Geen bewijs van samenzwering tussen president Trump en Rusland

12

‘The Special Counsel’s investigation did not find that the Trump campaign or anyone associated with it conspired or coordinated with Russia in its efforts to influence the 2016 U.S. presidential election’. Tenminste: dat is wat procureur-generaal William Barr aan de leiders van de juridische commissies van het Amerikaanse Congres en de Senaat schrijft. Hij is met zijn Deputy op zondag 24 maart 2019 nog de enige die het rapport van Speciaal Aanklager Robert Mueller heeft kunnen inkijken. De Democraten vragen dringend om het publiek maken van het volledige rapport.

22 Maanden

Zo lang duurde het onderzoek naar eventuele inmenging door Moskou om de presidentsverkiezingen van 2016 te beïnvloeden. En of Donald Trump en of zijn campagneteam afnemer was van wat inderdaad duidelijk werd aangeboden. (‘multiple offers from Russian-affiliated individuals to assist the Trump campaign’) ‘[W]hile this report does not conclude that the President committed a crime, it also does not exonerate him,’ citeert Barr naar eigen zeggen letterlijk uit Muellers report. Betekenis: het pleit hem ook niet vrij. Wat een mysterieuze toevoeging is voor vele interpretaties vatbaar is… Het zal daardoor wachten zijn op de volledige tekst, het complete rapport. Trumps commentaar: “It’s a shame our country had to go through this, and to be honest, it’s a shame your president had to go through this.” Al voor het rapport vrij kwam heeft de president altijd gezegd geen bezwaar te hebben het openbaar te maken.

Sisser?

Voor de vele tegenstanders van de zittende president komt de voorlopige ‘samenvatting’ van procureur-generaal Barr hoogstwaarschijnlijk als een teleurstelling. In ieder geval heeft het wel heel wat vervolgingen en veroordelingen tot gevolg gehad. Want tal van nevenmisdrijven zijn aan het licht gebracht. 37 Personen aangeklaagd waarvan 6 direct rond de president. 5 Werden reeds tot gevangenisstraf veroordeeld. 16 Personen die in relatie stonden met Donald Trump (‘associates’) hadden contact met ‘Russen’. Er zijn trouwens nog steeds andere onderzoeken gaande naar de handel en wandel van president Trump. Zoals zijn liefdadigheidswerk, zijn zakendoen en campagnefinanciering in het algemeen.