Foute eurobiljetten zijn goud waard

3

Verkeerd gedrukte en foute eurobiljetten zijn vrijwel niet meer in omloop te vinden. In 2002, toen de euro werd geïntroduceerd, vond een verzamelaar er soms nog wel eentje, maar de bron lijkt inmiddels geheel opgedroogd. Er zijn mogelijk slechts 70 foute eurobiljetten in omloop.

10 euro foutdruk

Of een verzamelijk foute eurobiljetten een fortuinlijke investering is, moet gaan blijven. Binnenkort gaat de grootste verzameling foute eurobiljetten onder de hamer. Op 22 november zal bij de Nederlandse Postzegel- en Muntenveiling een partij worden geveild. Zo’n bijzondere collectie biljetten – die in de beginjaren door de strenge controles zijn geglipt – is tegenwoordig een zeldzaamheid omdat ze niet meer in omloop te vinden zijn.

foute 20 eurobiljet

Tot 100 keer de nominale waarde

Gemiddeld leveren de foutbiljetten het zesvoudige op dan de nominale waarde, met uitschieters naar 100 keer de nominale waarde. Dit is onder andere het geval bij twee € 5 biljetten die complete drukgangen hebben gemist; de achterzijde van de biljetten is nagenoeg blanco gebleven. Zie de foto hieronder. De biljetten zijn afkomstig uit Duitsland, Spanje, Frankrijk, Italië, Finland, Griekenland en Nederland.

lege 5 euro

Veiling foute eurobiljetten

De kavels met foutdrukken zijn afkomstig van een verzamelaar die in 2002 de eerste foutdruk in handen kreeg. Na een zoektocht die hem de wereld rondbracht, heeft hij slechts 70 foutdrukken kunnen ontwaren. De collectie is de grootste collectie foutdrukken in de wereld. Omdat er vrijwel geen nieuwe foutdrukken meer in omloop komen en de collectie niet meer wordt uitgebreid, heeft de eigenaar de biljetten ter veiling aangeboden. Alle biljetten zijn bij de Nederlandse Bank gekeurd op echtheid en ook met een laser €uroscan getest.

200 euro foutdruk