Geld: Is genoeg (n)ooit genoeg ?

11

In Duitsland komen dit jaar de belastinginkomsten uit op zo’n 600 miljard euro. Meer inkomsten dan ooit en toch is het niet genoeg. Daarom moet er extra geld geleend worden en loopt de staatsschuld op, omdat men meer uitgeeft dan er binnenkomt. Sociaaldemocraat en Kanzler-kandidaat Peer Steinbrück die, als lid van de Bondsdag, per maand met meer dan 10.000 euro mag rekenen, ging moeilijk doen en draaien toen hem gevraagd werd hoe zijn totale inkomensplaatje er uitzag en zette daarmee een speurtocht in gang die bij hem en zijn medesocialisten wel eens tot flinke buikpijn zou kunnen leiden.

Bijverdiensten

Uit vele bronnen zijn er inmiddels informatiebrokjes binnengehaald en is gebleken dat Steinbrück naast enkele commissariaten (inkomsten maximaal 250.000 euro per jaar) sinds 2009 meer dan tachtig betaalde lezingen heeft gegeven. Voor dergelijke spreekbeurten blijken vergoedingen tussen de 15 en 20 duizend euro per lezing heel gebruikelijk te zijn. Precieze bedragen ontbreken omdat de Duitse parlementariërs, hun nevenwerkzaamheden wel moeten openbaren, maar zo slim zijn geweest om ze in drie vergoedingsklassen op te delen. Wat in elk geval duidelijk is geworden dat alle door Steinbrück gegeven lezingen in groep drie vallen met een vergoeding van 7000 euro of hoger.

Supermensen maar geen belangenverstrengeling?

Kijkende naar de huidige probleemvelden en uitdagingen zou je toch kunnen concluderen dat een parlementariër aan zijn gewone werk de handen meer dan vol heeft. Ook in Duitsland zijn er problemen genoeg. Voor Steinbrück en veel van zijn collega’s geldt dit kennelijk niet. Ze hebben genoeg tijd voor vele betaalde bijbaantjes, lezingen en andere lucratieve schnabbels. Belangenverstrengeling, je afvragen waarom iemand of een instellingen tot 20.000 euro wil betalen voor een lezing, is kennelijk niet aan de orde. Ook is het blijkbaar geen vraag of het niet gewoon als onderdeel van de taak van een volksvertegenwoordiger moet worden gezien om anderen te informeren en aan te moedigen.

Geen grenzen meer

De overheid en alles wat daarmee samenhangt of nauw verbonden is, bijvoorbeeld de centrale banken, controlerende instanties, de ECB, FED en ga zo maar door, krijgen en verschaffen zich steeds meer greep op de samenleving als geheel. Door een enorme, en nog dagelijks groeiende, hoeveelheid regels en manieren van belastingheffing raken al onze vrijheden onder druk. Hebben we als gewone burgers steeds minder in te brengen.

Dit aangevuld met vele Steinbrück klonen, ja ook in Nederland hebben we er genoeg, die allereerst gaan voor eigen gewin, maken het geheel er niet echt vrolijker op. Telkens weer komen we zo tot een zelfde constatering namelijk die van de noodzaak van een echte omwenteling. Terug naar kleinschaligheid. Naar ons kent ons. Naar die van tevredenheid als je het goed hebt en dus geen wedren naar meer en meer. Een wedren die altijd ten koste gaat van anderen

11 REACTIES

 1. Laat het gewoon maar even zo doorgaan, stukje bij beetje komen de mensen er achter hoe het zit , terwijl ze zelf steeds meer in de rats komen te zitten.

  En mogelijkheden om er wat aan te doen zijn allemaal dichtgetimmerd.

  Het is gewoon een kwestie van tijd voor dat er koppen gaan rollen…en dat bedoel ik niet figuurlijk.

 2. Ik als sociaal-democraat vind dit echt heel erg. Juist sociaal democraten zouden het een eer moeten vinden de publieke zaak te dienen.
  In deze tijd waarin veel mensen de broekriem moeten aanhalen, zekerheden moeten opgeven, zou je van politici van sociaal-democratische huize, verantwoordelijk gedrag verwachten.
  De partij is voor deze verachtelijke lieden slechts een voertuig voor hun carriëre.
  Eenmaal de politiek verlaten gaan deze walgelijke salon-socialisten echt los, en gaan ze graaien alsof hun leven ervan afhangt. De politiek was alleen maar een investering om later te oogsten ( dat is mede een reden waarom politici niet meer hoeven te verdienen ).
  De publieke zaak? Daar lachen deze verraders van de sociaal-democratie om.
  Een liberaal die zijn zakken vult kun je bedenkingen bij hebben, maar een sociaal-democraat die hetzelfde doet is een hypocriete amorele verrader, zoals onze ex-premier Kok.
  Kijk, mensen kunnen allemaal achter de muziek aan lopen, en roepen dat Roemer, niet zou functioneren als premier omdat hij niet zo goed kan liegen als Rutte, maar de man is een oprechte sociaal-democraat.
  Als ik dan kijk naar kereltje Samsom, dan zie ik een carriëre-schoppertje, een kameleon, een typische salon-socialist. Kijk eens hoe de man veranderd is in een paar maanden tijd. Ik hou niet van dit soort types. Zo opportunistisch als hij met zijn uiterlijk en imago omgaat, zo flexibel zal hij ook omgaan met zijn politieke opvattingen, en de waarheid.
  De politiek is er voor Diederik, en niet voor het land.
  Over het land gesproken, dat is bij hem, en zijn nieuwe vriendje Rutte niet in veilige handen.
  Die clown van een Rutte gaat straks bij het kruisje tekenen ( let op, hoe die vvd-ertjes dat gaan verdedigen, wordt echt lachen van verdriet ) en in ruil daarvoor zal Diederikje het hem vergeven dat hij de socialisten een gevaar voor het land heeft genoemd, en bijvoorbeeld, een typisch socialistisch ding als de studiebeurs prijsgeven. Toegang tot het hoger onderwijs voor iedereen, met of zonder poen, is niet meer zo belangrijk. De onderhandelingen zullen wel uitlopen op een partijtje kwartetten met principes, “mag ik van jou de marktwerking in de zorg, dan krijg jij van mij de aanpak van de hypotheekrenteaftrek” enz.
  Afijn, we zullen het allemaal meemaken.
  Het zal er echt om gaan spannen. Gaan we geruisloos stapje voor stapje onze soevereiniteit, ons zelfbeschikkingsrecht, overdragen of komen we toch nog in opstand?

 3. Juist Ben, zakkenvullers die ondertussen pleiten voor loonmatiging t.b.v. de exportpositie. Dikke nekken in dikke auto’s die op hun eigen luxe planeet rondrijden. Hoeveel gegraai hebben we gezien de afgelopen jaren? Libor, woekerpolissen, verborgen inflatie, manipulatie van inflatiecijfers, trustfondsen op Guernsey van het koninklijk huis, bouwfraude, Verdrag van Lissabon als hoogverraad. Old boys network. De wereld als speeltuin, even varen met Berlusconi, 1e klas vliegen naar het hoofdkantoor en de CEO een handje geven, dan naar de hoeren en snuiven. Het volk laten consumeren op krediet en de tekorten aanvullen via de Griekse pinautomaat.

  Ik schop ze één voor één uit de rij bij de gaarkeuken als het fout loopt :-*

  OT http://www.general-files.com/download/gs57592880h32i0/the-silver-bomb.pdf.html

 4. Heeft iemand in de MSM dit artikel gelezen of gezien?
  http://www.zerohedge.com/news/2012-10-13/german-self-immolates-front-german-reichstag

  Ik vraag me af hoe lang Duitsland de schijn op kan houden. Wederom geeft Schauble aan dat Griekenland zal blijven in de EU.

  Ondertussen vliegen overal mensen de laan uit…
  http://www.nu.nl/economie/2933131/ubs-ontslaat-2000-iters.html
  http://www.belegger.nl/nieuws/2624635/bouwbedrijf-met-100-man-personeel-failliet.html
  http://www.grenzeloos.org/2012/09/05/hewlett-packard-wil-27-000-mensen-ontslaan/
  http://www.automatiseringgids.nl/nieuws/2012/32/200-man-eruit-en-salarisaanpassing-bij-capgemini

  Deze akties zijn ook een deel van de spiraal. Wat dacht je wat er bij toeleveringsbedrijven gaat gebeuren? En het uitgavepatroon van die ontslagen mensen?

  Ik gok, helaas, volgend jaar op een hele diepe recessie.

 5. @5 Gaengphed, een hele diepe recessie, geeft natuurlijk een hoop ellende, en maakt slachtoffers ( beschaafde politiek kan dat overigens voorkomen, maar dat gaat niet gebeuren ).
  MAAR , een geruisloze transformatie, naar een strak geleid, ondemocratisch, Europa is mij een nog groter schrikbeeld.
  Ik verwelkom alles dat van nut kan zijn om de megalomane Europese ‘droom’ uit elkaar te laten spatten.
  De één zijn droom is de ander zijn nachtmerrie, en omgekeerd.
  Een hele diepe recessie KAN zuiverend werken, en ervoor zorgen dat de mensen door alle leugens en bedrog heen, de realiteit weer zien: ze worden door de elite medogenloos aan de kant gezet. We mogen meepraten over Europa, vooral betalen voor Europa, maar niet mee beslissen.
  En als alles geregeld is, hebben we ook niets meer over dit land te zeggen.
  Ik vrees met grote vrezen want zoals ik de Nederlanders ken, zullen we nog even mopperen om uiteindelijk, volgzaam als we zijn, het nieuwe gezag te omarmen en te verwelkomen.
  Als het zover is zullen we zelfs de grootste pleitbezorgers voor de Europese superstaat zijn, en de vijanden van Europa tot ongewenste elementen hebben verklaard.
  Zojuist Ben Bot nog bij buitenhof gezien: “We MOETEN onmiddelijk ophouden met onze humeurigheid over Europa en bla bla bla. Het gaat allemaal om wat we MOETEN, let daar maar eens op mensen. In HUN geest hebben ze allang afscheid genomen van de democratie, en ze snappen gewoon niet waarom veel mensen nog niet ‘zo ver’ zijn, en een ‘achterhoede strijd’ leveren.
  Ik MOET nu stoppen, moet even naar de wc …..blll,

 6. @5 gangpad
  Vooral die van HP is erg. Genomineerd tot meest slecht bestuurde organisaties. 27.000 man personeel er uit. 3 ceo’s die na 9 tot 11 maanden werken een oprotpremie krijgen waarvan er een is die 83 miljoen meekrijgt. Het werk wil uitbesteden in lage lonen landen en over iets van 7 (dure) privejets beschikken met piloten die ten alle tijden beschikbaar moeten zijn. Dit is gewoon regelrechte mafia waarbij de gewone werknemer de dupe is.

 7. @ 7, klopt helemaal van die mafia, alleen het is binnen de wet.
  HELAAS.
  De wet staat dus mafia-praktijken toe ( hoeft je niet te verbazen ).
  DÁÁR, zouden de mensen ( maakt niet uit over welk land het gaat ) eens goed over na moeten denken.
  We kunnen het allemaal wel zo schandalig vinden, en dat meent de meerderheid ook oprecht denk ik, maar ze maken nog niet de vertaalslag naar hun politieke voorkeur.
  Mensen die het menen dat dit niet door de beugel kan, mogen gewoon niet op enige partij stemmen die regeringsverantwoordelijkheid heeft gedragen, want die zitten hier helemaal niet mee. Maar ze willen desgewenst best even met u, en de wolven in het bos meehuilen als u dat een goed gevoel geeft.
  Pvda, moet ( oh nee, mag ) je afschrijven ( ex-premier Kok is nooit geroyeerd vanwege vergelijkbare praktijken, en staat nog stevig op zijn voetstuk ), vvd heeft er natuurlijk niet echt een PRINCIPIEEL probleem mee, en het cda zoekt het nog op, in de bijbel ofzo, ( zoek, maar gij zult slechts tegenstrijdigheden vinden ), en D’66 heeft geen principes, en ook geen kroonjuwelen.
  Dus als je werkelijk een mening hebt wordt de spoeling dun, maar de keuze gemakkelijker.

 8. Beste Mensen,

  Niet zo veel vooroordelen. het EU POLITBUREAU weet het allemaal veel beter en heeft het beste met u voor. Met uw portemonnee weten zij ook wel raad!

 9. @VB, het is nog koffiedik kijken welk pad we op gaan. Maar net als jij vrees ik ook dat we het pad van de eurofielen op worden gedwongen.
  We zullen het stap voor stap gaan meemaken. Indekken met voldoende voedsel in huis, zaden en PM. Dan moet je toch een aardig eind kunnen komen lijkt mij.

  @R, je moest eens weten. Paar jaar geleden was ik ontslagen omdat er NIET GENOEG WINST werd gemaakt. Hoe krom kan het zijn?

  Gelukkig had ik aansluitend werk kunnen vinden, maar in mijn vriendengroep zijn er bij die 2 jaar lang hebben gedoold op de arbeidsmarkt…

 10. “Circling the drain”.
  Het huidige geldsysteem heeft de dynamiek van een draaikolk waar alles wat afhankelijk is van geld rond een opzuigende gat drijft met geen kans voor ontsnapping. Dit geldt voor alle bedrijven, (landelijke/semi-) overheden, personen, etc. Duitsland is geen uitzondering. Er zijn geen uitzonderingen: de kolk zuigt alles naar de bodem.

  Van MUNTUNIE naar SCHULDENUNIE tot FAILLISSEMENTSUNIE.

  De Euro is een piramidespel en een uitknijpmachine van de Federal Reserve.
  De Euro is een gecamoufleerd US Dollar surrogaat waarmee de economie binnen de hele Eurozone een zeepbel is geworden.

  Zolang dit systeem aanblijft zullen we meer schulden dan geld hebben in het Eurosysteem:
  – de schulden zullen blijven groeien
  – de economie zal blijven krimpen
  – de speculanten verrijken zich mateloos
  en de politici van alle kleuren schieten op elkaar maar laten het systeem met rust.
  Kan het nog erger? Beetje dictatuur misschien of beetje oorlog. Wie weet!

  Al komen er belastingen van 100% (honderd %) op alle inkomens en toch zullen er meer schulden dan geld in het systeem blijven. Alle pleisters op de pus zijn zinloos.

  Het probleem is het systeem.

  “Hervormen”, bezuinigen, meer belastingen, meer “stimulus”, etc. zijn zinloos.

  Oplossing:
  – bankensplitsing volgens de Glass-Steagall Act
  – SOEVEREINE MUNT, een Europees Euro a.u.b. of anders géén Euro
  – voorrang aan de ontwikkeling van de fysieke economie.

  Hoe langer dit systeem aanblijft des te erger want dan zullen we heropstarten vanaf een steeds dieper wordend punt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.