheek.” “Da’s een goeie.” Stel je voor, je vreet je eigen huis op. Je ruilt wat stenen in bij de bank voor geld om rond te komen. Soms ook voor een dure ‘laatste’ cruise. Dat is wat er momenteel onder steeds meer senioren gebeurt. Ik ken dat fenomeen, ik help nog wat bejaarden met hun aangiften inkomstenbelasting.

   Het gaat zo makkelijk onder het mom van ik kan die overwaarde toch niet meenemen naar het hiernamaals. Je gaat dus op je ouwe dag schulden maken terwijl het ooit de bedoeling was in je laatste levensjaar schuldenvrij af te zwaaien. Nu piepen er steeds meer oudjes tussenuit met achterlating van een hypotheekschuld. Ga je niet lekker dood, zou ik denken? We zijn dus duidelijk aanbeland in een tijdperk van “wie dan leeft wie dan zorgt.”

   We hebben als natie een schuldenberg opgebouwd van heb ik jou daar en schuiven de aflossing door naar de volgende generatie. Ik ga eens praten met mijn kids, ik heb er 3. Dat scheelt nogal bij het verdelen van de schuld(na aftrek van de overwaarde uiteraard). Daarna maar een cruise boeken bij de bank. Wel zo makkelijk dat ze naast hypotheken ook reizen verkopen.

   1. Beste Gerrit,

    Jouw reactie is wel heel negatief, alsof iemand zijn hele huis kan (of moet) opeten. Het gaat slechts om een deel van de waarde, zeg 30% tot 50%. Meer zal geen enkele bank toestaan. Dat is genoeg om een karrige AOW uitkering aan te vullen en van een leuke oude dag te genieten.

    Bij overlijden (zolang U geen 90 plus wordt) blijft genoeg over om de opeethypotheekschuld af te lossen, door de woning te verkopen. De kinderen zullen er weinig last van hebben, immers wat is het verschil of men nu 100.000 of 200.000 erft.
    OK, dan rijdt mijn schoonzoon maar niet in een nieuwe Mercedes van onze nalatenschap. Er kan evengoed een leuke middenklasser worden aangeschaft. Dat is een schril contrast bij onze generatie, die al blij waren als de begrafenis (van onze ouders) was verzekerd.

    Maak het niet mooier of erger als het is. Maak je liever druk om de pensioengelden, daar is nogal wat onrecht…..Stel dat je op je 67 jaar met pensioen gaat (dat wil onze overheid) en je sterft op 69 jaar of 71 jaar, ……dan blijft in jouw pensioenpotje een “mega kapitaal ” achter (meestal groter als de eigen woning).
    En rara, wat gebeurd met dat ” mega kapitaal “, juist dat verdwijnt als sneeuw voor de zon.

    De nabestaande krijgen er geen stuiver van, ………en iedereen accepteerd dit onrecht (het recht van de sterkste).
    Ofwel vroegtijdig sterven is social, je laat flink wat achter voor de overige burgers.
    Dat is nogal een verschil met de ” eigen woning”. Stel dat die woning ook aan de maatschappij toekomt, ….denk maar eens over het onrecht na.

    Gelukkig heb ik een prima oplossing gevonden en van deze onrechtvaardige regels en wetten geen last !

 5. En dan ook nog de dreiging van oorlog tussen Rusland en Oekraïne en de daarmee samenhangende Westerse sancties tegen Rusland. Deze zaken zullen voor een flinke opwaartse druk op de energieprijzen zorgen.

  Zal er binnenkort echt een Derde Wereldoorlog uitbreken tussen Rusland en de gehele NAVO en wat betekent dit dan voor ons als EU-burger?

  1. Oorlog? Wat is dat? Een gewapende veldslag behoort toch tot het verleden? De dreiging met oorlogstuig langs de EU-(oost)grens is alleen voor de bühne, zo roepen deskundigen. We zouden meer moeten vrezen voor cyberaanvallen op onze energievoorzieningen enzovoort. En uiteraard met een prijsoorlog. Gasprijs omhoog. Olieprijzen op vrijdag weer 2,5 procent de lucht in. Gaat lekker zo.

   Voorlopig wordt alleen gewaarschuwd voor ‘false flag’ aanvallen: https://www.zerohedge.com/news/2022-01-14/us-intelligence-warns-russian-false-flag-provoke-invasion-ukraine . Zie ik hier nu 3 waarschuwingssignalen?

   1. Hoe dan ook, verwacht ik binnen enkele weken een oorlog tussen Rusland en de EU/NAVO. Zie https://nos.nl/artikel/2413067-rusland-eist-binnen-week-navo-garanties-geduld-is-op “Rusland eist binnen week NAVO-garanties: ‘Geduld is op'”.

    Dit kan zeker uitdraaien op de Derde Wereldoorlog wanneer tegelijkertijd oorlogen uitbarsten tussen Israël en Iran en tussen China en Taiwan.

    Over de vorming van een Europees leger, zie https://unravelations.weebly.com/home/geruchten-van-oorlogen-de-beer-provoceren “Geruchten van oorlogen: De beer provoceren”.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: