Geen Brexit maar Mexit

6

Misschien een wat flauwe vondst maar Mexit betekent May exit. Het is 7 juni 2019 en de laatste voor Theresa May als leider van de Conservatieve Partij in het VK. Maar liefst 11 kandidaten staan te trappelen op haar op te volgen. Een vergiftigd geschenk aan te nemen ook?  Uit het onderlinge gebakkelei zullen er twee overblijven. Daaruit kiezen de partijleden dan de nieuwe premier. Einde mei 2019 kondigde May aan op te stappen. Ze blijft voorlopig nog aan als waarnemend eerste minister, ten laatste tot juli 2019. Hoe moet het nu verder met de Britse politiek; in het bijzonder met Brexit of Bremain?

Bij het oude

Zal een nieuw gezicht en een nieuwe naam op de deur van 10 Downingstreet iets veranderen in de status quo? Of de patstelling? Neen, niet echt, zegt Brexit analyst Simon Usherwood. “The underlying fundamentals will remain the same. You will still have a Tory party without a majority by itself, with a DUP [Northern Ireland’s Democratic Unionist Party] partner that is utterly inflexible, and an EU that has even less reason to negotiate any provisions.” 

Between a rock and a hard place

Usherwood maakte een overzicht van wie van de kandidaten waar staat. Welk standpunt hij en zij innemen tegenover een eventueel verlaten van de EU. U kunt dat hier raadplegen zo u wenst. Het overzicht, indien correct, belooft inderdaad niet veel goeds voor eenheid. De genoemde rots is dan een No Deal en die harde plaats is een No Brexit. Verder verklaart hard line Brexiteer Mark Francois met zekerheid te weten dat May diep van binnen géén voorstander was van de Brexit. Helemaal ons idee! “Theresa May was always a Remainer; her heart was never in leaving. She always saw it [Brexit] as a kind of damage-limitation exercise.”

Vraag en antwoord

Voor 31 oktober 2019 moet een werkbare oplossing gevonden worden: Brexit of Bremain. Deal of No Deal. Wij zelf blijven met de vraag zitten die tegelijk het antwoord inhoudt: waarom geen nieuw referendum? Dat alle pro Brexit stemmers van toen zich tijdelijk onbewaam tot handelen doen verklaren; ‘temporarily insane’. Opdat eindelijk het hoge woord er uit kan komen: Groot-Brittannië wil eigenlijk het liefst toch in de EU blijven. Samen sterk! Mee eens/oneens, beste lezers? We vernemen het als altijd graag…