Flashcrash Bitcoin door hack handelsplatform

4

Bitcoin blijft de gemoederen bezig houden. De koers van Bitcoin heeft te maken gekregen met een heuse flashcrash. De Bitcoin handelaren moeten een flashback hebben gehad naar de crash op 6 mei 2010, toen de Dow Jones de grootste intraday crash in 24 jaar voor z’n kiezen kreeg.

De Bitcoin flashcrash werd veroorzaakt door een hack van het grootste handelsplatform van Bitcoin, genaamd Mt. Gox. Daarbij werd er op één account een grote hoeveelheid Bitcoins verkocht. Helaas voor de hacker was er een opname limiet van 1000 dollar ingesteld, dus bleef de schade beperkt. Wel moet het handelsplatform Mt. Gox alle transacties terugdraaien, een lastig karwei. De waarde van een Bitcoin daalde tijdens de flashcrash van $17,- naar 1 dollarcent en weer terug naar $14,-. Een real time video van de flashcrash staat hieronder.

Dennis Kroese van Onthypen.nl ontrafelt het mysterie verder: Het Amerikaanse techblog Techcrunch maakte maandagochtend bekend dat de Bitcoin-exchange Mt. Gox, waarop virtuele Bitcoin munten gewisseld kunnen worden voor harde valuta, is gehackt. De Bitcoin-koers kelderde na dit nieuws in enkele minuten van $17,50 naar een paar dollarcent. Hoe een virtuele munt onderuit gaat door hackers.

Mt. Gox’s woordvoerder Mark Karpeles verklaarde vanochtend: “One account with a lot of coins was compromised and whoever stole it (using a Hong Kong based IP to login) first sold all the coins in there, to buy those again just after, and then tried to withdraw the coins. The $1000/day withdraw limit was active for this account and the hacker could only get out with $1000 worth of coins.”

De hacker heeft dus geprobeerd de buit om te wisselen voor dollars, maar het gehackte account had een 1000 dollar per dag-limiet. De virtuele diefstal zou honderdduizenden coins betreffen, ter waarde van ruim 8,5 miljoen dollar. De schade valt dus mee voor de bestolen Bitcoin-eigenaar, maar het slechte nieuws voor Mt. Gox is dat die 1000 dollargrens slechts een bijvangst is. Door de inbraak kreeg de hacker toegang  (“read-only access”) tot de database van de Exchange, met inzage in Bitcoin accounts, inclusief e-mailadressen en toegangscodes. Erg pijnlijk dus. Mt. Gox blijft voorlopig offline, tot het onderzoek naar de inbraak is afgerond en er (beveiligings)maatregelen zijn getroffen.

Bitcoin is de laatste tijd veel in het nieuws geweest, we mogen wel spreken van een hype. Niet alleen vanwege anti-Bitcoin wetgeving in de Amerikaanse Senaat, maar vooral door berichtgeving dat hackers afgelopen week probeerden toegang te krijgen tot de accounts van Bitcoingebruikers om zo virtueel geld te kunnen stelen. Vooralsnog is het onderliggende technische systeem waarop Bitcoin draait, niet aangetast. De reputatie van Bitcoin heeft echter wel schade opgelopen. En net als in de echte wereld van het grote geld is vertrouwen van cruciaal belang. In deze opkomende virtuele munt zit nu wel een scherpe kras.

-Update-: Volgens MT. Gox zelf zijn ze nog druk bezig met het terugdraaien van de orders. Alle gebruikers van het platform kunnen dinsdag weer inloggen en zullen geverifiviëerd worden. De handel in Bitcoins ligt dus even stil, maar Bitcoin kan nog wel altijd gebruikt worden voor betalingen, het systeem zelf functioneert namelijk nog gewoon en is ook nooit gehackt. De digitale portomonnee werkt nog; 1Kn6hRoXAU1UZWxWpR4FfQgdvNBPmBd7DM