Gele Hesjes: Laatste nieuws van uur tot uur. 12 Januari 2019

3

Geen D-day maar G-day op zaterdag 12 januari 2019. Gelehesjes-dag dus. We brengen u het meest recente nieuws over het verloop van wat een heel bijzondere dag belooft te worden. Zodra er iets van belang te melden valt, zullen aparte Updates volgen. Wordt de geplande bankrun op Franse banken een historische gebeurtenis? Of loopt e.e.a. af met een sisser? Het programmaverloop van de eerste uren is alvast bekend.

Verzamelen te Bourges om 10:00

Van 10:00 tot 12:00 worden alle Gele Hesjes van Frankrijk verwacht op de Place Serauvourt te Bourges, Midden-Frankrijk. ‘Rassemblement des Gilets Jaunes au centre de la France’. Men vangt aan met een ‘Cahier de doléance, collation et café.’ Tijd voor het Klachtenboek, een snack en koffie. Opvallend en tegenstrijdig: is deze bijeenkomst wettelijk toegestaan of niet?! Volgens de Préfète van Cher, het departement waarvan Bourges de hoofstad is: neen! “Je prends un arrêté pour interdire tout le centre historique de la ville”, a-t-elle dit sur BFM TV. Volgens de officiële site van de GJ jawel! ‘Préfecture de Bourges avisée et en accord avec le Rassemblement du 12 ainsi que sur le parcours annoncé.’ Dat kan dus nog een serieus conflict worden straks…

Toespraak

Om 13:00 zal de Gilets Jaunes Beweging (GJ) zich aan het Château d’Eau bevinden. Allocution. Een toespraak wordt gehouden door de vertegenwoordigers van La France En Colere. Men zal zich onder meer tot president Emmanuel Macron richten. Wie van de aanwezige GJ dat wenst krijgt het vrije woord. Om zijn en haar hart te luchten.

De Mars

Om 14:00 gaat wat bedoeld is als een vreedzame Mars van start.

Update

Bourges bereidt zich voor op de komst van de GJ . De beweging moet het stadscentrum vermijden. Zo werd overeengekomen tussen de prefectuur en vier vertegenwoordigers van de GJ. Alle openbare gebouwen blijven gesloten. Zoals bibliotheken, musea, het Hôtel de ville en zo meer. Buitenmeubilair wordt binnengehaald en plaatsen waar publiek gebouwd/verbouwd wordt afgesloten.

Tweede manifestatie verwacht te Parijs

Tegelijkertijd zou een tweede verzameling en mars van start gaan in de Franse hoofdstad. Het is vanzelfsprekend dat de GJ niet op voorhand al hun plannen aankondigen. En er is nog meer: ‘d’autres manifestations sont également attendues dans les principales villes françaises.’ Indien allemaal gerealiseerd, zal het een bewogen dag worden vandaag in Frankrijk…

Le Grand Débat National

Op initiatief van de president en zijn regering, de overheid, zullen overal in Frankrijk debatten plaatsvinden. Hier ziet u waar precies en hoe dit georganiseerd wordt. In wijken, steden en departementen kan lokaal gedebatteerd worden over ‘de toekomst van Frankrijk.’ Il s’agit d’envisager des solutions pour l’avenir du pays sur des problématiques majeures. Een Frankrijk dat oplossingen zoekt voor de grote problematieken. De overheid stelt zelf vier grote thema’s voor. Maar er is de lokale vrijheid om ook andere problematieken aan bod te laten. De transitie naar een groen Frankrijk; ecologie. Democratie en burgerschap. De organisatie van de staat en publieke voorzieningen. Fiscaliteit en publieke uitgaven.

Brief aan de Fransen

Een ‘Lettre aux Français’ is voorzien door de Franse president voor maandag 14 januari. Hij zal verschijnen in alle grote media. President Macron zal zich tot de Franse burgers richten. Bedoeling is om de bevolking nader in te lichten over het Grote Nationaal Debat.

Er beweegt duidelijk iets bij de Franse overheid. Plots is véél mogelijk. De Franse regering is wakker geschud. Is het een oprecht uitgestoken hand naar de bevolking? Een manier om de GJ de wind uit de zeilen te nemen? Of wil deze regering beslist verder aan blijven, president Macron incluis natuurlijk? Zoals in het Frans uitgedrukt: on verra, we zullen zien!

Volg dit artikel voor laatste updates.

Over de auteur

Zet de dagelijkse economische en maatschappelijke onderwerpen uiteen.