liikanen photoDe eurocrisis heeft zich in de afgelopen jaren voornamelijk afgespeeld in de periferie van de eurozone. De grootste probleemgevallen zijn Griekenland en Spanje, maar ook Italië, Portugal en Ierland ondervonden de nodige schuldenperikelen. Hollande liet eerder weten dat hij denkt dat de eurocrisis voorbij is.  Erkki Liikanen, een Finse politicus en tevens raadslid van de Europese Centrale Bank komt met een heel ander bericht naar buiten. Volgens hem zal de crisis snel de kern van de eurozone bereiken. De kern van Europa is natuurlijk nog steeds Duitsland.

Eurocrisis is nog niet over

We moeten ons grote zorgen maken over de huidige economische ontwikkelingen. Geen enkel land is immuun voor de effecten van de Europese schuldencrisis. Zelfs Duitsland niet.”, aldus Liikanen. “Er zijn een aantal indicatoren die erop wijzen dat de economie in Europa nog steeds aan het verslechteren is. Dat geldt voor de hele eurzone”, voegt hij daar nog aan toe.

Crisis naar hart van Europa ?

De opmerkingen volgden na een verklaring van de centrale bank op 7 december 2012 waarin het volgende werd gesteld: “Omdat een aantal europese landen de schuldencrisis nog steeds niet onder de knie heeft, is het waarschijnlijk dat de Duitse economie in het laatste kwartaal van 2012 en het eerste kwartaal van 2013 een negatief beeld zal laten zien.” Het gevaar dreigt dus dat crisis van de periferie overslaat naar het hart van Europa. Dat het minder gaat in Duitsland is te zien aan de cijfers. De Duitse economie presteert in 2012 slechter dan in voorgaande jaren. In het 3e kwartaal van 2012 groeide de Duitse economie mondjesmaat, namelijk met 0,2% ten opzichte van een kwartaal eerder. Zie hieronder de afbeelding van de ontwikkeling van de economische groei in Duitsland


Source: tradingeconomics.com

Belangrijkste handelspartner van Nederland

Het is goed mogelijk dat we in Nederland zullen gaan merken dat het slechter gaat met onze Oosterburen. Duitsland is nog altijd de belangrijkste handelspartner van Nederland. Volgens de laatste cijfers van het CBS (uit augustus 2012) gaat van de totale Nederlandse export 25,8% naar Duitsland. Daarna volgen België (13,9%), Frankrijk (9,2%), Verenigd Koninkrijk (7,5% en Italië (4,7%).

Vooruitzichten verslechteren

De Bundesbank liet begin december weten dat het verwacht dat de Duitse economie minder snel zal groeien, dan in eerste instantie werd gedacht. Naar verwachting zal de grootste economie van Europa in 2012 met 0,7% groeien en in 2013 met 0,4%. In de vorige raming over de Duitse economische groei ging de Bundesbank nog uit van een groeipercentage van 1% en 1,6%. Het worden ‘schwierigen Zeiten’.

28 reacties

  1. Kijk , het is eigenlijk heel simpel.

    Wanneer je bepaalde dingen blijft doen volgens dezelfde patronen , dan moet je niet verwachten dat je andere resultaten gaat krijgen in de toekomst als diegene die je eerder ook al kreeg.

    Behaalde resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst…nou, ik dacht het wel.
    Het eind van het huidige systeem loopt op zijn eind. Eenvoudigweg omdat het niet met de juiste intentie is opgezet.
    Het is gericht op de welvaart en welzijn van een kleine groep, in plaats van op het geheel.

    Op dezelfde voet van hebzucht , oneerlijkheid en onderdrukking verder gaan zal uiteindelijk niemand ten goede komen..zelfs de huidige machthebbers niet.
    Allemaal een kwestie van tijd.
    Zo werkt het gelukkig, dat heeft het verleden al menigmaal bewezen.
    Leve de natuurlijke curve, die zichzelf altijd afstraft wanneer de intentie niet gericht was op het welzijn van ons allen.

    De enige ontsnapping is uit de cirkel van het huidige denken schieten , en met andere denkwijzen verder gaan. Ik denk dat de hoop dat dit vanuit de heersende macht gaat gebeuren een beetje ijdel is. Die zal zo lang mogelijk de status quo beschermen, door geestelijke manipulatie op alle mogelijke wijzen of desnoods met geweld.

