Fragiel evenwicht, paniek, gevolgd door chaos

16

De afgelopen dagen heb ik mij verdiept in het boek met de titel “This time is different”, acht eeuwen van financiële stommiteiten van de economen Reinhart en Rogoff alsmede de mening van Doug Casey die als econoom en investeerder het standpunt uitdraagt dat feitelijk gezien alle banken failliet zijn.

your bankrun

Dit is een uniek geval of een bijzonder situatie!

Reinhart en Rogoff hebben, op basis van grote hoeveelheden data onderzoek gedaan naar het failliet gaan van banken en landen over een periode van acht eeuwen. Hun conclusie is dat het telkens weer op een bijna gelijke wijze verloopt. Nee men is “nu”, 1200, 1400, 1600, 2007, 2013 veel slimmer en wijzer. Er is enorm veel ervaring opgedaan en men heeft geleerd van eerdere gebeurtenissen. Ondanks het zogenaamd unieke van toen en nu blijft het resultaat van te veel schulden hebben echter telkens weer gelijk namelijk gewoon en simpel failliet gaan.

Bankieren op basis van zekerheden

Casey: Vroeger waren er wat bankieren betreft geen staatsgaranties. Bankiers moeten zelf zien hoe ze kapitaal, bijvoorbeeld spaargeld in de vorm van deposito’s, aantrokken. Leningen werden er alleen voor heel korte termijnen gegeven en alleen maar als er een grote tegenwaarde in onroerend goed, bezit en of borgen van familieleden of andere kredietwaardige personen tegenover stonden. De bankier was persoonlijk aansprakelijk. “Het idee van een 30 of 20-jaars, of zelfs 10- of 5-jaars lening onder hypotheek was als vloeken in de kerk voor bankiers”. Alles draaide om vertrouwen, solvabiliteit en de goede naam. Zowel de spaarders als degene die geld wilden lenen waren zeer bedachtzaam en oplettend.

Bankieren anno de 21e eeuw

In de huidige tijd is de relatie tussen ingelegde gelden, zekerheden en korte en lange termijnverbinding tussen deposito’s en leningen helemaal verdwenen. Bankiers zijn niet meer persoonlijk aansprakelijk, hebben geen eigen geld in de bank zitten en kunnen met een vorstelijk salaris en het vooruitzicht van de nodige bonussen als er maar genoeg omzet wordt gedraaid, fantastisch leven. Daar waar door banken, op basis van geldschepping, leningen onder hypotheek werden uitgegeven tot wel 100, 115 of 125% van de  toenmalige aankoopsom van een pand, is er natuurlijk geen enkele zekerheid meer dat de geleende som weer binnenkomt op basis van de ingebrachte zekerheden. In 2011 waren er minstens één miljoen, zogenaamd onder water staande woningen in ons land waarvan de waarde lager was dan de hypotheekschuld. Om het leuk te houden gaan we verder maar niet in op onderwerpen als bedrijfspanden, staatsobligaties, derivaten, faillissementen etc. Zeker is dat deze het plaatje nog veel somberder en onzekerder maken.

Hebberigheid – We willen het nu!

We zijn met zijn allen hebberig geworden in de laatste decennia. We wilden snel genieten. Eerst sparen voor iets raakte helemaal uit. Ons loon zou flink groeien de komende jaren. Vakanties, auto’s, meubels, mooie kleren, met een persoonlijke lening of de afbetaling bij Wehkamp kwam het wel goed. Zo ging het ook wat werken betreft. Waarom vieze handen krijgen bij de productie van allerlei goederen en materialen. Financiële producten gaven veel hogere opbrengsten en schone handen. Toen de computers kwamen kon je razendsnel en wereldwijd zaken doen. En… die financiële producten waren net als klei. Je kon er mee boetseren, ze in stukjes en beetjes mengen, nieuwe vormen geven en nog zo veel meer, als het maar geld opbracht. Leningen, burger en overheid konden er niet genoeg van krijgen, de wereld was mooi heel mooi…

Wordt de crisis nog veel erger?

Wereldwijd, schulden, schulden en nog eens schulden. Europa, de VS, Japan om er maar enkele te noemen. Landen en banken, banken en landen, innig met elkaar verbonden. Op dit moment leven we in een uiterst fragiel evenwicht. Volgens Reinhart en Rogoff is onvoorspelbaar wat de trigger zal zijn die in eens tot paniek en daarmee chaos zal leiden. Wanneer? We weten het niet. Waar? We weten het niet. Wie de tekenen volgt die ziet dat we aan het jongleren zijn met 15 ballen. Casey is er van overtuigd dat het misgaat. Bij handelaren weten we echter nooit welk belang ze hebben.

Paniek en chaos

Voor zekerheid kijk ik liever naar mij zelf. Ik heb geen ander belang dan de meesten van u, gezond en gelukkig te kunnen leven, goed rond kunnen komen, behoorlijk wat economische zekerheid te hebben voor de komende jaren. Maar als ik eerlijk moet zijn dan zie ik de toekomst als hoogst onzeker. We hebben er met zijn allen een redelijke puinhoop van gemaakt. Niets voor niets. Onzekerheid is troef. Als de paniek toeslaat dan wordt de chaos groot.

