FNV, wat een slappe vertoning

12

Deze week liep ik in het centrum van Groningen. Ik hoorde een paar straten verderop rumoer ontstaan en naarmate ik dichterbij het centrum liep, kwam ik allemaal mensen tegen die ook richting het geluid liepen. Sommige mensen schreeuwden leuzen en droegen t-shirts van de FNV en zwaaiden met vlaggen. Toen ik aankwam op de grote markt zag ik bij de Martinitoren een enorme mensenmassa wat me deed denken aan de WK finale. Kolkend zou niet het juiste woord zijn, maar het ging er fanatiek aan toe! Zelfs de toegestroomde politiemensen begonnen zenuwachtig rond te lopen en  in hun oortjes te roepen. Op een trappenblok stonden de dames en heren, nee, helden en heldinnen, het inmiddels gevulde plein toe te schreeuwen dat het genoeg was met het uitkleden van de hardwerkende burger en het volk beaamde dat door massaal en hard de mensen van het FNV toe te schreeuwen. Back to reality…

FNV

Zielig huilverhaal tijdens lachwekkend optreden

Grapje natuurlijk, nee, wat ik zag was lachwekkend en tenenkrommend tegelijk. Met alle respect voor de dames en heren die de moeite hebben genomen om een FNV hesje aan te trekken, maar toen ik daar voorbij liep en dit treurige hoopje analyseerde was het toch een sneu aangezicht. De mensen protesteerden tegen de slechte regeling dat hun werkgever aanbood ter afvloeiing van  het personeel. De passie was zo enorm af te lezen van de mensen dat de gemiddelde persoon die het zielige huilverhaal wel even wilde aanhoren, verder liep, even knipperde met de ogen en het spektakel alweer vergeten was.

FNV is jaren geleden al stilletjes gestorven

Bij een protestactie denk ik aan Braziliaanse toestanden, met z`n allen de straat op om de politiek en het bedrijfsleven een angstig gevoel te geven door zo`n massale macht te laten zien. Nee, de politiek en concerns lachen zich helemaal suf met zulke vakbonden en demonstraties. In tien jaar tijd heeft de Nederlandse werknemer alleen maar moeten inleveren en partijen als de FNV drammen en zeuren een beetje over de kruimels die ze van de politiek en het bedrijfsleven krijgen toegeworpen. Ze vechten een strijd die ze jaren geleden al verloren hebben. De verdeel en heers politiek lijkt ook in de vakbonden wereld een te werken tactiek.

FNV, gooi dat roer eens om!

En gaan ze een keer stoer “de straat” op, met de bijna verlegen mensen die er stonden, krijg je als toevallige passant het idee dat er iets te vieren valt met al die ballonnen en sporadisch toetertje dat geblazen wordt. Af en toe wat geklap, getoeter en een niet te verstane kreet uitroepen is in mijn ogen geen demonstratie, zeker niet als de helft lekker al zittend een peukie rookt. Het leek wel alsof sommigen dit als een leuk uitje ervaren. FNV, is dit nu echt het niveau waartoe jullie gezakt zijn? Noemen jullie dit “opkomen voor onze leden” waar jullie hardwerkende en eerlijke leden potverdomme nog 180 euro per jaar voor moeten betalen ook? Terwijl jullie baas Ton Heerts 100.000,- euro per jaar binnenharkt? FNV, met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig en het protest vat wat mij betreft de interesse van de gemiddelde Nederlander in hun eigen toekomst prima samen… Kansloos!