Gaan verkiezingen het lot van de euro bepalen ?

De eerste week van mei staat in het teken van Europese verkiezingen. In zowel Griekenland als Frankrijk gaan de burgers naar de stembus. In Nederland heeft Geert Wilders de verkiezingen van 12 september reeds bestempeld als een referendum over de euro. Dit zal in Griekenland en Frankrijk niet anders zijn. Zondag 6 mei zal de Griekse en de Franse bevolking zich zich uitspreken over wat er met de euro zal gaan gebeuren.

Het blijft vooralsnog onduidelijk welke kant Griekenland op zal gaan. Feit is wel dat er in aanloop naar de verkiezingen een heuse zelfmoordgolf plaatsvindt en dat veel Grieken het door de bezuinigingen steeds moeilijker krijgen. Hugh Hendry, van Eclectica Asset Management, verwoordde de situatie in Griekenland tijdens een uitstekend interview met Barrons al treffend: “Het eindspel van Griekenland zal zijn dat de Grieken de bezuinigingen zullen verwerpen. De euro is niet meer dan een goudstandaard zonder flexibiliteit, hierdoor zullen de burgers de verantwoordelijkheid moeten nemen voor de pijn. Uiteindelijk zal een Griekse politicus zeggen: ‘Stem op mij, en ik krijg jullie uit dit systeem.’”

Griekse banken hebben het moeilijk
De Griekse bankensector verkeert nog steeds in grote problemen. Afgelopen vrijdag kwam naar buiten dat de regering heeft ingestemd met een nieuw overbruggingskrediet van 18 miljard euro voor de zwaar getroffen sector. Deze reddingsboei zal als overbruggingskapitaal dienen voordat de banken later dit jaar geherkapitaliseerd worden, plannen die nu overigens nog uitgewerkt worden. Vooral de vier grootste banken van het land, te weten: Pireaus, Alpha Bank, Eurobank en de National Bank of Greece, zijn hard getroffen door de afschrijvingen op Griekse schulden en voldoen niet meer aan de strenge kapitaaleisen.

De banken zullen nu steun krijgen door middel van obligaties van het noodfonds EFSF. De vraag is nog steeds of de banken, ondanks deze steun later nog op eigen benen kunnen blijven staan. Samen hebben de vier Griekse banken vorig jaar een verlies van bijna 30 miljard euro geleden. Het is dan ook sterk de vraag of de toegezegde steun van 50 miljard euro van Europa en het IMF ook maar in de buurt zal komen van het uiteindelijk benodigde kapitaal om de banken van een ondergang te redden.

Sarkozy tegen Hollande in Frankrijk
Van een nog groter belang zijn de verkiezingen in Frankrijk. Na de eerste ronde van de verkiezingen zijn alleen nog de socialistische leider Hollande en de huidige president Sarkozy over. Bij een overwinning op 6 mei zou Hollande de eerste linkse president zijn die aan de macht komt sinds 17 jaar. In de eerste ronde haalde Hollande 28,6% van de stemmen binnen. Sarkozy kwam niet verder dan 27%. De extreem rechtse Marine Le Pen kreeg bijna 18% van de stemmen.

Ruk naar links is mogelijk probleem voor Europa
Een Franse ruk naar links zou voor Europa nog wel eens heel slecht uit kunnen komen. Hollande heeft al meerdere malen laten weten niet veel op te hebben met Europa en liet recentelijk nog weten dat hij het fiscale pact wat laatst is afgesloten open wil breken. Volgens de Duitse bondskanselier Merkel kan hier echter geen enkele sprake van zijn. Merkel heeft al enige tijd haar voorkeur uitgesproken voor Sarkozy, waarmee de tandem Merkozy in stand zal blijven. Toch is ook de Frans-Duitse samenwerking op dit moment niet geheel vlekkeloos. Fransen vinden dat de onafhankelijkheid van de ECB het groeiperspectief dusdanig ondermijnd dat het de groei in Frankrijk flink schaadt. Merkel is op haar beurt bevreesd voor uit de hand lopende inflatie en weigert ook maar een centimeter prijs te geven.

Hollande staat voor in de peilingen
Met nog een kleine week te gaan is het spannender dan ooit. Als we kijken naar de verschillende polls, ziet het er naar uit dat Hollande van Sarkozy zal gaan winnen. De stemverhouding in Frankrijk is momenteel 54% voor Hollande tegenover 46% voor Sarkozy. In politiek kan alles echter in een moment veranderen. It ain’t over till the fat lady sings.

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: