Gaat Griekenland de zomer van 2015 overleven?

Ondanks dat Griekenland afgelopen week op tijd 757 miljoen euro aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft terugbetaald, is het maar de vraag of Griekenland de zomer van 2015 financieel zal overleven. De Grieken zullen namelijk in de komende maanden met nog veel euro’s en economische hervormingen op de proppen moeten komen om een bestaan binnen de eurozone en euro te kunnen handhaven.

Salarissen en aflossingen

De eerste horde zal door Griekenland aan het einde van deze maand moeten worden genomen. Dan zal de Griekse overheid namelijk 1,5 miljard euro aan pensioenen en ambtenarensalarissen moeten uitbetalen. In juni zijn er dan weer een aantal aflossingen aan het IMF. Op 5 juni €299 miljoen, op 12 juni €335 miljoen, op 16 juni €558 miljoen en op 19 juni €335 miljoen. Bij elkaar een slordige 1,5 miljard euro in 2 weken tijd. In juli moet Athene dan nog €447 miljoen betalen aan het IMF en op 1 augustus nog eens €174 miljoen. Je zou zeggen, genoeg aflossingen, maar dit is pas zo’n 20% van de totale aflossingen die het land de komende maanden staat te wachten.

€6,7 miljard naar Draghi

Het grootste deel aan aflossingen zal plaatsvinden in juli en augustus. Griekenland zal in juli 3,5 miljard euro aan de ECB moeten terugbetalen en in augustus moeten ze nog eens 3,2 miljard op de bankrekening van Draghi storten. Hoe lang kan Griekenland de enorme schuldenlast nog volhouden? Steeds meer politici en economen denken dat een default in de lucht hangt. Dat was echter in 2011 en 2012 ook het geval en toen werd Griekenland ook steeds maar weer gered op het allerlaatste moment.

Stand van zaken

De hoge heren zetten dus nog steeds alles op alles om Griekenland binnen de eurozone te houden. Sinds 2010 is er voor 240 miljard in de vorm van financiële hulp en bailouts richting Griekenland gegaan. Om een nieuwe zak geld te ontvangen (van ongeveer €7,2 miljard) zal de radicaal linkse Griekse regering van Tsipras eerst rigoreuze economische hervormingen moeten doorvoeren.

Spaghettiplan

De onderhandelingen met de internationale geldschieters verlopen echter uiterst moeizaam. De Grieken krijgen veel kritiek op hun ‘Spaghettiplan’ en deze aanpak van de problemen zal het Troika verder doen laten twijfelen over de toekomstige hulp aan Griekenland. Ook journalisten zijn het wel beu, want hoeveel ‘cruciale deadlines’ die achteraf toch geen deadline blijken kan een journalist verdragen?

Economische groei zwakt weer af

Met de Griekse economie gaat het de laatste kwartalen weer slechter, na een korte opleving. De Europese Commissie heeft de groeiverwachtingen van de Griekse economie in 2015 naar beneden bijgesteld van 2,5% naar 0,5%. In het 1e kwartaal was de groei slechts 0,3%. In april had Griekenland te maken met 2,1% deflatie.

griekse groei

Pappen en nathouden

De economische effecten van de bailouts zijn eigenlijk gewoon slecht en daarom wordt de twijfel over meer steun steeds maar groter. Het blijft maar doormodderen met Griekenland, terwijl bij een default in 2011 en een herintroductie van de Drachme, plus een forse devaluatie, de economische problemen wellicht nu een stuk minder zouden zijn. Een klein lichtpuntje is dat het werkloosheidspercentage al een half jaar gestaag afneemt, echter is nog steeds meer dan een kwart van de Grieken werkloos

Graadmeter?

Het lijkt overigens nog altijd een kwestie van tijd, voordat het doek valt voor Griekenland. Zerohedge had nog een leuk mogelijke graadmeter van een Grexit. De beurskoers van een Canadese gelddrukkerij, genaamd Fortress Paper, explodeerde afgelopen week na geruchten over een grote order (lees: een mogelijke partij Drachme biljetten). Goed deze koers in de gaten houden dus komende tijd.

