Financiële markten onder hoogspanning: spannende tijden!

26

Het lijkt er op dat beleggers de paniekfase naderen. De rente op de United States 10-Year Bond Yield daalde op gegeven moment op deze ochtend met 0,1 procentpunt naar 0,819 procent. In Europa hetzelfde verhaal. De rente op de 10-jarige Duitse en NL staatsleningen daalde met ongeveer 0,04 procentpunt naar record lage negatieve rentestanden van respectievelijk min 0,73 en min 0,57. Daarentegen steeg de Italiaanse 10- jarige met zelfs 0,08 naar + 1,15 procent.

Op instorten

Het verschil in rentetarieven tussen lidstaten van één muntunie gaat dus verder uit elkaar lopen. Wat zal de ECB, of misschien wel de EU hieraan denken te doen. Italië zal zeker het handje moeten ophouden om te voorkomen dat een alles vernietigende systeemcrash vanuit dat land de andere EU-lidstaten zal besmetten. En dan praten we nog niet eens over de verdere gevolgen van het coronavirus. Het gaat nu puur om de economie die op instorten staat.

Paniek

Met al deze dramatische ontwikkelingen zal Powell van de FED zich gedwongen voelen om de centrale rente op korte termijn nogmaals te verlagen. Ook heeft Trump miljardensteun toegezegd aan de Amerikaanse economie. Ondertussen loopt het op de Repomarkt totaal uit de hand. De Fed heeft op dinsdag 3 maart om 8.45 uur $ 100 miljard aan repo-leningen gepompt in de handelshuizen op Wall Street, $ 8,6 miljard minder dan wat de handelshuizen hadden willen lenen. Als dit geen paniekmaatregelen zijn dan weet ik het niet meer. Mogelijk gaan Powell en Trump de beleggers toespreken dat ze alle steun mogen verwachten en daarom alvast weer aandeeltjes kunnen gaan inkopen.

Aandeeltje?

Na een dramatische daling is het een aloud beleggersadvies om te kopen op de dip. De grote vraag is of beleggers er deze keer weer intrappen. Zodra duidelijk wordt dat de onderliggende reële economie echte schade ondervindt en dat de kapitaalvernietiging op de beurzen wordt gevolgd door faillissementen in het bedrijfsleven, massa ontslagen en wankelende banken, dan zal de verkoopgolf opnieuw in gang gezet worden. Dan zien we een alles vernietigende neergang in onze krediet-gedreven welvaartmaatschappij.

Kunst en vliegwerk

We gaan een tijdvak in dat beleidsmakers van centrale banken volop kunstmatig monetair gaan stimuleren en dat regeringen volop fiscaal gaan stimuleren. De samenleving zal daarbij een dubbel gevoel krijgen en zich afvragen welke kant dit opgaat. Het vertrouwen slaat om naar wantrouwen als mensen zien dat ondanks alles toch de neergang is ingezet met o.a. massa ontslagen. De eerste ontslagen werden gisteren in ons eigen landje al aangekondigd.

Tussen hoop en vrees

Financiële markten balanceren tussen vrees en wanhoop en gaan verder duikelen. Af en toe een opleving na een tweet van Trump misschien, of een toespraak van Powell. Van madame Lagarde van de ECB kunnen we weinig meer verwachten. De ECB heeft zijn kruit verschoten met de centrale tarieven op nul en negatief. We wachten nu maar op de FED. Als de VS ook eenmaal het nul-tarief heeft bereikt dan gaan we eens zien hoe het bankwezen zich houdt. Hun verdienmodel is naar de knoppen en ons spaargeld is dan regelrecht een doelwit. Maar eens zien hoe dit allemaal verder gaat. Spannende tijden.

GW