16 REACTIES

 1. ‘Acht eeuwen van financiële stommiteiten van de economen Reinhart en Rogoff ‘. Die zijn oud.

  ‘We hebben er met zijn allen een redelijke puinhoop van gemaakt’. Wlt u mj er niet bijrekenen.

  Ook k zie de toekomst ook als zeer onzeker. Waar moet je je nog beschermen in je vermogen. Fysek goud kan geconfisceerd worden tot aan je huis toe. Mjnaandelen moeten verzlverd worden, heb je een bankrekening nodig bij een bank, zodat deze toch uiteindelijk weer bij je centen kan. Ook mijnen kennen geconfisceerd worden.

  Het is echt van ‘vluchten kan niet meer’, en dat geeft mij een gevoel wat ik tot 2007 niet had. ets van financieel gemangeld en niet meer kunnen bepalen wat je egen toekomst is. Dat is financieel. Daar komt ook nog bij de toenemende macht van Brussel.

 2. En zo is dat, goed stuk.

  Dat er chaos komt is geen vraag maar een feit en een kwestie van tijd.
  Het enige wat je nu kan doen is voorbereiden, elk op de manier waarvan je denkt dat goed is.

 3. Goed artikel!

  De enige zekerheid die we hebben (behalve de dood) is onzekerheid.

  Nou goed als we dan nagaan dat de grootste gedragsbepalende factoren bij beleggers, bankiers en politici angst, hebberigheid en populisme zijn, kunnen we nog wel wat financieel-economisch vuurwerk verwachten.

  En ach er zijn ook weer internetsites met financieel-economisch nieuws die er van kunnen leven…

 4. Reinhart en Rogoff, hun onderzoek van jaren terug gaf aan dat er bij een schuld/bbp ratio van 90% er geen mogelijkheden meer zijn om te herstellen en deze schuld te verminderen. Belgie bijvoorbeeld heeft, inclusief haar ‘off balance verplichtingen’ een schuld/bbp ratio van 203%. Om maar iets te noemen biflaten…

  Worldwide debt/gdp van overheden, bedrijven en particulieren tesamen: 300%.

  En inderdaad Ben, er zijn hele hordes Black Swans die overvliegen. Als de ‘just in time’ bevoorrading breekt liggen er na een paar weken een boel dooie vissen in de vijver.

  Ook ‘leuk’: http://www.youtube.com/watch?v=lu_VqX6J93k

 5. Geef me de controle over het geld en het maakt me niet uit wie de wetten maakt…..

  Wat betekent deze uitspraak?

  Niets anders dan dat de centrale banken ons via geld tot slaaf hebben gemaakt. En daarbij ons met allerlei mooie beloften afhankelijk hebben gemaakt van allerlei voorzieningen gebaseerd op geld en de schuld ervan.
  Uiteindelijk komt het er nu op neer dat door de hebzucht een luchtkasteel is ontstaan waar wij in leven. En dat luchtkasteel begint op te gaan in hetgeen het van gemaakt is…lucht.

  En wat het tevens betekent is dat wanneer het kasteel oplost daarmee ook alle daarbij horende beloften en voorzieningen wegvallen.
  Dus zullen we teruggeworpen worden op eigen verantwoordelijkheid wat betreft levensvoorziening, zoals eten, drinken en onderdak.

  En dat is dus wel het minste wat je kunt doen…je daarop voorbereiden.

 6. “Op dit moment leven we in een uiterst fragiel evenwicht.” Neen, er is geen evenwicht mogelijk in het huidige systeem.

  We hebben geen “geldsysteem”, de reële economie wordt uitgebuit door een SCHULDENFABRIEK. Uit het niets wordt geld geschapen, maar ook uit het niets verschijnt er een schuldenberg groter dan de geldmassa. Zo zijn de schulden onvermijdelijk, zo groeien de schulden sneller dan het beschikbare geld, zo worden de schulden oneindig in tijd en omvang.

  Ja, deze keer is zeker anders: dit is een

  CRISIS ZONDER HERSTEL.

  Er zijn nu al 4,5 jaar sinds de cash crunch begon en sindsdien zijn de banken structureel minder kredieten aan het geven. Alles wat wij geld noemen is de hoofdsom van een lening. Rente en commissies hebben geen dekking in het huidige geldsysteem. Eeuwenlang hebben de bankiers de tekortkomingen van dit systeem weten te verhullen door telkens grotere kredieten te verstrekken. Zo hebben latere (opgeteld grotere) leningen de hoofdsom met rente en commissies afbetalingen mogelijk gemaakt van de eerdere (opgeteld kleinere) leningen. Dus het POSITIEVE VERSCHIL tussen de nieuwe en de oude leningen heeft het systeem in stand gehouden. Sinds september 2008 zijn de kredieten structureel verlaagd, we hebben dan een NEGATIEF VERSCHIL.

  Dit is wat het “anders” maakt deze keer. Door de krediet deleveraging wordt het hele economisch bestek ontrafeld.

  Afgezien van hypotheken, de meeste kredieten hebben een gemiddelde duur van 5 jaar. We komen nu in de laatste 6 maanden van een gemiddeld 5 jaar krediet cyclus en in deze 4,5 jaar zijn er niet genoeg kredieten verstrekt om de oude – in aflossing zijnde – kredieten te vervangen. Dit bewijst een degelijke PLANNING OM DE ECONOMIE TE CRASHEN want de economie wordt bewust uitgehongerd door een tekort aan liquiditeit.

  Verwacht ongekend veel faillissementen tussen maart en september 2013 ! ! !

  Een eerste zware golf onaflosbare kredieten dienen tussen nu en eind september zich te melden. Een zeer vervelend bijkomend effect van de liquiditeitstekorten is een ABRUPTE DALING VAN DE OMZETSNELHEID: men stelt elke aankoop zo lang mogelijk uit dankzij de onzekerheid. De onverwachte daling van de omzetsnelheid verergert de problemen die primair ontstaan zijn door de verminderde kredietverlening. Dit creëert een desastreuze, onbeheersbare dynamiek van de krimp. Het kan zeer snel gaan en lieden als Knot, Rutte, Dijsselbloem, Barroso etc. volledig verrassen. Ze begrijpen het geldcreatie-geldvernietiging circuit niet voldoende om deze dynamiek te anticiperen. Met een mathematisch onhoudbaar geldsysteem, een dalende kredietverlening en zulke bewindslieden is het element van verrassing een constante geworden.

  • at mario8282

   Jou verhaal raakt de kern van de economie. Banken die geen geld meer uitlenen, is als een auto die je niet meer van benzine voorziet. In beide gevallen komt zowel de economie als de auto stil te staan.
   In de VS koopt de fed 85 miljard aan hypotheekleningen op van de banken. (en dan hebben we het nog niet over de staatsobligaties die de fed opkoopt) Moet je nagaan wat dat inhoudt. Allemaal mensen die hun hypotheek niet meer kunnen terugbetalen. En dit beleid worden ook nog eens economische stimuleringsmaatregelen genoemd. Wow met zo´n uitleg zet je vriend en vijand op het verkeerde been.

   • Dat doet me denken aan den Uyl. Ook iemand voor welvaartverdeling en wat zei hij? Iedere Nederlander moet zijn auto voor de deur, maar daar moet hij wel blijven staan. Om dat te bereiken voerde hij de autoloze zondag in tijdens de oliecrisis met benzine distributiebonnen, die je wel eerst moest kopen. En toe we weer begonnen te rijden na de crisis ondernam Kok een 2e poging door zijn ‘kwartje’, een muntje wat overigens bij hem nooit gevallen is.

 7. U bent gewaarschuwd door boer Koekkoek. Later door Hans Janmaat , voor u die racist. Toen kwam Fortuyn . Ik hoef u niet te vertellen dat die is vermoord u kent alleen de uitvoerder. Nu hebben we Wilders . Een beetje een onnozele maar wel de slimste in Den Haag. De maffia ondersteund door ons journaille en vooral de NOS. Het blijft geen 5 voor 12 !!!!! En vandaag de dag worden preppers uitgelachen. U HEEFT HIER ZELF VOOR GESTEMD !!!

 8. ‘We hebben er met zijn allen een redelijke puinhoop van gemaakt.’

  Hahaha. Ik voel me net zo verantwoordelijk voor deze achterlijke zooi als voor de dood van Christus, de zogenaamde erfzonde die iedereen maar had te accepteren. Tegen dit soort schuldverdelers zeg ik altijd: De maatschappij dat ben jij – en ik hoor daar gelukkig niet bij. 😉

 9. Natuurlijk gaan we crashen,lees het boek “Deflatie in aantocht” van Eric Mekking maar, deze gaf in zijn boek, verschenen in 2008 waar we in 2013 zouden staan, lees en huiver. Tot op vandaag krijgt hij zijn gelijk,ondanks alle lieden die hem gek verklaarde! Met al die omhoog gevallen politici hier in NL zullen we het niet redden, de een liegt nog harder dan de ander! Kijk naar de 1e kamer wie daar inzitten, het woord inteelt is nog voorzichtig uitgedrukt. Zie wat er met ING de laatste dagen aan de hand is, totale chaos. Bij “nacht und Nebel” zal je merken dat alles in 1 weekend is veranderd, geen toegang tot internet, rekeningen voor groot gedeelte leeg gehaald, als compensatie krijg je waardeloze aandelen van de bank om je te compenseren! Nieuw geld verschijnt, je kunt je oude geld inruilen tegen 20% van oud geld.Pensioenen zullen
  geconfisceerd worden en ook omgezet worden! Kan niet?Zeiden ze ook
  van DSB, enkele uren voordat de stop eruit ging,of Fortis, ING SNS en komende maanden met RABO!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.