    Onbaatzuchtige handelingen worden in dit systeem afgedaan als dom en naief.
    Maar om uiteindelijk een beter (niet perfect) systeem op te bouwen zullen deze handelingen een grote rol spelen.
    Helaas is dat zoals gezegd de absolute spiegelzijde die wij door het huidige bestel meekrijgen.

    Dat is dan wel weer het succes van feel-good movies :)))

    Voor mezelf vraag ik mezelf meteen af: wanneer deed ik mijn laatste onbaatzuchtige daad ook alweer?

    Zijn er trouwens ook tabellen en statistieken die onbaatzuchtigheid van mensen in kaart brengen?

    Het telefoon nummer van O heb ik al. Meld onbaatzuchtigheid anoniem: 0700-7777 (gratis)

  2. @2 Gaat dat over ondernemers die zichzelf tegenkwamen op jacht naar eigenbelang, vanwege de crisis…

    Dat lees ik op tv gids.nl tenminste.

    Nou ik had het antwoord net klaar voor je ,Gaengphed, in mijn eerdere reactie. Maar helaas net te laat voor jouw reactie, en helemaal voor de betrokken persoon uit de aflevering.
    Laten we het maar niet op synchroniteit gooien maar op toeval. Das beter voor ons hoofd.

  3. Als Duitsland minder kan exporteren vanwege de kwakkelende wereldhandel, is dit een fikse min, maar ik mis eigenlijk de achillishiel van dit land, zoals we in Nederland onze eigen hypotheek bubbel zitten als plots veel mensen werkloos worden en de huizenmarkt inelkaar zakt.

    Ik neem zeker aan dat ook in Duitsland grote zwakke plekken zitten, maar graag heb ik iets meer gelezen over de specifieke risico’s. Mijn lijkt dat juist de kennis van dit soort problemen essentieel is om te kijken naar de nabije toekomst van een land.

    Waar je aan zou kunnen denken is de Deutsche Bank, maar ook het niet terug komen van de PIIGS schulden.

    Uitiendelijk gaat geen land het redden, vanwege de drukpersgeld, en de combiprobleem van easy peakoil, peak-resoutce, klimaat en milieuproblemen, watercrisi, voedselcrisis, ….. Maar dit even terzijde.

  4. Ook bij ons economische krimp van wel meer dan 10%? Grote kans dat wij binnenkort echt in de ellende zitten en dat we de zelfde toestanden krijgen als tijdens de jaren ’30.

  5. @S7P ik denk dat je bescheiden terughoudend bent in je uitspraken.
    Vanzelfsprekend gaan we allemaal de kous op ons kop krijgen van onze acties en reacties uit het verleden.

    Actie en reactie is de basis van het natuurlijke principe.
    Alles wat in het verleden gedaan is uit eigenbelang zal op de gehele mensheid zijn effect hebben.
    Dat kun je met een gerust hart stellen.
    Wij allen, alle levende wezens, zijn uiteindelijk allemaal deel van diezelfde hoop energie die op deze aarde leeft.
    Dat is ook al lang wetenschappelijk bewezen.
    Maar goed verstopt, zodat een kleine groep daar voordeel aan kon hebben.
    Of je het nou gooit op de maya theorie, of de bijbelse apocalypse…dat is wat er aan het gebeuren is.
    Het heeft niks te maken met het einde van de wereld, maar het einde van het huidige bestel wat we nu kennen.Das ook het einde van de wereld , zoals we die nu kennen, toch?

    En dat is wat er nu aan het gebeuren is. En natuurlijk zal chaos er aan vooraf gaan…Maar niet de chaos die de huidige elite wil, om nog meer macht te krijgen, maar chaos in denken , de strijd tegen het oude, door de gewone mensen.

    De ultieme vraag is, wat willen we.

    Rondrijden in een autootje? Een I-pod hebben? The voice of holland bekijken?

    Of leven in vrede in harmonie met de natuur. Zonder alle overbodige luxe…..

  6. Het is heel controversieel, maar nu leven we in een systeem wat zichzelf in stand houd door de gedachtegang dat we het allemaal voor onszelf voor elkaar hebben omdat we alles hebben wat we nodig hebben , en alle luxe die we willen.

    Draai het eens om. Een systeem waarin we allen aan de andere denken, en alleen tevreden zijn wanneer een ander niets tekort komt.
    Exact tegenovergesteld aan wat we van kleins af in geleerd zijn.

    Zouden er dan ook mensen sterven uit hongersnood, maar dan omdat anderen alles weggaven omdat ze dan zelf niks meer hadden?

    Best wel wat om over na te denken.

  7. @3 inderdaad, daar ging het over. Was best interessant.

    On topic: Kunnen we Hollande niet voor een één of ander tribunaal terecht stellen? Wordt tijd dat ‘onze leiders’ eens met de enige echte waarheid naar buiten treden!

  8. @8 ik schreef het al eerder aan Ktm, poep en roeren geeft stank.

    Wanneer je stank wil is dat goed.
    Maar energie besteden aan de oorzaken is minder interessant dan je geest openzetten voor oplossingen.

    Dat het niet klopt, zijn 1000000 voorbeelden van, maar wat je gaat doen aan oplossing dat is lastiger…
    Ik wil je niet afkammen maar vraag je hulp in de strijd tegen het oude.

    Wat je zag in de docu was oud leed.
    En wat je er aan kunt doen is vanaf morgen, of liever vanaf nu op een andere manier de wereld bekijken.

    Want dat is de enige manier om m te veranderen.

  9. @6 Madman. Wat willen we? Wat de communistische revolutie in elk geval heeft geleerd is dat “burgerlijkheid” (hiermee doel ik op huisje, boompje, beestje) op een of andere manier heel diep geworteld zit en dus niet zomaar uit te roeien is. Dat is dus wel wat de idealisten van de revolutie wilden, omdat dit in hun ogen noodzakelijk was wilde de revolutie echt slagen. Kortom gewoontes roei je niet zomaar uit, dat gaat zelfs een EUSSR lukken.

  10. @6 Bottomline. Zelfs die keus hebben we niet. De keus die we hebben is leven in vrede en in harmonie met de natuur zonder die overbodigheden of de zaak opblazen en de aarde voor ons zo goed als onleefbaar maken. Willen we ons als mensheid voegen naar de grenzen, die de aarde ons geeft? M.a.w. Er is genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht.

    Voor mij is de reden achter de vragen, die ik stel om een inschatting te maken hoe lang het duurt voordat het mis gaat en op welk misgaat scenario gaat het? (crash of hyperinflatie) Dat het misgaat is een zekerheid. Ik probeer gewoon een duidelijk beeld te krijgen op plaatsen waar mijn kennis niet voldoende is. Deze vragen lijken me essentieel om te weten wat er echt aan de hand is met Duitsland

    — ff offtopic —

    We hebben niets te winnen hebben in die chaos. We weten hoe laat het is. Die chaos is de choas van de heersende neoliberale elite die de boel plukt en de bevolking, die zich ook geplukt voelt , meent recht te hebben op goodies en achter andere dwaze populisten aanlopen (met zijn eigen agenda) en dus meer nieuwe wijn in oude zakken.
    En het ecologishe probleem, dat veel groter en belangrijker is dan de chaos en de machthebbers, die hun kaarten op een de nieuwe leiders inzetten. (Zie in Egypte wat er gebeurd is na Mubarak en nu met Morsi.)

    De grootste nachtmerrie mijninziens. Er gebeurt van alles, maar er veranderd feitelijk geen klap. Het systeem blijft leven. De race naar de bodem alsmede de aftakeling van onze leefomgeving gaat gewoon door. Daarom denk ik dat we ook echt ver van de grote bevolkingscentra (randstad, ruhrgebied, …) weg moeten zijn.

  11. @S7P helemaal eens.

    Maar de basis blijft hetzelfde..

    En snoeischaar hou je klaar.

    De keuze van ieder individu is de keuze tussen angst en wantrouwen , of liefde en vertrouwen.

    Dat zijn de hoofdkeuzes waardoor wij allemaal persoonlijk kunnen beslissen wat de toekomst is voor de mensheid op deze planeet.De aarde. Zo noemen we deze planeet.
    En als dat niet lukt hier zullen we waarschijnlijk weer een nieuwe kans krijgen. Of dat nu hier is of op de volgende planeet, dat moeten we afwachten.
    Maar een feit is dat de keuze aan ieder van ons persoonlijk is.

    Maar wanneer we vanaf nu voor onbaatzuchtige liefde gaan en onze geest aanpassen, zal het oude systeem uitsterven als een plant die geen water meer krijgt.

    De oude woekerplant die groeide door haat en hebzucht.

    De keuze is aan ons mensen, ieder persoonlijk. En ergens diep verscholen is er een macht die ons de keuze geeft. En dat is mooi.

    Daarbij komt nog , en dat zal me helemaal helpen om gesnoeid te worden, dat er machten zijn op deze planeet die de machthebbers helpen om de hebzucht haat en wantrouwen in stand te houden.

    -edit- Snoeischaar heeft gesnoeid.

  12. He, wat zegt de econoom Ewoud Jansen hier nou:

    [i]”De reden dat we graag op een voorraad goud zitten, is dat we nog steeds menen dat het ruilmiddel dat de centrale bank uitgeeft zelf ook waarde moet hebben en dus door iets concreets moet zijn gedekt. Dat is een achterhaald en primitief idee. Het ruilmiddel zelf hoeft geen intrinsieke waarde te hebben. Het moet algemeen geaccepteerd zijn en vertrouwd worden en in staat zijn de (relatieve) waarde van de verschillende goederen en diensten uit te drukken en aan te passen aan de actuele schaarsteverhoudingen.

    Modern geld is een soort puntenstelsel. Mensen krijgen een bepaalde hoeveelheid punten voor hun (economische) prestaties en kunnen die punten weer inruilen voor goederen en diensten die ze niet zelf voortbrengen. Uiteraard moet de hoeveelheid punten die in omloop wordt gebracht in verhouding staan tot de omvang van de economische activiteit.”[/i]

    Zie je, het begint tot sommige hersencellen toch door te dringen! hehehe

    Hier de link: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3365233/2012/12/18/Met-staven-goud-op-de-plank-schieten-we-niets-op.dhtml

  13. dus maar weer even mijn – afkeurenswaardige(!?) – mantra herhalen:

    “Waarom een ruilmiddel schaars houden in een wereld zonder schaarste?”

  14. Duzzz, wat er gaat gebeuren: De Dijsselbloempjes van deze wereld WETEN dat de FED e.a. die goudstaven helemaal niet hebben (want meerdere keren aan verschillende partijen ‘verpand’). En DAT gaat de Dijsselbloempjes NOODZAKEN om goud he-le-maal los te laten. Iedere koppeling tussen geld en goud wordt losgelaten. DAT is wat gaat gebeuren. Want zou dat niet gebeuren, dan breekt de pleuris los. En dat zal men TE ALLEN TIJDE voorkomen (net als een Grexit). En IS goud dan eenmaal ontkoppeld – wat zeer snel gaat gebeuren – dan zakt het hele goud-bolwerk in.

    Don’t shoot the messenger… Ik waarschuw slechts…

  15. De essentie van het “probleem” mis ik iedere keer weer. We willen maar niet accepteren dat het minder gaat. Krimp wordt genoemd als neerwaartse groei zodat het woordje groei nog gebruikt kan worden. Zolang onze wereldleiders hun denkwijze niet willen aanpassen gaat er niks veranderen. Ja de schulden zullen blijven groeien. Hebben we toch ergens groei gehaald

  16. @18
    Hier doet de link ook niet wat hij moet doen:

    Firefox weet niet hoe het dit adres moet openen, omdat het protocol (rtsp) met geen enkel programma is verbonden.

  17. @Dave. Hoezo goud helemaal los laten? Het is toch al ontkoppeld?!?!

    Graag verneem ik van jou de reden waarom China rucksichtslos goud uit de grond aan het halen is en het uit alle hoeken van de wereld importeert.

    Ben benieuwd.
    Zal China het toestaan dat goud naar 0 Dollar gaat? I don’t think so.

    Nogmaals. Er zijn heel veel mensen op de wereld en er zal altijd schaarste van het één of ander zijn. En de prijs van datgene wat schaars zal gewoon hoger zijn van datgene dat niet schaars is. Simpel.

    Het uit de grond halen van goud kost al gauw rond de 800 Dollar per TO.
    Neen, ik denk dat je volgend jaar je haar uit je hoofd trekt dat je niet IETS aan PM hebt ingeslagen.

    We gaan het zien. Hoop alleen dat je wel hier blijft posten. Dit geeft gewoon leuke discussies dan alleen meepraten met elkaar 😉

    Laatst postte ik een artikel over het leven in Griekenland meen ik. Hier nu een artikel over het leven in Spanje…

    http://www.nytimes.com/2012/12/17/world/europe/in-spain-having-a-job-no-longer-guarantees-a-paycheck.html?smid=tw-nytimesglobal&seid=auto&_r=0

  18. Voor dat kb linkje ff googelen. Het linkje is voor mobiel, das het euvel denk ik.

    AC2012 the entanglement kb
    Staat bij de uploads van eurocatalyst op youtube

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: