Fusie tussen SNS Reaal en ASR?

sns fusie asr Het FD laat donderdagmiddag weten dat het van anonieme bronnen heeft vernomen dat de Nederlandse overheid grootaandeelhouder zal gaan worden van SNS Real, via een soort van fusie met ASR. De stichting NLFI, die de deelneming van de Nederlandse overheid in ABN Amro en ASR onder beheer heeft, zou deze optie hebben neergelegd bij SNS Reaal, DNB en het ministerie van Financiëen. Op het FD staat te lezen:

In de variant van NLFI verkoopt de Staat verzekeraar ASR aan SNS Reaal in ruil voor (nieuw uit te geven) aandelen. Het zou gaan om een bedrag van €2 mrd tot €2,5 mrd. Hierdoor wordt de staat feitelijk grootaandeelhouder van SNS Reaal.

Investeringsmaatschappij wil €1,8 miljard in SNS steken

De bank en verzekeraar SNS Reaal laat weten nog altijd in gesprek te zijn met verschillende private partijen. Sinds kort is alle hoop gevestigd op de Britse private equity maatschappij CVC Capital. CVC zou €1,8 miljard euro in SNS Reaal willen steken. Ook de concullega’s (Rabo, ABN, ING) zouden via een omweg toch een manier hebben gevonden om SNS te helpen, ondanks dat de Europese Commissie eerder de ‘staatsbanken’ had verboden om SNS Reaal over te nemen.  De Nederlandse banken zouden 400 miljoen euro willen bijdragen, aldus bronnen. De Nederlandse overheid zal dan waarschijnlijk ook een duit in het zakje moeten doen.

Aandeel SNS speelbal op beurs

Het aandeel SNS Reaal is inmiddels speelbal van het Damrak geworden. De waarde van een aandeel SNS noteert op moment van schrijven €0,81 (-5,1%). De koers fluctueert enorm, want de geruchtenmolen draait op volle toeren. Woensdag schoot de koers fors omhoog, omdat bekend werd dat er nog steeds ‘intensief gesproken” zou worden over een reddingsscenario voor de bank. Ook donderdagochtend staond er nog een kleine plus op de borden, maar sinds half 4 in de middag wordt het aandeel weer gedumpt. Wat wel al zo goed als zeker is, is dat als de gesprekken slagen de aandelen SNS Reaal flink zullen gaan verwateren. Dat de kans op een aandelenemissie groot is, erkent de bank overigens zelf ook, ‘indien gesprekken wel slagen, sprake van omvangrijke emissie aandelen‘, stond donderdagochtend in headlines van de Dow Jones Newswires.

Shortposities Hedgefunds

Uit de laatste gegevens over actuele short sell meldingen in aandelen, van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), blijkt dat BlackRock Investment Management Limited, Oceanwood Capital Management LLP, GLG Partners LP en TT International gezamenlijk een shortpositie hebben van 8,33% van het kapitaal van SNS Reaal. Deze partijen proberen de profiteren van een verdere koersval van het aandeel. De één z’n (bijna) dood, is de ander z’n brood.

Afwaardering kredietwaardigheid

Standard & Poor’s (S&P) heeft inmiddels laten weten dat het de kredietratings van SNS Reaal en SNS Bank onder de loep gaat nemen. Een downgrade is plausibel, want de outlook stond sinds november 2012 al op negatief. De verzekeringstak heeft momenteel een BBB-min rating en de SNS Bank heeft een BBB rating. Wat opvallend is, is dat ook de Rabobank, toch één van de partijen die betrokken is bij de redding van SNS, donderdag 31 januari liet weten dat een overeenkomst tussen SNS en CVC niet aannemelijk is. Tevens werd het koersdoel verlaagd naar €0,60 per aandeel.

Achtergestelde leningen

Alle partijen die in het bezit zijn van achtergestelde leningen van SNS Reaal kunnen waarschijnlijk sowieso fluiten naar hun centen. Het gaat om producten met een hoge rente en een hoog risicoprofiel. Duizenden Nederlanders hebben gezamenlijk in totaal voor €57 miljoen aan deze producten in hun bezit. Institutionele beleggers gaan samen voor 1,6 miljard euro de boot in. Ook daar zat de kredietbeoordelaar S&P overigens weer bovenop. De waardering van de achtergestelde schulden van SNS Bank en SNS Reaal is gewijzigd naar CCC, terwijl de ratings eerder nog BB en BB- waren.

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: