Gaan Nederlanders er nu op vooruit, of achteruit?

5

‘Tot verbazing van economen bleven de lonen de laatste jaren nog achter bij de aantrekkende arbeidsmarkt. Flexibilisering was een van de argumenten om deze achterblijvende loongroei te verklaren,’ schrijft de gevestige media. Niet alleen tot verbazing van die economen dunkt ons! Zeg maar dat alle werkende Nederlanders verbaasd zijn, of zouden moeten zijn. ‘(En verontwaardigd?) We werken meer; en flexibeler zijn we ook, draaien en keren in bochten dat we doen. Tot we straks nog in de knoop raken. Maar er is hoop aan de einder, zegt de Nederlandse centrale bank (weeral). In 2020, of 2021 zal er beterschap komen. Jaja, waar hebben we dat nog gehoord…

Peanuts

En waar mogen we zoals op ‘hopen’, wat behelst die beloofde ‘beterschap’? Een procent. Of ‘ruim’ een procent. Eén procent netto. Na aftrek van de stijging van het prijspeil. Dat ook nogal eens de neiging heeft van hoger te liggen dan verwacht. Hmm. ’t Is iets. ’t Is niet veel. Het is peanuts zeg maar. Daarbij wordt trouwens geen rekening gehouden met twee niet kwantificeerbare onweerswolken aan die einder. De impact van een eventuele, of waarschijnlijke Brexit op de Nederlandse economie. Plus de internationale handelsspanningen of zeg maar handelsoorlog die woedt. Met idem dito. Hmm. En hebben we dan misschien làter, veel later, of straks, wanneer we met penioen zijn iets om ons op te verheugen? Nou….neen. Niet echt. Want over de hoogte van ons pensioen hangen bepaald ook duistere wolken. Die niet veel goeds beloven.

Strengere pensioenregels

Door een noodzakelijke herziening van de rekenregels voor pensioenen, wordt de kans op kortingen in de toekomst aanzienlijk groter. Jammer maar helaas. Pensioenfondsen maken te weinig winst door de steeds lager wordende rente. Ze moeten een buffer aanhouden en dat zullen de meeste gepensioneerden geweten hebben. Nog op Nu.nl: ‘Dat gebeurt wel pas in 2021, en dat is pas nadat – nog op basis van de oude regels – een besluit is genomen over kortingen bij enkele grote pensioenfondsen.’ Te weinig echt loon tijdens je loopbaan, en te weinig pensioen later, na decennialange arbeid. Dat noemen wij, excusez l’expression, tweemaal genaaid worden. Wat u?

Over de auteur

Zet de dagelijkse economische en maatschappelijke onderwerpen uiteen.