Geld lenen enigszins duurder geworden

Recent hebben marktleiders BNP Paribas, Findio en Interbank hun rente voor het consumptief krediet verhoogd. Het gaat hierbij om leningen van minstens € 25.000,-. Dit is het belangrijkste leenbedrag waarmee kredietverstrekkers hun leningen aanbieden in de markt.

geld euro

Opvallende verhoging

Over het algemeen staan Findio en Interbank bekend om hun scherpe rentetarieven, maar vervolgens verliezen ze met deze renteverhoging de aansluiting met andere kredietverstrekkers in de markt. Hierdoor is geld lenen in 2019 gemiddeld genomen duurder geworden en de concurrentie op de leenmarkt gekrompen.

De waargenomen renteverhogingen zijn dermate opvallend aangezien de trend voor leenrente al bijna 10 jaar dalend is. In 2011 was de gemiddelde leenrente nog 11%. Deze is inmiddels gedaald tot gemiddeld 7%. Voordelig lenen kan echter al met een rente vanaf 3,90%. Het komt dus totaal onverwachts dat juist nu de rente stijgt.

Risk Based Pricing

De marge tussen de gemiddelde leenrente en het laagst mogelijke tarief komt door ‘risk based pricing’. Risk based pricing betekent in het Nederlands ‘rente naar risico’. Sluit je een lening af op basis van risk based pricing, dan kijkt de kredietverstrekker voor het bepalen van de rente naar jouw persoonlijke situatie.

Persoonlijke lening

Dat de rentes voor een persoonlijke lening de afgelopen jaren zijn gedaald, komt door het rentebeleid van de Europese Centrale Bank. Om de bestedingen in de Eurozone aan te jagen houdt de centrale bank de beleidsrentes laag. Kredietverstrekkers kunnen op deze manier voordelig aan geld komen om uit te lenen. Een interessant artikel over de renteverhogingen van de Europese Centrale Bank is hier te vinden.

Hypotheekrente ongekend laag

Hetzelfde geldt overigens voor hypotheekverstrekkers. Onder invloed van het lage-rentebeleid van de Europese Centrale Bank is ook de hypotheekrente ongekend laag. Overigens is de hypotheekrente sterker gedaald dan de rente voor een consumptief krediet. Dit komt voornamelijk omdat de concurrentie voor hypotheken een stuk meer is gegroeid. Momenteel zijn in Nederland 36 hypotheek aanbieders actief,
tegenover 14 kredietverstrekkers.

Vorig jaar zette Interbank nog een rem op doorlopende kredieten door aflossingen verplicht te maken. De marktleider wil daarmee voorkomen dat de flexibiliteit van dit leenproduct wordt misbruikt om ongelimiteerd te blijven lenen. Bij een doorlopend krediet is namelijk discipline nodig om het afgeloste bedrag niet opnieuw op te nemen. Dit is meteen ook het nadeel van een doorlopend krediet in tegenstelling tot een persoonlijke lening.

Voorwaarden zijn ruimer geworden

Daarnaast is geld lenen de laatste jaren aantrekkelijker geworden doordat de voorwaarden voor een consumptief krediet ruimer zijn geworden. Zo is de maximale leeftijd waarop je een lening kunt afsluiten gemiddeld hoger geworden. Bij een lening afsluiten mag je bij een aantal kredietverstrekkers langer doen over het aflossen, waardoor de maandlasten lager worden. Over het algemeen is daarom de acceptatienorm bij kredietverstrekkers gestegen.

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.