20 reacties

 1. Griekenland blijft de komende jaren lekker voortsukkelen, we blijven er in dergelijke griekenlandartikelen trappen, tenminste de gemiddelde lezer, ik niet. Griekenland is een rookgordijn om te voorkomen dat we naar frankrijk, italie, en spanje kijken (schulden nog veel extremer) , verder wordt griekenland door middel van lening op lening gedwongen om al het bezit van griekenland voor een krats te verkopen aan sprinkhaanfondsen zodat de extreem rijken net zoals in monopolie al het feitelijke bezit roerende en onroerende zaken in hun bezit krijgen, zodat de bevolking enkel en alleen nog bezitsloze schuldslaaf kan zijn. Amen.

 2. Griekenland is zeer creatief in het bedenken van oplossingen om het leven zo normaal mogelijk te laten voortduren (zoals het al eeuwen gaat in het zonnige zuiden).
  Misschien kan ik er nog een schepje bovenop doen….neem een lening bij het noodfonds, niet om een andere lening af te lossen, maar om het leven weer een paar jaar aangenaam te maken.
  Goed voorstel toch, leen 500 Miljard en los dat inclusief rente af over 50 jaar!
  De totale schuld staat dan inclusief een zeer lage rente (logisch de Grieken zijn solide, toch) op 1.000 Miljard. OK, wat te doen met 500 Miljard…..U zou denken investeren in wegennet, spoorrailsen, havens en productiebedrijven, maar nee, daar houden de Grieken niet van!
  Wat doen de Grieken met 500 Miljard….heel simpel, gewoon consumeren (ja, opeten) tot de laatste cent en na mij de zondvloed.
  Wat kan het toch genieten zijn in het zonnige zuiden.

 3. Het hele Griekenland default verhaal is voor de bühne, Griekenland is altijd failliet geweest omdat ze gewoonweg niet en nooit gepast hebben in de euromythe. Al in 2001 had oa zalm bezwaar gemaakt over bepaalde onregelmatigheden van oa Griekenland en zeker ook Italië, en goldman sachs heeft hem toen met klem overtuigd de ogen te sluiten,and so he did. De zuidelijke knoflookperiferie heeft gewoonweg geen enkel besef noch compassie van de noordelijke europeriferie,ze lachen zich rot om de ambitieuze onrendabelen in Brussel, en bovendien krijgen ze de opdracht van de onrendabelen zo veel mogelijk gepoft geld uit te geven om de noordelijke oligarchen hun shit te laten verkopen aan het plebs. Griekenland is per saldo de ultieme fatale ontrafeling van de gedroomde euromythE,ooit gedroomd en bedacht door een stel oligarchen in samenspraak met een stel onrendabelen, ambtenaren dus.

 4. Griekenland laat men (EU + Washington) niet failliet gaan, want Griekenland neemt op de landkaart een strategische positie in. Zodra men Griekenland laat vallen, zullen de Grieken zaken gaan doen met Poetin, want dan heeft Poetin via de Bosporus toegang tot de Middellandse Zee en dat is hem heel wat miljarden waard. Vandaar: Griekenland zal men nooit uit de EU zetten of laten gaan.

 5. Ehhh, Griekenland betaalde die aflossing aan het IMF (€750 miljard) met €650 miljard o.a. uit een noodfonds van, jawel, het IMF. Het ‘geld’ is dus overgeboekt van de spaarrekening van het IMF naar de lopende rekening van het IMF; broekzak vestzak. Enneh, die spaarrekening dient binnen 1 maand weer te zijn aangevuld… heheh, biflaten. Laten we afwachten hoe gretig tbtf is om de ponzi te rekken. M.i. zijn ze zeeer gretig. Om niet te zeggen, botergeil. Duh.

   1. Ik gooi alleen wel weer de nullen door elkaar 🙂

    Moest zijn €750 miljoen. Duurt wel lang he, voor deze shitzooi opblaast.

    1. BTW, haalt Griekenland de zomer, hoe zit het eigenlijk met de rest?

     “With global civilization approaching the proverbial cliff’s edge, there is little time left to prepare for peak oil and the collapse of global civilization. The new world order that will emerge will be largely determined by local and international governance responses. Peak oil will surely destabilize the world as confusion and collapse ensue. Climate change will further challenge societies’ abilities to adapt and prosper. Nevertheless, the human species has the unprecedented opportunity from this unprecedented crisis to radically change the world for the betterment of all humanity. The world also has the opportunity and capacity to turn this opportunity into a catastrophe of apocalyptic proportions. One way or another, the ending of the Age of Oil is the beginning of very uncertain times.”

     http://www.global.ucsb.edu/climateproject/publications/pdf/Morrigan_2010_Energy_CC4.pdf

   2. Allemaal geopolitieke shit, KTM. Griekenland zal en moet in de Eurozone blijven om Rusland en Azie geen vrije toegang tot het Middellandse Zeegebied te geven en met zo af en toe creatief boekhouden wordt de gewone man weer met een kluit een ondoordringbaar bos riet in gestuurd middels de berichtgeving door de EU en ECB in het algemeen. Daar komt nog eens bij dat de andere Zuid-Europese landen, inclusief France ook een heleboel centjes bij de Grieken hebben uitstaan.

    “Man will not be free until the last king is strangled with the
    entrails of the last priest.”

    -Denis Diderot-

    1. Ik denk dat je gelijk hebt Cynicus. Griekenland blijft gewoon in de unie. De kans is zelfs aanwezig dat de unie dat land m.b.t. cash droog gaat leggen. In de unie, maar sterk verarmd. Op deze manier zou de EU mogelijk het electoraat willen bewegen anders te gaan stemmen bij een volgende verkiezingsronde, immers de huidige kliek zal dan flink aan geloofwaardigheid hebben ingeboet.

     Het is nl. niet gezegd dat een EU land bij een default eruit zou moeten.

     E.e.a. in een nieuw artikel op ZH: http://www.zerohedge.com/news/2015-05-17/guest-post-why-syriza-will-blink

     1. Pappen en nathouden en meten met verschillende maten zijn een van de kenmerken van de EU en ECB. In Nederland laten ze gewoon de Noodwet Financieel verkeer in werking treden mochten er zich onverwachte calamiteiten op de financiële markten voordoen. In dat geval heb je zeer beperkt toegang tot je banktegoeden en kunnen ze alle privebezittingen van goud en andere waardemetalen verbieden. Stukje bij beetje wordt je vrijheid verder ingeperkt. Vluchten kan niet meer.

 6. Voor Griekelnd bestaan er 3 mogelijkheden: 1) Grexit, wat de EU wil voorkomen want dan ploft de hele zaak, omdat Spanje, Italie, Portugal en Frankrijk zullen volgen. 2) In geval van een Grexit wordt Griekenland opgevangen door de BRICS bank. Dit lijkt me voor Griekenland (niet voor de EU) de beste optie en is reeds toegezegd door Rusland. 3) Griekse huidige regering wordt vervangen door een meer Brussel vriendelijke regering. Dit is daar reeds eerder gebeurd eneveens in Italie en daardoor is deze aanname zeker niet ondenkbaar. Het demoniseren van Varoufakis, de Grieken en Griekenland is reeds begonnen…

 7. http://www.telegraaf.nl/dft/ondernemen/24052360/___Schaf_munten_en_biljetten_af___.html de telegraaf begint met het psychologisch klaarmaken van de burger voor het afschaffen van contanten, lezers zet al je spaargeld om in gouden ringen, oorbellen, kettingen koop verder veel antiek zilver zodat je je spaargeld in waardevaste middelen hebt omgezet, gouden ring en oorbellen neem je makkelijk de grens van de EU over indien je moet vluchten. Met digitaal geld komt er ook negatieve rente, de economen zijn gek geworden en zijn slaven van de nieuwe aristocratie; de groot aandeelhouders van multinationals, De horigheid uit de middeleeuwen komt weer helemaal terug.”niemand is meer tot slaaf gemaakt dan hij die onterecht denkt dat hij vrij is” (Goethe)

  1. “niemand is meer tot slaaf gemaakt dan hij die onterecht denkt dat hij vrij is” (Goethe)

   Dit snijdt wel hout!!

   Zoals Spartacus streed,vocht tegen de Romeinse overheersing en uiteindelijk oneervol ten val werd gebracht,zo zal de de aarde niet genoeg vrije ruimte voor de meeste over houden als de grote strijd zich eenmaal aandient.
   En zo zal uiteindelijk toch alles weer recht komen,als de rook is opgetrokken en de zon weer opkomt.
   Wat geweest is is geweest,alleen het heden en de toekomst is relevant.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: