Finse politicus waarschuwt voor Duitse crisis

28

liikanen photoDe eurocrisis heeft zich in de afgelopen jaren voornamelijk afgespeeld in de periferie van de eurozone. De grootste probleemgevallen zijn Griekenland en Spanje, maar ook Italië, Portugal en Ierland ondervonden de nodige schuldenperikelen. Hollande liet eerder weten dat hij denkt dat de eurocrisis voorbij is.  Erkki Liikanen, een Finse politicus en tevens raadslid van de Europese Centrale Bank komt met een heel ander bericht naar buiten. Volgens hem zal de crisis snel de kern van de eurozone bereiken. De kern van Europa is natuurlijk nog steeds Duitsland.

Eurocrisis is nog niet over

We moeten ons grote zorgen maken over de huidige economische ontwikkelingen. Geen enkel land is immuun voor de effecten van de Europese schuldencrisis. Zelfs Duitsland niet.”, aldus Liikanen. “Er zijn een aantal indicatoren die erop wijzen dat de economie in Europa nog steeds aan het verslechteren is. Dat geldt voor de hele eurzone”, voegt hij daar nog aan toe.

Crisis naar hart van Europa ?

De opmerkingen volgden na een verklaring van de centrale bank op 7 december 2012 waarin het volgende werd gesteld: “Omdat een aantal europese landen de schuldencrisis nog steeds niet onder de knie heeft, is het waarschijnlijk dat de Duitse economie in het laatste kwartaal van 2012 en het eerste kwartaal van 2013 een negatief beeld zal laten zien.” Het gevaar dreigt dus dat crisis van de periferie overslaat naar het hart van Europa. Dat het minder gaat in Duitsland is te zien aan de cijfers. De Duitse economie presteert in 2012 slechter dan in voorgaande jaren. In het 3e kwartaal van 2012 groeide de Duitse economie mondjesmaat, namelijk met 0,2% ten opzichte van een kwartaal eerder. Zie hieronder de afbeelding van de ontwikkeling van de economische groei in Duitsland


Source: tradingeconomics.com

Belangrijkste handelspartner van Nederland

Het is goed mogelijk dat we in Nederland zullen gaan merken dat het slechter gaat met onze Oosterburen. Duitsland is nog altijd de belangrijkste handelspartner van Nederland. Volgens de laatste cijfers van het CBS (uit augustus 2012) gaat van de totale Nederlandse export 25,8% naar Duitsland. Daarna volgen België (13,9%), Frankrijk (9,2%), Verenigd Koninkrijk (7,5% en Italië (4,7%).

Vooruitzichten verslechteren

De Bundesbank liet begin december weten dat het verwacht dat de Duitse economie minder snel zal groeien, dan in eerste instantie werd gedacht. Naar verwachting zal de grootste economie van Europa in 2012 met 0,7% groeien en in 2013 met 0,4%. In de vorige raming over de Duitse economische groei ging de Bundesbank nog uit van een groeipercentage van 1% en 1,6%. Het worden ‘schwierigen Zeiten’.