Gaat de EU overwinteren zonder Russisch gas?

Hebben we net een waarschuwing gehad voor een paar warme dagen, of daar komen de media al weer met alarmerende berichten over een barre winter. De kans op levering van Russisch gas wordt met de dag kleiner. Het blijven spannende tijden. We rollen van de ene naar de andere crisis, ach het went.

Overwinteren

De saaie tijd in West Europa, waar een gezapige vrede heerst na de WO2, lijkt voorbij. In meerdere opzichten gaan we Oost Europa achterna, maar tegelijk kijken we weg van de oorlog in Oekraïne. Het lijkt of er een taboe op rust en we bewust de discussie vermijden. Ben je wel tegen Poetin en ben je voor het leveren van wapens aan Zelenski. De meningen zijn verdeeld. Net als in “coronatijd” toen we voor of tegen vaccinatie, mondkapjes en andere repressieve coronamaatregelen waren. Ging het toen om een onzichtbaar virus, nu gaat het om gebrek aan onzichtbaar aardgas dat ons in de winter bijeen zal drijven om elkaar op te warmen. Op het poolijs staan pinguïns met duizenden tegen elkaar gedrukt om warm te blijven. Gaan wij dat kuddegedrag ook vertonen als er gebrek is aan natuurlijke verwarmingsbronnen? Villa’s en landhuizen met open haard gelegen aan de bosrand uitgezonderd, we maken het nu al spannend.

Wapens

We kijken gespannen naar Rusland, zal Poetin de gaskraan dichtdraaien? Is de EU zelf schuldig aan de verwachte gastekorten doordat de sancties richting Rusland als een boemerang terug kaatsen? Zeg het maar. Natuurlijk is er sprake van een oorlog waar van alles over te zeggen valt. Wat zoekt Poetin in Oekraïne, waarom sturen ‘wij’ wapens en waarom moeten Oost Europese landen met een veel lagere economische snelheid worden opgenomen in de EU. Waarom moet de NAVO worden uitgebreid met voormalige satellietstaten van de Sovjet Unie? Waarom moeten wij een Russische dictator vrezen? Waarom altijd die wapenwedloop? Kwesties die de meningen verdelen. Persoonlijk ben ik tegen oorlogvoering. In mijn militaire dienstplicht(1972/73) was ik uitermate vredelievend. De toenmalige Minister van Defensie heette niet voor niks Henk Vredeling. Hij kwam van de Landbouwhogeschool Wageningen en wist net als onze huidige Defensieminister Ollongren niet dat munitie was bedoeld om mee te schieten. Daar moesten we zuinig op zijn. Anno 2022 zitten weer ministers op posten waar ze niet voor opgeleid zijn. Ik weet zeker dat ik als dienstplichtig ex-munitiebeheerder ons leger beter had bevoorraad dan wat mevrouw Ollongren nu doet. Hoewel, dat moet ik haar nageven, ze ruimt wel de ouwe meuk uit de OMU-magazijnen op door het te doneren aan Zelenski. Dat zijn de magazijnen waar altijd Oorlogs MUnitie op voorraad wordt gehouden voor de eerste weken oorlogvoering. De wapenindustrie krijgt dan opdracht nieuw vuurwerk te maken. Nu draaien ze overuren vanwege de opgevoerde wapenleveranties aan Oekraïne. Een reden voor Poetin om de strijd op te voeren.

Afknijpen gas wapenindustrie

Weer terug naar het gas. Zal na het onderhoud aan de Nordstreampijpleiding er weer gas stromen of zou de toevoer langzaam afgebouwd worden. Ik gok op het laatste. Langzame foltering is de meest pijnlijke. Het gaat Poetin niet alleen om de ingestelde sancties, waar zijn volk het meeste last van heeft, het gaat hem ook om het afknijpen van de energietoevoer naar de westerse wapenindustrie. Dat de complete industriële sector in Duitsland schade ondervindt is bijvangst. Vergeet niet dat in Europa, met name in Frankrijk en Nederland, een behoorlijke wapenindustrie is gevestigd. De leveranties zijn altijd duister en gaan via via. Dit zegt Google: “Voor een klein land produceert Nederland veel wapens. Hier werken ongeveer 15.000 mensen in de wapenindustrie met een omzet van vier miljard. Nederland bezet een vaste plaats in de top tien van wapen exporterende landen. Tevens is Nederland een belastingparadijs voor de wapenindustrie, zo zegt deze politieke partij.

Boerenverstand

Als gas schaars wordt en olie onbetaalbaar zal de industrie in Europa op z’n kont komen te liggen. De EU zal de lidstaten via een noodverordening verplichten eerst de industrie te rantsoeneren. Als je de bevolking in de kou zet krijg je opstand. Als de industrie wordt afgeknepen zal de onrust pas uitbreken als de werkloosheid ontspoort en een recessie escaleert naar een depressie. Depressies leiden tot revoluties. Het repressieve beleid van de Europese regentenkliek zal de EU splijten met alle gevolgen van dien. Je hoeft geen hogere wiskunde te hebben gestudeerd om te zien waar technocratische besluitvorming van elitaire regenten toe leidt. Je hoeft alleen maar het nieuws van de reguliere en alternatieve media te analyseren om met gezond boerenverstand conclusies te trekken. Het waren altijd de boeren die de strontkar moesten trekken wanneer er in het verleden stront aan de knikker was.

GW

18 reacties

 1. Als jouw weinige bondgenoten Assad, Raisi en Erdogan heten dan weten we hoe laat het is. We dachten dat de NAVO overbodig was en dat je met Rusland gerust zaken kon doen. Nu zien we welke grote vergissing dat was. We zijn afhankelijk van regimes waarnaar we graag het vingertje opsteken om het dan snel weer te laten zakken en vast te stellen dat ons eigen comfort belangrijker is dan allerlei principes. Die oorlog in de Oekraïne is erg maar niet zo erg dat we er een dikkere trui voor zouden aandoen.

   1. Het is weer volop angstpropaganda in de media. Ik herinner maar weer aan dat gezegde van die kikkers in de pan die langzaam worden gaar gekookt. Gooi je ze in een pan met kokend water dan springen ze er direct uit.

    Opvallend is dat de ene na de andere crisis vooraf wordt gegaan met bangmakerij. Net zoals die eerste coronabeelden uit China en Bergamo waar de wereld van schrok. Achteraf gaven de echte feiten duidelijkheid. Er was sprake van manipulatie van de beelden uit China en de hoge sterfte in Bergamo viel goed te verklaren door besmettingen in het overvolle voetbalstadion toen het virus z’n rondje maakte en de ongezonde leefomgeving waardoor veel senioren met onderliggende (geografisch verklaarbare) aandoeningen(luchtwegen etc.) het leven lieten.

    Hoe koud het de komende winter wordt, met of zonder gas, is een retorische vraag waarbij we het bij voorbaat weer heel spannend maken. Je moet toch wat te bespreken hebben nietwaar? Is het overdrijving, of is het vooruitzien naar een onzekere toekomst om voorbereid te zijn. Natuurlijk wordt ik hier zo meteen beschuldigd van paniek zaaien en doemdenken. Het is maar hoe je het wil zien. Ik bekijk het van twee kanten. Het kan vriezen en het kan dooien.

 2. Voor het geval ik wordt beschuldigd niet te denken in oplossingen, hier alvast mijn oplossing voor de naderende energiecrisis:

  Bij extreme koude is het aan te raden veel te bewegen en warm te kleden. Verzorgings- en ziekenhuizen, en adressen waar senioren wonen, volop verwarmen. De thermostaat van huishoudens met jongere bewoners naar 15 draaien. Hier geldt dezelfde stelregel als bij coronavaccinatie, we doen het voor een ander.

  Lockdowns en kachel uit voor horeca en overheidsgebouwen, inclusief Ministeries en Staten Generaal. Controle aan huis door extra BOA’s te werven. Huishoudens met slimme meter moeten controle op afstand toestaan, anders geen gas.

  (sorry, het is regenachtig hier, kan niet naar buiten en moet mijn energie kwijt)

 3. Poetin heeft ons bij de ballen en knijpt er langzaam harder in. Net zo lang tot we het hier uitschreeuwen van de pijn (kou). De politici uit het Westen denken het slim te spelen. We gaan het zien. Zelf zal ik dit van een afstaandje gadeslaan in een warm en zonnig land. De vliegticket ligt al klaar. En daar betaal je net zoveel voor als voor een autoritje naar Amsterdam. En het prijspeil is daar ook nog eens circa 30% lager dan hier. En de stookkosten zijn nagenoeg nihil en er is geen woningnood. Ik laat me niet bij de ballen pakken!

 4. Heerlijk toch, al die tunnelvisie in de media en ook in de alternatieve media.

  Je zit met z’n allen te dubben hoeveel gas de Russen ons nog zullen gunnen tot de kraan helemaal dicht gaat.
  Denken jullie nou echt dat Poetin gaat toestaan dat zijn vijandelijk gezinde klanten zonder schade de winter door zullen komen?

  En wat volstrekt onderbelicht blijft is een veel groter probleem, de gasprijzen voor de consument.

  Nu al wordt 30% van de automatische incasso’s voor energie al gestorneerd vanwege onvoldoende saldo bij mensen hun betaalrekening.

  De € 800,00 voor de minima is niet zonder tactische reden al betaald en natuurlijk uitgegeven, het is zomer en de meeste mensen leven op de dag, wat van de winter komt is een zorg voor dan.
  In plaats van dat dat bedrag als buffer op de rekening van de maatschappijen is gestort , welnee, het was alleen gepland om de publieke druk op de regering te verminderen, en betaald van uit het niets geleend geld.

  Als na de winter de afrekening volgt is de meerderheid van de bevolking schuldslaaf geworden van de energie maatschappijen die tegen die tijd genationaliseerd zijn, en je zal alleen een regeling kunnen treffen als je aan alle voorwaarden hebt voldaan, vaccinaties, acceptatie van digitaal geld en genoeg sociale credits .

 5. Het is toch wel erg naief van de EU regeringen dat ze denken zonder russisch olie en gas te kunnen. De EU heeft gewoon geen alternatieven. Lng gas is niet alleen erg vervuilend om te produceren en te vervoeren maar ook eens peperduur itt russisch gas. De EU heeft geweldige welstand kunnen opbouwen mbv russisch gas.

  https://twitter.com/i/status/1550582799035408384

 6. Gazprom schroeft de gaslevering van Nordstream I terug van 40 naar 20%, waardoor het aanleggen van wintervoorraden voor verschillende EU-lidstaten wordt bemoeilijkt.
  Het idee is dat Europa overstapt op vloeibaar fracking gas van de VS, maar die infrastructuur vergt jaren om op te zetten; bovendien is dat milieuvervuilend LNG veel duurder dan de goedkope Russische energie,
  die nu naar de rest van de wereld zal gaan, wat ertoe zal leiden, dat wij het economisch armenhuis van de wereld worden.
  Von der Leyen krijgt de bevoegdheid om de EU te dwingen gas te besparen, als de situatie drastisch blijkt te verslechteren en de lidstaten “vrijwillig” niet genoeg besparen.
  De EU is grotendeels verantwoordelijk voor de
  problemen met de energievoorziening.
  Als de besparingsdoelstellingen niet vrijwillig worden gehaald, kan de EU Cie, zoals in het gasnoodplan is bepaald, de lidstaten besparingen opleggen zonder de lidstaten te raadplegen, laat staan erover te stemmen.
  Zo ontstaat de uitzonderlijke situatie, dat de EU eerst een crisis uitlokt met haar ondoordachte sanctiebeleid en vervolgens deze zelf veroorzaakte crisis gebruikt om haar eigen macht uit te breiden en de soevereiniteit van de afzonderlijke Staten verder in te perken.
  Ook het EU Parlement is niet bij deze procedure betrokken en heeft er niets over te zeggen.

  1. Kortom, we worden ongevraagd een dictatuur in gefrommeld. We staan er bij, kijken er naar en gaan gewoon op vakantie. Bij terugkomst lezen we in de krant dat het gas nog duurder gaat worden en we zuinig moet zijn met de thermostaat. We halen de schouders op en wachten de winter wel af want vriezen doet het misschien niet meer want de aarde warmt op. Dat hoor ik mensen gewoon zeggen. Wordt verder niet over nagedacht dat de Duitse industrie keihard wordt geraakt met grote gevolgen voor onze economie.

    1. Als gewoonlijk een danig afgezwakt compromis met tal van ontsnappingsmogelijkheden voor de verschillende landen, maar de sleutel tot een verplichting heeft de Commissie blijkbaar niet.
     NL heeft (volgens de energie en milieuminister) natuurlijk al bij voorbaat ruimschoots aan de bezuiniging voldaan, motto: Wij zijn toch niet debiel, we stoken gewoon een ander fossiel!

 7. We moeten gewoon allemaal minder gas en energie verbruiken.

  Met 17,5 miljoen inwoners en 7 miljoen huishoudens heeft het grote impact, als we:

  – korter en minder vaak douchen
  – de thermostaat lager zetten
  – de wasdroger niet meer gebruiken
  – twee keer per week een éénpansgerecht maken

  Dat is toch prima haalbar, lijkt mij.

  1. Als de welvaartscruise de kade raakt en zelfs eerste levensbehoeften voor de meesten onbetaalbaar worden houdt het grote Suikerfeest vanzelf wel op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: