Gauteng; ‘waar goud wordt gevonden’

De goudwinning in Zuid AGautengfrika is een geruime tijd één van de grootste ter wereld geweest. In 1970 kwam twee derde van al het goud op de wereld uit Zuid Afrika. Nu (2013) is dat minder dan 7%. Het goud wordt grotendeels gevonden in Gauteng, de provincie van Johannesburg en Pretoria. Gaut is het Zuid Afrikaanse woord voor goud, en –eng verwijst naar een plek. Gauteng is betekend dus ‘waar goud gevonden wordt’. En dat word er ook. De Witwatersrand is een berggebied die het land in twee delen scheid, klimatologisch gezien. Het zuiden is een droog gebied terwijl het noorden een stuk vochtiger en vruchtbaar is. In deze bergketen wordt het goud gedolven.

De geschiedenis

Het waren de Nederlanders die als eerste Europeanen Zuid Afrika halverwege de 17de eeuw binnenkwamen. De Portugezen waren hier ook al geweest, maar die zagen geen brood in het land. Aan de westkust troffen de Nederlanders de Bantoe aan, een vredig volk waar ze ruilhandel mee konden doen. Ze begonnen zich daar te vestigen als boeren en ontwikkelde hun eigen taal. Het Afrikaans is een mengeling van grotendeels Nederlands en een beetje Duits, Engels en Bantoe. Hun nageslacht werden de Afrikaners genoemd.

Tegen het einde van de 18de eeuw kwamen de Britten ook naar Zuid Afrika. Die begonnen zich in het zuidoosten te vestigen. Ze slaagden er echter niet in zich te vestigen als boeren op het platteland. De Xhosa, de inheemse bewoners van zuidoost Afrika, lieten zich niet verdrijven en het was niet veilig voor de Britten op het platteland. Uiteindelijk moesten ze toch buigen voor de Britten met hun militaire overmacht. Nederland ging in 1805 bankroet en zo kwam het westen Zuid Afrika ook onder Brits bewind te staan. Na de afschaffing van de slavernij in 1835 waren de Afrikaners ontevreden over de compensatie en trokken naar het binnenland om hun eigen kolonie te stichten, onafhankelijk van de Britten. Deze Afrikaners, de van oorsprong Nederlandse boeren, werden Voortrekkers genoemd. Trekkend naar het binnenland kwamen ze de Zoeloe tegen, een militair superieur volk onder de inheemse stammen, maar deze werden uiteindelijk toch overwonnen door de Voortrekkers. Een prins wist te ontsnappen om vervolgens met een nieuw leger tegen de Britten te vechten. Ook de Britten wisten de Zoeloe te verslaan. Lees verder op Goudvergelijken.nl

9 reacties

 1. Sinds de blanke bevolking in ZA veelal verjaagd, vermoord en uit posities gezet is gaat het slecht met het land.

  Allerlei vormen van misdaad zijn genormaliseerd. Nu icoon Mandela naar een ander lichaam is verhuist zal de situatie volgens velen alleen maar veel erger worden.

  Dit alles met steun van de US/GB/NL. Tja, de internationaal socialisten maken er ideologisch, sociaal en economisch graag overal een grote puinzooi van.

  Gelukkig is er een hogere waarheid, de Absolute Waarheid. 🙂

  1. Dag Rob,

   De Absolute Waarheid?
   Vertel want wij willen hier op biflatie alles weten.
   De onderste steen moet boven en het achterste van je tong moet je laten zien.
   Of wacht, R gaf al een hint op dat bananen draadje.
   Je bedoelt toch niet de man met baard?
   Even serieus Rob.
   Dit is een economisch forum.
   Die bananen was een hint.
   Ik mag aannemen dat jij ook een hint geeft.
   Ik vraag het je ipv. zoals Bas en jij deden mij maar gelijk af te vallen.
   Nou?

 2. In de geschiedenis zien we dat Goud een grote betekenis heeft.
  Oorlogen zijn hierover gevoerd en hedendage zien we eigenlijk nog steeds hetzelfde patroon.
  Een mooi voorbeeld hiervan is Koeweit, de “hele wereld” kwam te hulp na de inval van Iraq. Tja, dat is wel erg schijnheilig, in Soedan of Somalie komt geen hond helpen, raar he. Hier ging het om olie (modern Goud) en dat zit niet in Somalie of de Soedan, jammer voor hun.

  Waarom verliest Zuid Afrika zijn glans, daar zijn een aantal redenen voor te bedenken. Vooral demografisch.
  De goudwinning is ondergronds, dat is arbeidsintensief en die arbeid is ook in Zuid Afrika duurder geworden. Vakbonden staken regelmatig, waardoor het klimaat ongunstig is geworden om te investeren, hierdoor vervalt de mijnindustrie.
  De mijnen zijn oud en slecht onderhouden, mede door het politiek onbetrouwbare klimaat. Tja, Zuid Afrika is door en door corrupt, het bestuur is vooral met zichzelf bezig.
  De eenvoudig te delfen goudvoorraden zijn al ontgonnen. Men moet steeds dieper om Goud te delfen, hierdoor stijgen de kosten enorm.

  Kortom, een aantal demografische redenen waardoor de Goud productie daalt.

  En dan nu de belangrijkste reden; De Goudprijs is te LAAG!

  Inderdaad goed gelezen, de kunstmatig lage Goudprijs maakt het winnen van Goud uit diepe ondergrondse mijnen niet lonend.

  Zolang de Goudprijs laag blijft zal de productie in Zuid Afrika nog veel verder gaan dalen (om bovenstaande redenen). Dat zal ook voor andere landen gaan gelden met eenzelfde achtergrond, zeg maar Afrika, Zuid Amerika, delen van Azie.
  De dagbouw mijnen (minder arbeidsintensief, meestal in Noord Amerika) zijn vooral afhankelijk van de olieprijs. De olieprijs is wel iets gedaald, maar nog steeds hoog. Deze dagbouw winning zal ook door de lage Goudprijs onder druk komen te staan.

  Het mag dus gezegd worden de goudproductie gaat slechte jaren tegemoed, Zuid Afrika is hiervan de voorbode, hoe dramatisch het kan lopen.

  Het is dus een kwestie van tijd en de kunstmatig laag gehoude Goudprijs blijkt een schot in eigen voet te zijn.

  De vraag naar Goud is extreem hoog, terwijl de productie daalt…hoe lang kan dit duren? Kluizen in het Westen raken leeg.

  Over een decennium zal de Goudindustrie in Zuid Afrika weer opleven. De hogere Goudprijs zal de negatieve elementen opheffen.

  Hiermee het cyclische van de industrie weer eens bewezen. Alles gaat met ups en downs, ook het leven ,ook de goudindustrie en ook Zuid Afrika.

 3. Beste Martin K,

  Klein foutje in Sudan is juist erg veel olie de chinezen zijn er al jaren druk bezig met het exploiteren daarvan, vandaar dat het land gesplitst werd.

  Nu goud is en was immens belangrijk kleine 100 jaar geleden werd
  goudbezit dan ook verboden in de VS door Roosevelt, in China door Mao, in Rusland door Stalin en in Duitsland door Hitler. Jammer dat dit nu nooit word onderwezen erg nuttige info dat wel.
  Goud zal inderdaad weer ouderwets gaan vlammen nep papiergeld zal ouderwets tenonder gaan.

  Speel je eigen centrale bank nu het nog kan.

 4. Golden rule is:

  He who has the gold makes the rules.

  Wie heeft en graaft dit goud .?

  Two most powerful families in the world
  Global Monetary Reset HQ You Tube.
  http://www.youtube.com/watch?v=Tf6nxtoZ1-A

  Eenvoudig duidelijke in ontstaan opbouw en hun regels.

  Wie regeert en bepaalt die Eu .? Hij die het Goud delft en heeft.

  Beter van wie is die Eu …en waarom stort ned en eu zich in de schulden.

  Korte duidelijke uitleg beter als ik t kan verwoorden.
  Het hart van de Eu.

 5. Gl Monet reset geeft heldere uitleg hoe Zij het doen.
  Zie aandelen na napoleon nederlaag

  Verkoop verkoop verkoop je Goud . Wat G.Sachs NU tegen haar klanten zegt en zelf ook doet .
  Aan de andere zijde laag kopen kopen kopen en nog meer kopen.
  IN HK Kantoren in China India en waar mogelijk.

 6. Meen mij een documentaire te herinneren over oude mijnschachten die men in ZA vondt en zo diep gaan (en met een zo grote precisie gemaakt) dat niemand erin durft te gaan. Alles dan ook hermetisch afgesloten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: