Fiscal Cliff is hoe dan ook slecht voor Amerika

31

fiscal afgrondFiscal Cliff Ahead |  Alle belangrijke economische beslissingen worden altijd op het allerlaatste moment genomen (Griekenland, eurocrisis, schuldenplafond, etc.). Toch wordt er verwacht dat de hoofdrolspelers van de Fiscal Cliff vrijdag nog tot een oplossing zullen komen. De personen die de Amerikaanse Fiscal Cliff moeten vermijden zijn: John Boehner, Mitch McConnell, Harry Reid Nancy Pelosi en last but not least, president Barack Obama.

Lastige keuze

De Democraten en Republikeinen moeten in het Witte huis tot een akkoord zien te komen. De beleidsmakers staan voor een lastige keuze: De huidige maatregelen laten verlopen, waardoor belastingen zullen worden verhoogd en extra bezuinigingen in werking zullen treden of de belastingvoordelen verlengen waardoor het Amerikanse begrotingstekort nog verder zal oplopen.

$16,4 biljoen schuld

Enkele jaren geleden werd er afgesproken dat er een aantal Amerikaanse belastingtarieven tot 1 januari 2013 zouden worden verlaagd. De tarieven zouden per 2012 dus weer terug gaan naar de oude (normale) niveaus. Dat zou tot gevolg hebben dat de Amerikanen weer meer belasting moeten betalen. Goed voor de Amerikaanse overheid, want momenteel heeft de Verenigde Staten een nationale schuld van $16,4 biljoen, maar funest voor het besteedbaar inkomen van de Amerikaanse bevolking en nog belangrijker voor de Amerikaanse bedrijven.

Hoe dan ook funest voor Amerika

De multinationals zien de financiële afgrond met rasse schreden dichterbij komen. Dat gaan de aandeelhouders niet leuk vinden. Want wanneer de Amerikaanse bedrijven meer belasting moeten gaan afdragen, blijft er minder voor de aandeelhouders over. De multinationals verzetten zich dan ook hevig. Volgens verschillende economen zal de Amerikaanse economie gaan krimpen en wellicht in een nieuwe recessie terecht komen door de Fiscal Cliff. Aan de andere kant, als de belastingregels niet worden aangepast, is dat een extra last voor de Amerikaanse overheid. Welke kant het kwartje ook opvalt, het is sowieso slecht voor de Amerikaanse (schulden)economie. Hieronder een overzicht via Marketwatch, wat de Fiscall Cliff de Amerikaanse overheid kan gaan kosten in 2013 en 2104.

fiscal cliff

Over de auteur

Oprichter van Biflatie.nl. Ondernemer in de vis en in het goud. Schrijft zo nu en dan nog over de economie, het monetaire systeem, crypto's en de beurs.