Geld besparen: Super smartphones voor een zacht prijsje

U heeft vast wel al de advertenties gezien voor dure smartphones die voor een prikje geprijsd zijn. Een prikje is misschien wat overdreven, maar toch voor een bedrag dat heel wat lager is dan een soortgelijk nieuw toestel in de (online) winkel. Het betreft dan ook geen nieuwe maar zogenaamde ‘refurbished’ phones. Wat zijn het precies, waar komen ze vandaag en is zo’n aankoop wel de moeite waard? In ieder geval een artikel waard, dachten wij. Bij deze dus…

Eco

Refurbished in vertaling uit het Engels betekent zoveel als gerenoveerd, herzien, terug zo-goed-als-nieuw gemaakt. De markt ervoor groeit en zeker nu er een keurmerk bestaat voor dit soort toestellen. Het verschijnsel is ook typisch voor een era waarin meer en meer gerepareerd, hersteld wordt. Ecologie, recyclage, hergebruik zijn anno 2019 geen modewoorden meer. O.i. wel tijdsverschijnselen maar dan van een duurzame, blijvende aard. Overheden, bedrijven en particulieren consumeren meer en meer bewust, milieuvriendelijk. Met het oog op de afvalberg te verminderen op tal van vlakken, op allerlei manieren ook. In het straatbeeld duikt een nieuwe soort neringen op, in geen decennia meer gespot. Herstelling van uw electronische toestellen wordt er aangeboden. Televisies, camera’s, fototoestellen, laptops en dus ook gsm’s, smartphones.

Goed voor de portemonnee

Een iPhone ligt op wat wel een operatietafel lijkt. Onder een robot machine die het toestel test op tal van essentiële punten. Maakt de camera nog mooie, duidelijke foto’s zoals het hoort? Reageert elke toets en drukknop nog soepel? Beschikt de batterij nog over minstens 85 procent van de oorspronkelijke laadcapaciteit? Slecht werkende onderdelen worden vervangen door soortgelijke, die evenals de Apple phones uit China komen. Ingeval het om iPhones gaat die ter nazicht en reparatie binnengebracht worden, gaat de refurbisher concurrentie aan met Apple zelf. Het giga techbedrijf ziet natuurlijk liever dat u een goednieuw toestel aanschaft ter vervanging. Maar uw portemonnee en milieubewustzijn zien dat misschien anders. Een van die refurbishers tegenover de Volkskrant:

“Om vijf uur gaat het licht uit in de fabriek, om half zes knippen ze het weer aan. Dan maken ze exact dezelfde onderdelen als overdag, alleen niet voor Apple. Dat heeft Apple niet onder controle.”

Volkskrant.nl

Groeimarkt

In 2018 bezat nog slechts 2 procent van de Nederlanders zo’n herziene telefoon. Een populaire is de refurbished Iphone x. Maar sinds in maart 2019 een keurmerk werd ingesteld voor refurbished (smart)phones, zien bedrijven in de sector de vraag met tot wel 22 procent stijgen. De Volkskrant nog: ‘De toestellen zijn relatief goedkoop, bovendien bespaart hergebruik van elektronica grondstoffen en CO2-uitstoot. Daar staat tegenover dat hergebruikte toestellen krasjes en vlekjes kunnen bevatten, soms geen optimale accu’s hebben en vaak sneller waterschade oplopen.’ Maar opnieuw optimaal werken doen ze wel, dit soort toestellen. Eén bedrijf spreekt van slechts 2,8 procent herziene toestellen die teruggebracht worden.

Een tweede leven

Veelal uit de Verenigde Staten worden ze ingevoerd. Daar is het gebruikelijk dat smartphones reeds na één of twee jaar ingeruild worden. Omdat het contract van de providers zo opgesteld is. Van een wegwerpcultuur gesproken! Zo goed als nieuwe toestellen vinden zo hun weg overzee om in Nederland en elders een tweede leven aan te vatten. Het keurmerk waarvan sprake, handelt wel alleen over iPhones, omdat dit het overgrote deel is van merken die binnengebracht worden. Het duurdere marktsegment dus. Plus omdat Apple zijn toestellen veel langer dan de concurrentie van updates blijft voorzien. De garantie bedraagt tot twee jaar na het nazicht, de controle (op 50 punten) en eventuele vervanging van onderdelen.

Waar op te letten bij aanschaf

De prijs van een refurbished toestel hoort vergeleken met een nieuw zeker 200 euro lager te liggen. Koopt u online, verkies dan een Thuiswaarborg of Webwinkelkeurmerk en een via mail of telefoon goed bereikbare webwinkel. Let op noodzakelijke omschrijvingen die ook moeten kloppen, zoals ‘zo goed als nieuw’ of ‘bevat gebruikssporen’. Accessoires zoals kabel en stekker dienen meegeleverd te worden. Zodat het toestel ook meteen gebruiksklaar is. En tenslotte: ideaal is een niet-goed-geld-terug garantie van 14 dagen, en een zo lang mogelijke garantieperiode. Die ligt meestal tussen 6 maanden en 2 jaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.