geldtsunami

De deskundigen: “Het gaat om minstens vijfhonderd miljard, nee om zevenhonderd of zelfs duizend miljard euro roept weer een ander”. Het kan niet op. Volgens guru Draghi en zijn volgelingen moet de markt overspoeld worden met euro’s. Wijn moet met nog meer water vermengd worden om de heilige koeien van economische groei en inflatie te doen leven en het deflatiemonster nu definitief om zeep te brengen. De gewone mens doet in dit hele spel niet mee, heeft geen betekenis anders dan als betaler van de verzekeringssommen als het mis gaat en mis zal het gaan!

Nederlanders kampioen sparen

Voor de rente hoef je niet meer te sparen en ook het veilige “voor later gevoel” kun je wel vergeten en toch blijven we sparen. Het waarom hiervan is voor mij wel duidelijk. Veel gewone Nederlanders hebben geen enkel vertrouwen in de lopende ontwikkelingen en plannen. We willen helemaal niet meer consumeren. Studie- en zorgkosten, belastingen, zakkende lonen en steeds minder zekerheid over banen en het aantal beschikbare werkuren geven ons al voldoende onderwerpen om bezorgd over te zijn.

Als we al extra geld uitgeven dan doen we dat voor de dagelijkse behoeften en meer bestendige zaken als woningisolatie en zonnepanelen, het extra aflossen van de hypotheek, het kopen van een bescheiden huis omdat huren onmogelijk of onbetaalbaar aan het worden is, een kleine auto of een elektrische fiets voor het dagelijkse vervoer en dergelijke.

De marktwerking en economische groei

Laat kapitaal zijn werk doen met economische groei als het trekpaard, zijn slogans die de meeste politici en de EU–bonzen hanteren als dagelijkse mantra’s. Dit systeem zou goed zijn voor ons allen. De dagelijkse praktijk bewijst echter het tegendeel. De economische groei is in veel landen tot stilstand gekomen of zelfs tot beneden nul gezakt. Met “gewoon” economisch handelen in het bijzonder het produceren en verkopen van goederen en diensten blijkt nauwelijks nog geld te verdienen. De consumptie stokt. Wat echter bloeit is het hele gedoe rond aandelen, grondstoffen, valutahandel en speculatie. Met geld maak je geld. De rijken worden steeds rijker. De rest die mag de buikriem aanhalen en borg staan, omdat niets voor niets komt.

Niet onverschillig maar wel moedeloos

Het is complex met een toenemende mate van onzekerheid en het gaat om heel veel variabelen waaronder de EU, Griekenland, Rusland, het Midden Oosten en de VS, olie en goud, de euro, dollar, de roebel, yuan en yen, al het gespioneer, hacks en cracks, rijk en arm, de miljoenen vluchtelingen, de vergrijzing van het Westen, bevolkingskrimp, de zorgkosten, werkgelegenheid, persoonlijke capaciteiten, opleiding en opvoeding. De rol van media en het internet.

Het is opgeteld wel erg veel geworden en veel mensen voelen zich er onder bedolven. Er komt steeds meer betrokkenheid, bewustzijn en discussie, maar ook zorg en het zich terugtrekken in de eigen omgeving. Persoonlijk weten we best nog wel een beetje hoe we verder zouden willen, wat onze idealen zijn en waarvoor we zouden willen gaan. Maar de realisatie daarvan? Het lijkt op mikado. As je één stokje pakt heb je kans dat alles gaat bewegen. We zijn niet onverschillig maar wel moedeloos, voelen ons als eenling, nietig, onzeker en klein, blootgesteld aan een oneindige reeks van mogelijkheden.

Er is maar weinig voor nodig of we rennen als lemmingen, nee niet naar de cliff maar naar de bank om ons geld op te halen als een laatste houvast. Kijk naar de Grieken.

Hoop en houvast?

We zijn zeker niet machteloos, maar het moet nog een stuk erger worden voor we echt in actie willen komen. Dat moment komt pas als de totale energie van onze boosheid, smart en verontwaardiging, over de drempel gaat van wat we nog willen en kunnen aanvaarden. Als moed loskomt zonder dat het verstand nog wordt geconsulteerd. Voor wie er aan toe is, is er ook nog een andere bron van troost, hoop en vertrouwen namelijk ons Zijn zonder opsmuk. Een mens is veel meer dan zijn lichaam. De kern, het Zelf, is oneindig en tijdloos.

De Tao is als een bron
Je kunt er uit drinken
en toch raakt hij niet leeg
Hij is als een eeuwige leegte
Met oneindig veel mogelijkheden
Verborgen maar altijd present

16 reacties

  1. zelfs nout wellink gaf recent aan dat het probleem van deflatie komt door gebrek aan koopkracht bij de burger, zolang de burger geen geld heeft om uit te geven zullen prijzen niet stijgen. Indien de overheid wil dat de prijzen stijgen dan zou stap 1 lastenverlichting zijn.

  2. Ben, ik hoorde op het nieuws de Paus spreken. Hij sprak italiaans of zo, maar omdat ik die taal niet machtig ben, was ik dus afhankelijk van de ondertiteling. Hij zou gezegd hebben dat de mensen niet meer kinderen zouden moeten dan ze zouden kunnen onderhouden. Vervolgens zei hij iets in de trant van ‘wij zijn toch geen konijnen’. Wel je kon erop wachten natuurlijk, want op het duitse nieuws kwam dus dat konijnenfokkers zich in hun eer voelen aangetast. DAT is de wereld waarin wij leven, en waarin ieder woord op een goudschaaltje wordt gewogen. En die vele miljarden, waarover je spreekt, ik merk het wel als het zover is. De Zwitsers hebben ook iets heel anders gedaan dan dat er algemeen verwacht werd.
    Ik vind het ook niet zo raar, dat menigeen zich in zijn eigen wereld terugtrekt, maar ben wel van mening dat we daar niet zoveel aan hebben als gemeenschap.
    Verder best een mooi geschreven stuk, waar ieder het zijne maar uit moet halen.

    1. dergelijke opmerkingen klinken heel stoer, maar ik denk dat geen enkel helder denkend mens zin heeft in chaos en anarchie, kijk naar landen als Libie, Irak, Oekraine waar nu chaos heerst; leuk vooruitzicht voor ons om naar uit te kijken. kijk eens terug naar de ellende die de weimar crisis bracht bij de Duitse bevolking; honger, geen geld voor wonen, verwarming, medische zorg. straten niet meer veilig, laat het kaartenhuis maar instorten, ik vraag mij af of mensen hier om kunnen lachen, in griekenland in ieder geval niet.

      1. Het is misschien een schrale troost maar ook een voordeel, we kunnen terugvallen op dezelfde plannen als toen. In het beste geval gaan we ze nu wel maatschappelijk honoreren. Iedereen kent ze ondertussen wel.

  3. Of Topic. Ik weet niet of het mensen is opgevallen, maar bij Biflatie-tweets staat een mooi artikeltje over IJsland en hoe het daar gegaan is en nu gaat. Waarom ik IJsland erbij wil halen is omdat het een kleine staat betreft, die je zou kunnen vergelijken met een wat grotere gemeenschap in bijv. Nederland. We spreken dacht ik over zo’n 350.000 IJsjes en nu dus weer met een toefje slagroom. De Zwitsers zijn nu gevolgd en het lijkt me dat de Noren binnenkort ook wel iets zullen ondernemen. Ook zo’n klein landje als het op inwoners aankomt, maar wel gewild in valutakringen en daardoor in de moeilijkheden komend. De Denen hebben gezegd dat ze de Euro zullen volgen, maar zo heb ik wel vaker uitspraken gehoord. De Finnen zijn verdacht stil en dat lijkt wel stilte voor de storm. En zo zullen er vast nog wel meer landen te bedenken zijn.

  4. Ik snap het probleem niet hoor. biflatie.nl adverteert met een advertentie waarbij bijvoorbeeld een single moeder 9.250 Euro per maand verdient. Ik neem aan belangeloos, risicoloos… Kunnen we allemaal voor Mario Draghi spelen !

  5. We worden geregeerd door opportunisten/baantjesjagers/zelfverrijkers….toevallig komt het af en toe uit…zoals die VVD’er die in de trein zat te bellen hoe de Groningers genaaid worden…..en we pikken het allemaal…sterker nog we blijven die lui kiezen…niet zeuren dus…we verdienen gewoon niet beter…en dat meen ik….

    1. Of we niet beter verdienen, is voor interpretatie/discussie vatbaar. Maar wat je schrijft, is wat Schumpeter ook al opmerkte, het is congruent.

      In hetzelfde boek zette Schumpeter een theorie van de democratie uiteen, die tot doel had, dat wat hij de “klassieke leer” noemde, uit te dagen. Hij betwistte het idee dat democratie een proces was, waarbij de kiezers zich identificeren met het algemeen belang, en dat politici dit algemeen belang vervolgens uit naam van de kiezers uitvoerden. Hij betoogde dat dit onrealistisch was, en dat de onwetendheid en de oppervlakkigheid van de mensen betekende dat zij in feite tot op grote hoogte door de politici zouden worden gemanipuleerd. De politici bepaalden de agenda. Dit maakte een ‘regering door het volk’ concept naar zijn mening zowel onwaarschijnlijk als ongewenst. In plaats daarvan bepleitte Schumpeter, sterk beïnvloed door Max Weber, een minimalistisch model, waarbij democratie een mechanisme is voor de concurrentie tussen leiders, vergelijkbaar met een marktstructuur. Hoewel periodieke verkiezingen, waar iedereen zijn stem uitbrengt, regeringen legitimeren en verantwoordelijk houden, is het beleidsprogramma een zaak van de regering en niet van het volk. De participerende rol van individuen is meestal ernstig ingeperkt.

      http://nl.wikipedia.org/wiki/Joseph_Schumpeter

    2. Beste Peter, weet niet of je dit al weet maar misschien interessant om eens naar Singapore te gaan kijken. Daar zetelen geen politiekers zoals wij dat kennen maar ingenieurs (ed). Op deze manier komen we dichter tegen het idee van een ‘wetenschapspolitiek’ of ‘kwantumpolitiek’ (populistisch). Het betekent dat we opgebouwde kennis volwaardig gaan valoriseren ten goede van ons allen. Plotsklaps zullen we dan een andere taal gaan spreken, het is immers onvergelijkbaar met vandaag.

  6. Het artikel spreekt over een ‘deflatiemonster om zeep helpen’, voor sommigen is deflatie inderdaad als een ware nachtmerrie. Dit is niet onbegrijpelijk, voor anderen betekent het de doorbraak om ons te verlossen van de monetaire klemmen die ons aangebonden worden. En zo staat het ook op wikipedia te lezen, letterlijk.

    “Vaak ontstaat bij zo’n ontwikkeling een grote tegenstelling tussen de voor- en tegenstanders. Deze ontwikkeling wordt doorgaans afgedwongen doordat zich in de werkelijkheid verschijnselen zich steeds meer voordoen. Die verschijnselen kunnen niet langer vanuit het oude paradigma worden verklaard en daarmee niet zelden zelfs in volledige tegenspraak lijken te zijn. Meestal blijkt pas achteraf, wanneer de aanhangers van het oude, al te beperkt gebleken wereldbeeld hun invloed en macht hebben verloren, dat er sprake was van een echte revolutie.”

  7. @ Er komt steeds meer betrokkenheid, bewustzijn en discussie, maar ook zorg en het zich terugtrekken in de eigen omgeving. Persoonlijk weten we best nog wel een beetje hoe we verder zouden willen, wat onze idealen zijn en waarvoor we zouden willen gaan. Maar de realisatie daarvan? Het lijkt op mikado.

    Dan meen ik hier, als ik zo vrij mag zijn, nog een aardig mikado- stokje(stukje) te kunnen toevoegen:
    http://www.nachthemel.nl/index.php/36-moderniteit/294-google-apple-en-de-bank-het-enge-mannetje

  8. Willem Middelkoop heeft over de geldpersen al een paar jaar terug iets gezegd, het heet de nucleaire optie met veel succes toegepast in Zimbabwe,

    Als je het nog niet gedaan hebt, zorg dat je voor een langere periode eten in huis hebt, we bevinden ons in een monetair experiment dat over een aantal jaren in de geschiedenis boeken wordt vermeld (als waarschuwing voor monetaire zelfmoord)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: