GameStop koersmanipulatie en de macht van sociale media

Sociale media als Twitter, Facebook, YouTube, maar ook in Europa minder bekende platformen als Steemit en Reddit groeien als de spreekwoordelijke kool. Zeker in Coronatijden waar fysieke contacten zo min mogelijk aangewezen zijn, vinden meer en meer mensen elkaar online en in groepen. Reddit is dan in de VS enorm populair. Over elk denkbaar onderwerp bestaat wel een pagina met geïnteresseerden en volgers, en anders kan die aangemaakt worden. Zo bestaat er ook een sub-reddit, een groep of pagina of onderwerp genaamd Wallstreetbets. Drie miljoen bezoekers en gebruikers als amateur beleggers, traders maar ook professionele handelaars wisselen hier van gedachten. Ze manipuleren van tijd tot tijd ook aandelen en GameStop, ontwikkelaar van online games, was hun recentste doelwit. Reddit kent 52 miljoen actieve gebruikers, de helft vanuit de VS. Waarmee het platform nog relatief klein is, vergeleken met bijvoorbeeld Facebook, maar snel toenemend in omvang. 

Koers manipulatie

Koersmanipulatie en insider information gebruiken/verstrekken is strafbaar maar moeilijk te bewijzen. Wanneer een invloedrijk poster een discussie start en die trekt volgers, nabootsers, bijvoorbeeld wanneer een bedrijf of aandeel op de korrel wordt genomen, is daar wettelijk weinig tegen te doen. Zo werd genoemde spelletjesmaker aangeprijsd en blijkbaar ook fors gekocht, want de koers van het Nasdaq ging zonder enige zichtbare aanleiding maal tien op korte tijd. ´The subreddit r/wallstreetbets, where amateur investors convene to share investing ideas and thoughts, has now grown into a community of nearly 3 million. Coupled with the rise in popularity of trading apps such as Robin Hood, these so-called retail investors, who are doing it solo without the help of hedge funds or money managers, have shown immense, unprecedented power over financial markets.´ 

Alles is toegelaten…tot het verboden wordt

Wallstreetbets zou in het verleden nog aandelen de hemel in geprezen hebben, en sommigen fortuinen hebben doen winnen, en verliezen. Er zou gezocht worden naar aandelen waarin grote shortposities bestaan. Dat zijn beleggers die een aandeel verkopen zonder het eigenlijk te bezitten; dat lenen ze dan tegen een vergoeding. Ze hopen op een verdere daling, die ze eigenlijk zelf mee aanwakkeren. Wanneer het aandeel dan plots en masse toch gekocht wordt door anderen (de genoemde Reddit gemeenschap in dit geval) dan moeten de shortsellers ofwel hun gok nog vergroten, ofwel sluiten met verlies. De geleende aandelen terugkopen dus tegen de hogere prijs. Wat voor nog meer opwaartse koersen zorgt. De eigenaren van de Nasdq aandelenbeurs willen de handel stilleggen wanneer ze nogmaals manipulatie vermoeden. Terecht of onterecht? Niemand is immers verplicht om wie of wat dan ook te volgen of te imiteren. En is aandelen verkopen die je niet bezit – shortselling – dan soms geen marktmanipulatie? Er bestaat een gezegde als ´All is fair in love and war´. Misschien moet daaraan maar toegevoegd worden ´…and trading´.

Sociale media; ze kunnen voor alles en nog wat dienen en gebruikt worden. Voor nuttige en onnutte doeleinden. Ook voor asociale, zoals om af te spreken te gaan betogen en rel te schoppen na de ingang van een avondklok. Om iemand de dood in te pesten zelfs, bijvoorbeeld, letterlijk. Om de laatste tips over tuinieren uit te wisselen. Je vakantiefoto´s te delen en een revolutie te ontketenen (Arabische Lente). Maar dus ook om aandelen te manipuleren zo te merken. Vergelijk het met een mes, waarmee je iemand kan doden, maar gewoon ook een boterham besmeren. Hou het safe zouden we zeggen en verspil toch maar niet teveel tijd online!

4 reacties

  1. Spreek liever eens over illegale praktijken van de hedge funds die geld van de kleine man aftrommelt. Eindelijk een opstand en koekje van eigen deeg en plaats kijkt heel de wereld mee en zeggen ze dat dit illegaal is.. Absurd. Leve de revolutie. Go WSb, 🚀

  2. WSb wordt op voorhand al veroordeeld voor illegale praktijken in dit artikel. Beetje jammer. En nu het een keer voor de “experts” verkeerd uitpakt, is het illegaal en schreeuwt men om regelgeving. Heel bijzonder. It’s all in the game. You win some, you lose some…

  3. Weet je wat marktmanipulatie is? ALLE GEBRUIKERS VAN GROTE APPS ZOALS ROBINHOOD BUITENSLUITEN VAN HET KOPEN VAN GAMESTOP WAARDOOR DE KOERS DAALT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  4. We hoeven geen medelijden te hebben met de hefboomfondsen. If you can’t stand the heat, get out of the kitchen Hefboomfondsen moeten zich bewust zijn van alle risico´s. Als zij een koers omlaag willen duwen moeten ze niet gaan jammeren als een groepje jonge niet-professionele beleggers het tegenovergestelde willen bereiken. Het is gewoon een bijkomend risico dat moet worden aanvaard. Overigens ging GameStop vandaag 44% omlaag. Misschien liggen de papieren nu beter voor shorters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: