Gaat Nederland AAA verliezen door huizenmarkt?

Belangrijke kop op de website van The Telegraph, lezen jullie daar in het Catshuis even mee? ‘Fitch doubts Dutch AAA as property slump reaches ‘coma‘. Maak kennis met Chris Pryce. Chris werkt voor Fitch Ratings, een bedrijf dat de kredietwaardigheid beoordeelt van landen en bedrijven.

Hij is bij Fitch de specialist op het gebied van de ontwikkelingen in Nederland, want dat moet iemand natuurlijk wel allemaal in de gaten houden. Nu heeft Chris namens Fitch gewaarschuwd dat de Triple A kredietrating van Nederland op het spel staat. Er is een grote kans dat Nederland de AAA gaat kwijtraken. Wellicht gaat het niet meteen om een dikke downgrade, maar de outlook zal wel worden veranderd van ‘stabiel’ naar ‘negatief’.

In juni zal de beslissing vallen. Als Nederland haar drie A’tjes wil behouden, moet het snel iets doen aan de oplopende schulden. Als voornaamste reden noemt Fitch in het artikel van The Telegraph de Nederlandse huizenmarkt. Op zich niet gek dat een kredietbeoordelaar dit opnoemt, aangezien onze president van De Nederlandsche Bank ook al heeft aangegeven dat de situatie op de Nederlandse huizenmarkt onhoudbaar is, indien er niet snel hervormingen plaatsvinden.

We hebben in Nederland een groot probleem met hypotheekschulden. We zijn zelfs wereldkampioen! Ondanks dat de huizenprijzen dalen, stagneert de verkoop. De starters zijn kansloos, want de huizenmarkt zit letterlijk en figuurlijk muurvast. De verkopers willen niet omlaag met de prijs, de reële inkomens dalen en starters kunnen minder lenen, omdat het bij banken steeds moeilijker is geworden om een hypotheek te krijgen.

Deze huidige gang van zaken wordt dus nu ook opgemerkt door kredietbeoodelaars en dit kan Nederland nog wel eens duur komen te staan. Als er niet snel iets vanuit de politiek aan de woningemarkt wordt gedaan zal de Nederlandse rente als gevolg van een eventuele downgrade snel oplopen. Dit kan de Nederlandse overheid veel geld gaan kosten.

8 reacties

 1. Dat was te verwachten. De enige die overblijft is Duitsland, maar voor hoe lang? Op een gegeven moment heeft nietmand meer AAA, dus dan maakt het ook niet meer uit. Wel voor de pensioenfondsen trouwens, want er zijn er genoeg die alleen maar hun pensioen geld mogen steken in Triple A beleggingen. Maar wat als die er op een gegeven moment niet meer zijn?

 2. Het nadeel van een A verliezen is, dat we een hogere belasting gaan betalen. Dus de onkosten gaan dan weer een treetje omhoog.

 3. Niet om de aanwezigen te ‘prozakken’ of zo, maar dit is ook een ‘leuke’ analyse :

  http://truth-out.org/news/item/8558-the-european-stabilization-mechanism-or-how-the-goldman-vampire-squid-just-captured-europe

  Wat betreft die triple A & NL-pensioenfondsen ; dat schijnen de laatsten helemaal niet zo erg te vinden, want dan mag de wettelijk verplichte dekkingsgraad (105%?) ook wat ‘aangepast’ worden.

  Naar beneden wel te verstaan .

  What else ..?

  Maar dat komt ze ’toevallig’ best goed uit 😉

 4. 3 ‘bloedrode’ links van KWN van vandaag.

  Voor de goede orde : laat u niet misleiden door al die debiele kleurtjes op deze site ; het gaat hier om redelijke top-info :

  http://kingworldnews.com/kingworldnews/KWN_DailyWeb/Entries/2012/4/18_Von_Greyerz_-_Bank_Failures%2C_Disorder%2C_Massive_Panic_%26_Gold.html

  Kwootje :
  **********
  “I will bet you that virtually every bank in the world has a bad debt position which is worse than 5% of their assets. And if you look at an entity such as Deutsche Bank, do you know what their leverage is? 62 times. It means that if they have a bad debt position of 1.5%, the bank is bust. Deutsche Bank is bigger than German GDP. So, if something happens to Deutsche Bank, Germany goes under.”
  ****************
  &

  http://kingworldnews.com/kingworldnews/KWN_DailyWeb/Entries/2012/4/18_Rick_Rule_-_Im_Too_Old_To_Wish_For_Chaos%2C_But_Its_Coming.html

  &

  (Nigel Farage 🙂

  http://kingworldnews.com/kingworldnews/KWN_DailyWeb/Entries/2012/4/18_Nigel_Farage__There_Are_Going_to_Be_Serious_Banking_Collapses.html

  Quootje :
  *******************
  “There are going to be some serious banking collapses and the impact of that, on some sovereign states, will be serious. I’m afraid we’ve gotten to a point where we really can’t stop this now. We’re beginning to reach a stage where however much false money you create, the problem becomes bigger than the people trying to solve it. We are very close point.”

  **********************

  Ehh ..? Silber vielleicht ?

  (En nogmaals m’n komplimentjes voor het herinvoeren van het ‘oude’ reply systeeem, héérlijk ! )

 5. Wonen in Nederland is gewoon veel te duur. Gewoon lekker die huizenprijzen in elkaar laten donderen. De duurkopers hadden het er voor over danwel de gokkers hebben verkeerd gegokt. Voor starters wordt het een en ander dan weer betaalbaar.

 6. In de papieren Telegraaf staat op de voorpagina:

  “Het prijskaartje voor het afwenden van een Grieks faillissement met internationale financieele steun, staat nu op 380 miljard Euro. Dat komt neer op 33.600 Euro per Griek.

  Dat heeft Barosso, de voorzitter van de Europese Commissie, gisteren bekend gemaakt. Tussen 2007 en 2013 kreeg Griekenland veertig miljard Euro uit Europese fondsen. Daar komt honderd miljard Euro bij van banken en verzekeraars voor hun afschrijving van Griekse obligaties. Daarnaast kreeg het Zuid Europese land 240 miljard aan leningen van de Europese Unie, de Eurolanden en andere internationale partijen”

  ————————————
  Pardon ?
  ————————————

  Hebben wij geen 640 miljard hypotheek schuld ? Wereldkampioen !

  Weet u dat 640 miljard gedeeld door 17 miljoen is:

  37.647 Euro !

  Ga ik er voor het gemak nog even vanuit dat baby’s en bejaarden ook deze schuld willen dragen.

 7. 640 miljard hypotheekschuld terwijl de grieken nu alleen al 380 miljard hebben ontvangen….. wow!
  De verhoudingen zijn redelijk zoek.
  Het politiek-correcte, calvinistische denken gaat hard afgestraft worden. De nederlanders die harder en langer moeten werken om dit geld af te staan aan de europese unie landen. Terwijl hun pensioengelden als sneeuw voor de zon aan het verdwijnen zijn. Als het geen bittere realiteit zou zijn, zou je erom moeten lachen vanwege de grote mate van absurditeit die er in dit verhaal zit.
  En het wordt ook nog verkocht als hele normale logica als je zenders als rtl 7 moet geloven.
  Arme, arme, arme hardwerkende gewone hardwerkende man nederlander. Ik heb medelijden met u en uw nakomelingen. Uw naieviteit en goedgelovigheid zal hard afgestraft worden. Nou goed, 12.12 het crematorium-programma buitenhof begint. Eerst maar weer eens de niveauloze vragen van de interviewer beluisteren.
  Zou wel over die kansloze geert gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: