Deze foto genomen tijdens de G7 top in het Canadese La Malbaie is misschien wel hét nieuwsbeeld van 2018. Al zijn we pas op de helft. Net als de gehoopte vooruitgang in het streven naar eenheid van de 7 belangrijkste industriële naties plus de EU ter wereld. Die is ook nog maar voor de helft bereikt – en dat is nog gezien door een uiterst roze bril. M.i. (en dit gedeeld door zowat elke waarnemer, commentator en journalist) is er meer onenigheid dan eenheid bereikt. En dat komt door de totaal verschillende agenda’s van 1. The Donald, recalcitrant en onruststokend als de bullebak die we kennen. 2. De Europese Unie. En last but not least op 3: elke natie individueel. Het is me een zootje geweest daar…?!

G7 of G8 of G6 +1 of G9? You name it!

De G7 of Groep van Zeven/Group of Seven is een ‘intergouvernementeel forum van zeven vooraanstaande industriële statenen de Europese Unie’. Het zijn het ‘Verenigd KoninkrijkFrankrijkDuitslandItaliëJapan, de Verenigde StatenCanada en de Europese Unie’. De bijeenkomst is hét belangrijkste politieke, economische en financiële evenement van het jaar. Gestart in 1975 met 6 en sinds 1978 met 7 landen. Maar…  U telt er terecht acht want het is dus in realiteit die zeven landen plus de EU. Dan zouden we eigenlijk van de G8 moeten spreken? Tot daar. Maar de honderden journalisten hadden afgelopen week al de indruk dat het eerder een G6 plus 1 was. Zozeer had ‘president’ Trump (ik kan die prominente titel nog altijd moeilijk uit mijn toetsenbord krijgen) zich geïsoleerd van de andere landbestuurders. President, presidentieel was hij weer allesbehalve. Hij wilde al lang tevoren en wilde nog en zal altijd willen (tot ze hem liefst met twee potige kerels in witte verplegerskiel van het Witte Huis overbrengen naar het dichtstbijzijnde gekkenhuis?): America First. Op élk gebied en tot in het onzinnige doorgedreven, dus fel botsend met andermans belangen, lees: àlle overige landen ter wéreld. Tja, nogal wat geestelijk gestoorden wanen zich, klassieke gevallen, Napoleon. Maar Donald Trump beschouwt zichzelf, uiteraard, nog enkele treden hoger. Helemaal de ladder naar de hemel op tot naast God (of als God zelf, wie weet?) Voorgenoemde foto is wel uniek in die zin dat ’t net lijkt of Angela Merkel leest hem een keer goed de les. En misschien was dat inderdaad wel het geval! Want Angela heeft bàllen hoor?! Hoognodig in dat geval maar, als u het ons vraagt, dan toch verloren moeite. De foto, genomen door de huisfotograaf van Merkel, is niet toevallig door Duitsland de wereld ingestuurd. Ze (de foto) hoopt waarschijnlijk een tegengewicht te bieden aan het (over)gewicht van een lijvige, immer imposante Trump. Toch, toegegeven…

G7 moet G8 worden (dixit Trump)

Volgens Donald Trump moest eigenlijk Rusland mee aan tafel gezeten hebben. Hij dacht vast: ik gooi nog wat olie op het vuur, maar het was eerder koudvuur daar in het hoge Noorden. Deze natie werd echter reeds sinds 2014 van de jaarlijkse bijeenkomsten steevast uitgesloten, wegens ‘wangedrag’ oftewel de zogenaamd Krimcrisis. Tja, en waarom dan niet meteen China uitnodigen (mijn idee)? Zo’n belangrijke, binnenkort misschien wel dé grootste economische en financiële macht op aarde! Of…Afghanistan? Als ’s werelds belangrijkste exporteur van heroïne? Ihttps://www.trouw.nl/samenleving/hoe-de-oorlog-in-afghanistan-heroinehandel-alle-ruimte-geeft~a59787d9/. k gooi ook maar enkele balletjes op hé?

Top werd Flop

De slotverklaring (ditmaal een poging toch nog énige eenheid naar buiten toe te laten schijnen) weigerde hij te onderschrijven. Tja, en wanneer Trumps economisch adviseur dan na afloop nog even de doodsteek geeft aan de gastheer, de Canadese president? En hem  een “speciale plek” toewenst (lees: in de hel) wegens het “in de rug steken” van zijn baas (Trump dus) …? Zeg dan maar dag met ’t handje wat eenheid betreft, eensgezindheid, een tezamen de enorme problemen en uitdagingen van de toekomst aangaan betreft. Neen, het werd geen top maar een flop daar, met een kilte tussen iedere aanwezige prominent aan één zijde en Donald Trump, helemaal alleen aan de andere kant. Een kilte al net zo koud als het klimaat van gastland Canada…

 

Eén reactie

 1. Leuk om te zien hoe dat je je weer helemaal hebt in laten pakken door de mainstream media.
  Lees vandaag eens het artikel van Afshan Elian in de Telegraaf. Heldere analyse met humor. Laat Trump maar schuiven!

  Obama die -tig van oorlogen heeft gestart, kreeg de Nobelprijs van de vrede.
  Hij startte met zijn “Arabische lente” -gedoe de oorlogen in het Midden-Oosten en bracht de asielzoekersstroom op gang. Oftewel alle ellende waar wij nu mee zitten!! Obama was een drama.
  Trump heeft nu al meer oorlogen beëindigd dan Obama in zijn acht jaren. Maar die kreeg al binnen een half jaar de Nobelprijs van de vrede.
  Elian besluit zijn artikel met de woorden: Als Trump in navolging van Jezus over water zou kunnen lopen, zouden de media schrijven ‘dat hij niet kan zwemmen’. Oftewel: omdat hij niet bij de corrupte elite behoort,en niet links is, zullen de mainstream media nooit positief over hem schrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: