‘Geld zal weer aan het werk worden gezet’

Ray Dalio, CEO van Bridgewater, gaf op het World Economic Forum in Davos zijn visie over de wereldeconomie. In interviews met zowel Bloomberg als CNBC doet de baas van ’s werelds grootste en best renderende hedgefonds gewaagde voorspellingen. Zo verwacht hij dat de rol van centrale banken gaat afnemen. Tevens vindt hij de valutaoorlogen niet echt gevaarlijk. Volgens Dalio zullen de Federal Reserve en ECB zich gaan terugtrekken uit de markt, wat natuurlijk de nodige consequenties zal gaan hebben.

Geld wordt aan het werk gezet

Dalio denkt dat wanneer de centrale banken zich zullen terugtrekken er veel spelers zijn die hun geld weer in werking zullen gaan zetten.  Dat komt volgens hem omdat de risico’s verkleind zijn met al het gecreëerde geld in het systeem. Investeerders kunnen ook niet anders dan hun cash gaan omzetten zo denkt hij. Het blijvende negatieve rendement op cash is een ware plaag voor investeerders. Als het geld niet geïnvesteerd wordt zal de waarde ervan verder gaan dalen.

“I think the shift of the cash, that massive amount of cash, into stocks, into everything, will be a game changer. It will mean more purchases of goods and services and financial assets. It will be into equities, it will be into real estate, it will be into gold, it will be into a lot of….just basically everything.”

Minder positief over Europa

De Verenigde Staten gaan volgens Dalio een overgangsjaar tegemoet, terwijl de toekomst van Europa er volgens hem minder positief uitziet. Sociale en politieke druk zullen veel impact hebben op Europa, aldus Dalio. Verder ziet hij nog steeds herstructureringen in Zuid-Europa als  onvermijdbare oplossing. In Japan zullen de nieuwe liquiditeit waarschijnlijk een grote rol blijven spelen, nu de Bank of Japan een nog actievere rol zal spelen in het ondersteunen van overheidsdoeleinden.

alpha 2013

Presteren in slechte tijden

Bridgewater heeft op dit moment €142 miljard  AUM (Assets Under Management) en is daarme het grootste hedge fund van de wereld. Het heeft op een constante basis een outperformance laten zien ten opzichte van de aandelenmarkten en ook in tijden van crisis wist het de verliezen te beperken (zie bovenstaande afbeelding).

Alpha & Beta

Het fonds bestaat uit twee verschillende entiteiten. Het Pure Alpha fonds, dat zich voornamelijk bezighoudt met het najagen van alpha, richt zich op het verslaan van rendement versus het genomen risico. Het All Weather fonds houdt zich bezig met het verslaan van de markt door zich te concentreren op een mix van aandelen en obligaties, door middel van hefboomeffecten en het isoleren van de beta van het fonds. Voor wie meer wil weten over  Bridgewater’s filosofie, is dit stuk een aanrader: “Return = Cash + Beta + Alpha”: An Inside Look At The World’s Biggest And Most Successful “Beta” Hedge Fund.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: