Fiscale aftrek huizenmarkt: €33,4 miljard

De fiscale aftrek voor de eigen woning bedroeg ruim 33 miljard euro in 2011. Dit leverde eigenwoningbezitters een belastingvoordeel op van in totaal ruim 14 miljard euro. Dit komt neer op gemiddeld 290 euro per maand per huishouden met een eigen woning. De aftrek is in de afgelopen 10 jaar verdubbeld. In 2000 bedroeg de fiscale aftrek voor de eigen woning in totaal €16,9 miljard. In 2011 is dit bijna verdubbeld tot €33,4 miljard euro. Het grootste deel betreft de aftrekbare rente en financieringskosten, de zogenaamde hypotheekrenteaftrek. Deze bedroeg €32,3 miljard euro in 2011. Daarnaast kunnen ook periodieke betalingen voor erfpacht, opstal of beklemming worden afgetrokken. Vanaf 2005 worden eigenaren met een (bijna) afbetaalde hypotheek beloond met de aftrek wegens geen of een geringe hypotheekschuld.

fiscale aftrek huizenmarkt

Hoogte van voordeel varieert

In 2011 trokken huishoudens gemiddeld €670,- per maand af voor hun eigen woning. Dit leverde hen een voordeel op van €290,- per maand aan te betalen inkomstenbelasting en premies volksverzekeringen. Dit voordeel varieerde van €130,- per maand voor de laagste inkomens tot ruim €520,- per maand voor de hoogste inkomens.

De woningeigenaren met de hoogste inkomens betaalden door de aftrek voor de eigen woning gemiddeld geen 4.040 maar 3.520 euro per maand aan  inkomstenbelasting en premies volksverzekeringen. Hiermee verlaagden zij deze heffing met gemiddeld 13%. Hoe lager het inkomen hoe groter het relatieve effect van de aftrek. Voor de laagste inkomens werd de heffing zelfs meer dan gehalveerd door de aftrek.

Belastingvoordeel vooral naar hogere inkomens

Hoge inkomens hebben veel vaker een eigen woning dan lage inkomens. Van de huishoudens met de laagste inkomens had in 2011 nog geen 17% voordeel van de aftrek voor de eigen woning. Dit loopt op tot 92% van de hoogste inkomens.

Door het relatief grote aantal huishoudens met een eigen woning en het gemiddeld hoge bedrag aan heffingsvoordeel, kwam 30% van het totale voordeel van 14,3 miljard terecht bij de hoogste inkomensgroep. Bijna 19% ging naar de op een na hoogste inkomensgroep. Dat betekent dat bijna de helft van het belastingvoordeel naar huishoudens ging met een bruto-inkomen van €82.900,- of meer per jaar. Dit blijkt uit gegevens van het CBS.

2 reacties

 1. Goedemorgen allemaal. Het wordt een aardig schouwspel om te zien dat het stemvee (je weet wel, de nietsvermoedende schapen met de vragende ogen) straks op 12 september hun weloverwogen keuze maken en deelnemen aan het feest van de democratie om hun belangrijkste recht te gebruiken. Denkt de kudde nou echt dat Jan Keynes en ome Mark ook maar IETS gaan doen om de huizenmarkt zijn werk te laten doen? Natuurlijk niet. En daarom is het altijd goed om wat financieel getinte citaten en wijsheden te kennen. Goud is namelijk het geld van koningen, zilver het geld van heren, ruilhandel het geld van boeren en schulde het geld van slaven.

  Over de eerste twee categoriën gesproken: aardige link over het volgende grote schandaal in de financiële onderwereld. http://www.globalresearch.ca/index.php?aid=18486&context=va

  Fysiek goud en zilver wordt op grote schaal in papieren vorm verhandeld, maar er is maar een fraktie van de omvang van de markt in fysieke vorm voorhanden. Degenen die fysiek bezitten begrijpen wat dit betekent. Degenen die op papier zitten of enkel schulden bezitten: fijne wedstrijd.

  Gnn gnn gnnnnnn

 2. Wie heeft ervoor gezorgd dat al deze hypotheken werden verstrekt? Waardoor zijn de huizenprijzen omhoog gedreven?
  Dit antwoord kan iedereen vertellen…..onze politici…die zelfde lui willen nu al die rechten en plichten ontnemen?

  Het leven lijkt mij erg eenvoudig, wie een hypotheek (al) heeft, behoud daarbij zowel zijn plicht (betalen van rente en aflossing) als zijn voordeel (aftrek van rente).
  Dit kan nooit eenzijdig worden gewijzigd, immers er is een betalingsperiode van 30 jaar overeengekomen, hierna is ook geen recht meer op aftrek van hypotheekrente.
  [b]Ja,ja….voor die het nog niet weten de hypotheekrenteaftrek is in 2001 al afgeschaft (beperkt tot 30 jaar).[/b] Natuurlijk alleen vanaf 2001, ongeacht wanneer het huis is gekocht!
  Er zijn dus honderdduizenden burgers die vanaf 2031 niets meer mogen aftrekken! [b](en geen AOW meer krijgen!)[/b]

  Als de politiek wil ingrijpen hebben ze daarvoor een aantal instrumenten, namelijk het huurwaardeforfait of de OZB. Zich eenzijdig onttrekken van een gemaakte afspraak is ronduit crimineel. [[b]Dan moet de bewoner/eigenaar het recht hebben de sleutel in te leveren, zonder verplichtingen, Amerikaans voorbeeld[/b]]

  Wat bij politici altijd opvalt is dat HUN DE FOUTEN MAKEN EN DE BURGER DE REKENING KRIJGT!

  [b]De Amerikaanse politici zijn slimmer[/b]. Ze doen wat de kiezer wil……gewoon iedereen een staatspensioen (ook als je nooit betaald hebt). Gewoon iedereen een onbeperkte hypotheek verstrekken (ook als je nooit hebt gewerkt).
  Hoe lossen die Amerikanen dat dan op. SIMPEL, GELDPERS AAN ZETTEN. Democraten…hoeveel hebben we nodig om de kiezer te vriend te houden. Obama wordt voor 100% zeker herkozen, omdat hij dit spel begrijpt.

  Onze “stomme politici” gaan de burgers (kiezers) terroriseren en van hun rechten beroven of het om de aftrek van rente gaat of de hulp aan Griekenland, alles doen ze fout!
  [b]Nee, deze sukkels zullen niets oplossen ,dus ook niet de problemen met de huizenmarkt. [/b]

  [b]IK ZAL HET NOG EEN KEER ZEGGEN;

  [u]DE GELDPERS OP VOLLE TOEREN LATEN DRAAIEN EN WEG ZIJN AL U PROBLEMEN![/b]
  [/u]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: