Gebruik van consumptief krediet neemt af

0

Het gebruik van consumptief krediet is sterk gedaald. In de eerste 5 maanden van 2010 is er in Nederland gemiddeld 750 miljoen euro per maand aan krediet opgenomen. Dat is net zo laag als in 1998. In het recordjaar 2008 bedroeg de maandelijkse kredietverstrekking nog gemiddeld 900 miljoen euro. Vorig jaar, toen de economie met een 3,9% kromp, zakte het tempo al naar 800 miljoen per maand. Een zwak herstel van de consumptie betekent dat de kredietmarkt voorlopig ook blijft krimpen.

De afname van de kredietverstrekking is een gevolg van de grotere terughoudendheid van consumenten om grote aankopen, zoals keukens, auto’s en elektronica, te doen. De waarde van de duurzame consumptie kromp vorig jaar met 8%. Maar niet alleen de vraag naar krediet is afgenomen, Volgens een enquête van DNB hebben kredietinstellingen, vanwege de zwakke economie en de onrust op financiële markten, hun leenvoorwaarden aangescherpt.

Ondanks de krimp in de consumptie nam de uitstaande schuld van huishoudens voor consumptief krediet in 2009 nog toe. Pas in de afgelopen maanden is de schuld gaan dalen. Met 17,7 miljard euro lag de uitstaande schuld eind mei 2010 2,2% lager dan 12 maanden eerder. Dat de schuld vorig jaar nog steeg, kwam doordat de aflossingen onvoldoende waren om naast het verstrekte krediet ook de verschuldigde rente te compenseren. Dat is dus nu wel het geval.

De ontwikkeling van de bruto kredietverstrekking zegt weinig over de consumptievooruitzichten. De causaliteit loopt eerder andersom. Als de economie verslechtert, schroeven consumenten met een vertraging het gebruik van krediet terug. Als het juist weer wat beter gaat, blijven ze in eerste instantie nog terughoudend met het kopen op krediet. Pas als het herstel doorzet, durven ze het weer aan.

Consumenten vinden de tijd voor het doen van grote aankopen nu zeer ongunstig. Bovendien lijken kredietinstellingen vanwege het tumult op financiële markten en het fragiele herstel van de economie nog niet van plan de leenvoorwaarden te verruimen. Tegen deze achtergrond hoeft voorlopig geen herstel van de markt voor consumptief krediet te worden verwacht.

Via: RTL Z

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.