Geen cashbetalingen meer boven 3000€ toegestaan en afschaffing van het 500€ biljet. Banken moeten ‘ongebruikelijke klanten’ weren en een Europese toezichthouder moet alles controleren. Dat behelst o.m. het gezamenlijke plan ‘aanpak witwassen’ van minister Hoekstra van Financiën en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Hun voorstellen liggen begin juli 2019 bij de Tweede Kamer.

Patriot Act

Dit roept reminiscenties op aan wat in de VS gebeurde na de aanslagen van 11 september 2001. De USA Patriot Act werd gestemd. De naam was bijzonder goed gekozen want wie durft zich in de VS géén ‘patriot’ noemen? Hij/zij zou ter plaatse gelynched worden! Het was een hectische periode. Nog voor de burgers meer veiligheid konden eisen, was de overheid al paraat met een plan. De Patriot Act geeft de Amerikaanse overheid het recht iedereen op te pakken, alleen al op verdenking van. Verdenking van wat? Dàt blijft zo’n beetje vaag, kwestie van een slag om de arm te hebben. Ook wie om een of andere reden tegen de regering is of zou kunnen zijn, eventueel, kan gearresteerd worden. Opgesloten, én de familie hoeft zelf niet verwittigd te worden waar of voor hoe lang.

Alles in naam van ‘vrijheid’ en ‘veiligheid’

Alles. Zelfs…die vrijheid opgeven. Dat is precies wat er gebeurde toen in de States. En die wet geldt, loopt nog steeds. Want dat is het leuke voor de overheid: eens de dreiging van terrorisme weg is of zou zijn, kan nog steeds ‘iedereen’ opgepakt worden. Op vermoedens (met mogelijke vergissingen of net met opzet om hele andere redenen natuurlijk ook.) De vrijheid werd verkwanseld, net in naam van ‘veiligheid’ en ‘vrijheid’. Maar laat ons nu net één hele grote vrijheid vinden: het recht om tégen je regering te zijn! En ‘veilig’ zouden we ons, we spreken in eigen naam, al helemaal nièt voelen! In de wetenschap dat we op elk moment om eender welke reden (‘staatsgevaarlijk’ is een héél rekbaar begrip!) kunnen worden gearresteerd. (U weet het, beste lezer: zou déze stukjesschrijver op een dag ‘verdwijnen’, dan is het in Nederland ook zo ver…)

Michael Moore

Michael Moore heeft het nagegaan. De man houdt geweldig veel van zijn land. Dat is: hoe het er met goede wil, empathie, kennis van zaken en gezond verstand zoù uit kunnen zien. Moore IS de grootste patriot, en net daarom kastijdt hij zowat alle regeringen. Maar dus die Patriot Act: werd er op één nacht doorgejaagd. In sneltreintempo. Slechts een enkeling van de Afgevaardigden en Senatoren had hem ten gronde gelezen. Er was geen tijd, en ook weinig zin. Want het land was in gevaar, dus? Dan moet alles wijken. Maar hij is wel gestemd. En van toepassing. Tot in de oneindigheid! Want dreiging van terrorisme is en zal er altijd blijven. Nogal wiedes: de VS maakt zich sinds tientallen jaren dagelijks vijanden, overal ter wereld. Is zeker onder Donald Trump minder geliefd, meer gehaat in het buitenland dan ooit.

Goed bedoeld

Weiden we nu niet te veel uit? Gesticuleren we nu niet in het wilde weg? Heeft een wet in de VS van zoveel jaar geleden iets te maken met wat onze beide brave ministers voorstellen? Ze bedoelen het vast toch goed? Ze willen géén zwart geld in eigen land. Géén drugs- en ander crimineel geld in omloop meer. Daar kùnnen we toch niet op tegen zijn, toch? Of bent u geen patriot? Of zelf zo’n crimineel? ‘In Nederland wordt jaarlijks naar schatting 16 miljard euro witgewassen. Het gaat hierbij hoofdzakelijk om opbrengsten uit drugscriminaliteit en fraude, die naar schatting voor meer dan de helft uit het buitenland komen.’

Eigen ervaring

Laatst wilden we 300 euro cash op de rekening van onze echtgenote storten. Werden we dààr effe scheef bekeken? De manager werd erbij geroepen. Ja maar we mogen zomaar niet… Er zijn regels weet u… Tja, zij heeft haar rekening en wij de onze. Bij haar bank zijn wij, hoewel al vele jaren gehuwd, zo’n ‘ongebruikelijke klant’. We zeiden: kom, laat maar, geef maar terug! Tja, dan kon het ineens wel. Voor één keer. Want het was ‘ongebruikelijk’. Een week later gaat onze echtgenote naar die bank om te melden dat wij wel degelijk haar echtgenoot zijn en dus… Maar dan moeten we wel het paspoort van uw echtgenoot hebben hoor mevrouw, was de reactie. Tja, en die had ze net niet op zak.

De echte reden

Weet u wat het is, beste lezer? Tegelijkertijd krijgt met dergelijke ‘voorstellen’ onze overheid nog meer greep op ons. Op ons geld zeker ook. Devalueren, afschaffen, in beslag nemen; eens alles digitaal wordt staat de deur wijd open. Voor misbruik, vergissingen, nog meer ‘controle’. Nog meer Big Brother. Wie baas is over het geld, is baas over àlles. Over u, over ons. Beware and be prepared…

Eén reactie

  1. Ja Joost. Als je politiek correct wil zijn, moet je dit besluit toejuichen. Want de overheid wil ook jouw gangen 100% controleren om te kijken of je wel “burgerproof” bent. Blijf maar lekker geloven dat dit initiatief is om witwassen tegen te gaan.. De Overheid liegt nu eenmaal nooit. Of begin je nu ook al wat minder ‘correct’ te worden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: