Gemeenten zien enorme tekorten, terwijl EU miljarden eist van NL

11

Gekker kan ik het niet bedenken. Zien we na de Coronacrisis overal de tekorten door het plafond gaan en zitten Rutte en Hoekstra namens het kabinet met de EU te onderhandelen over de hogere EU-bijdrage die men van ons kleine kikkerlandje verlangt.

Corona-wederopbouwfonds EU

Of moet ik zeggen wordt geëist, want wat heeft een klein kikkerlandje nu in te brengen tegen de grote brulkikkers zoals Macron en consorten. Er is hoge nood in voornamelijk de zuidelijke EU-lidstaten. De Europese Commissie wil 750 miljard euro stoppen in een corona-wederopbouwfonds en men verlangt solidariteit van de landen waar het geld zit.

Solidair zijn met fraudeurs

Maar zou een land als Nederland per saldo rijker zijn dan een land als Italië? Het is appels met peren vergelijken. Italië is berucht vanwege z’n uit de hand gelopen staatsschuld. De individuele burger in Italië is daarentegen rijker dan de gemiddelde Nederlander. Bij ons zijn wij Europees recordhouder als het gaat om de private (hypotheek)schulden. Italianen hebben veel minder private schulden. Ook is de belastingdruk onder de Italianen veel lager dan hier. En nu vinden Europese regeringsleiders het een vorm van solidariteit om geld te doneren aan landen waar (corrupte) regeringen slecht met de staatsfinanciën zijn omgesprongen. Waarom solidair zijn met fraudeurs? Ze verdienen juist straf voor hun slechte beheer van de staatshuishouding.     

Gemeentelijke begrotingen ontsporen

De naam corona-wederopbouwfonds is verneukeratief. Gewoon bedrieglijk omdat Italië al voor de Corona-uitbraak een veel te hoge staatsschuld had. De pandemie wordt nu misbruikt om geld te collecteren voor een groot Europees Rijk. Onbeschoft en totaal op het verkeerde moment. De anti-EU gevoelens in ons land groeien met de dag nu elke dag duidelijker wordt hoe groot de Coronaschade hier is. Omdat ’s lands financiën er voor Corona veel beter voor stonden dan de lege schatkist van Italië kan onze minister van Financiën veel meer lenen op de kapitaalmarkt dan ooit tevoren. Het begrotingstekort loopt dan ook supersonisch snel op. Ik heb het hier over de Rijksbegroting. Maar kijk eens bij onze eigen gemeenten waar wij als inwoners onze gemeentelijke heffingen betalen. Daar is de financiële nood groter dan bij de Rijksoverheid. Gemeenten kunnen niet de kapitaalmarkt op; ze moeten begrotingstekorten financieren via de eigen middelen. Dat zijn gemeentelijke heffingen en bezuinigen op de uitgaven. Zwembaden, schouwburgen en andere voorzieningen zijn bij sommige gemeenten al het haasje. Gemeentelijke begrotingen ontsporen met recordbedragen en in een record tempo. Tegelijk bezuinigt het Rijk op het Gemeentefonds. Het mes snijdt dus aan twee kanten.

“Gelukkig hebben we Rutte nog”

Hoe kun je het bedenken. Wethouders van verschillende gemeenten, maar ook gedeputeerden van meerdere provincies houden op 2 juli een protestactie in Den Haag. Al meerdere malen hebben de gemeenten samen met de provincies hun slechte financiële positie onder de aandacht gebracht bij de minister van Binnenlandse Zaken, de minister van Financiën en de leden van de Tweede Kamer. Zonder succes. Maar ja wat wil je, in Den Haag heeft men een verzoek liggen om bij te dragen aan het corona-wederopbouwfonds van de EU. Daar moet 750 miljard in. De evenredige bijdrage is nog een ‘dingetje.’ Je zal toch nu minister van Financiën zijn. Ik benijd die Wopke Hoekstra. Gelukkig is hij een Fries en Friezen staan bekend om de boel wel eens te willen blokkeren. Wopke is ook een Blokkeerfries en heeft dat al laten weten aan zijn collega ministers in de Europese Ministerraad. Maar we hebben Rutte nog. Hij twijfelt al over onze kindervriend Zwarte Piet die niet meer zwart hoeft te zijn van hem. Die twijfel is dan weer jammer. Een twijfelaar als Minister President kunnen we nu niet gebruiken. Jammer dat hij geen Fries is. Voor wie kies je in geval van financiële nood. Voor de bestuurders van je eigen gemeenten of voor je collega EU-ministers die collecteren voor het grote “Europese Rijk.”

Calimero zei ooit: “Zij zijn groot en ik is klein, en da’s niet eerlijk, o nee”

Staat onze regering nu verder af dan ooit van zijn burgers? Nu er onderaan de keten dringend geld nodig is en bovenaan de keten nog veel meer? Ach ja, wat stellen wij burgertjes in die kleine gemeenten voor tegenover die grote machtige landen ten zuiden van ons. Maakt nogal een verschil. Het is het spectrum van de macht waarin onze landelijke bestuurders worden opgeslokt. Ons gemeentebestuur gaat met lege handen naar Den Haag en onze wethouders als kleine bestuurders tegenover bestuurders die in hogere kringen vertoeven waar het gaat om de echte bedragen, die 750 miljard. Dan zou je denken, doe niet kinderachtig en stuur onze wethouders naar huis met een zelfde veelvoud aan miljarden als die tientallen miljarden voor dat EU-noodfonds. Hoeft in ieder geval de onroerende zaakbelasting niet omhoog. Ik herinner mij ineens die uitspraak van dat kleine TV-kuikentje: “Zij zijn groot en ik is klein, en da’s niet eerlijk, o nee”.

Ministerie van Financiën gooit roet in het eten

Maar ja, dan krijg je het. De topambtenaren op het Ministerie van Financiën die de Rijksbegroting bewaken. Die wijzen op het enorme gat op de Rijksbegroting dat nog veel groter wordt en ergens op verhaald moet worden. En dan kom ik terecht waar ik juist niet naar toe wil. Belastingverhogingen gepaard gaande met enorme bezuinigingen op de landelijke Rijksbegroting. Maar dat speelt pas volgend jaar. Kunnen we misschien ook spreiden over een jaar of tien. Toch? Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan. Ik kies altijd voor de makkelijkste weg. Waarom niet? Doen de pensioenfondsen met te lage dekkingsgraad ook. Van de minister hebben ze toestemming om de aanstaande kortingen te verdelen over meerdere jaren. Het lijkt geraffineerd om alle narigheden te verschuiven naar de toekomst. Onze jeugd volgt het toch allemaal niet zo nauwgezet. Gelukkig geniet ik een pensioen en hoef ik niets meer te doen.

GW

11 REACTIES

 1. Ja dat krijg je in Baggerland waar ze jarenlang belasting op belasting kunnen stapelen op alle niveaus zonder er ooit één afschaffen, omdat ze niet over andere mogelijkheden en wijsheden beschikken om de benodigde eurootjes bij elkaar te schrapen.

  Daarbij een schaapachtig volkje, dat overigens over handelsgeest zou beschikken, maar niet bij machte is om enige tegenspraak te bieden.

  En als het dan verkeerd gaat in de wereld met als gevolg dat OOK in eigen land nog steeds forsere bedragen MOETEN worden betaald aan de rest van het verenigde zooitje, dat zich kapot lacht om de naïviteit van de hoogst bruto betalende per burger in het europese banen carrousel!

  De Kamer is met Reces en Rutte is vertrokken naar Brussel om te regelen wat het zijn burgerij gaat kosten.
  Maar ook daar zijn maar weinig Baggerlanders van op de hoogte!

  Nee het valt wel mee en door de grove tijdelijke ondersteuning van het bedrijfsleven en uitkeringen, merkt blijkbaar niemand dat het goed mis is in UW wereld.

  • Klopt! De baggerlandse schapen hebben zich VRIJWILLIG laten knippen en scheren. Zó gek krijj je belcanto niet. Italianen vertrouwen geen bank of politiek. Het vermogen van de grootste zwartklussers van Europa ligt onder de matras en zou – bij elkaar – genoeg zijn om de schulden van alle euirolanden in één keer af te lossen.

  • Het lijkt nu wel duidelijk, het is een ongecontroleerde politieke bende geworden en het tuig gaat bekijken hoe ze de miljarden bij het volk kan wegsnijden.
   Vooral op de zorgkosten !!!!!!!!!!!!!!!
   Ze zijn het al onderling aan het regelen.

 2. Gerrit u zou eens met uw conculega Jeust moeten praten, die vindt de EU zo geweldig.
  Misschien heeft hij nog inside informatie voor u.

  • Twee auteurs met verschillende verhalen en verschillende gedachten. Niet verkeerd voor een discussieplatvorm, toch? Hier zijn politieke kleuren niet van belang en verkondigt iedere deelnemer in de discussie zijn eigen mening. Hetzelfde geldt voor de auteurs waar er helaas maar 2 van zijn. Gelukkig zijn er aardig wat verschillende reaguurders, c.q. commentatoren, die meedoen in de discussie. Ieder met een eigen mening. En juist dat is zeer van belang in deze tijd van opgedrongen meningen van vooral de linkerkant, zoals de BLM-beweging. Persoonlijk neig ik meer naar de rechterkant maar sta wel breed in de discussie. Hou niet van extreme activisten met een neomarxistische agenda en zo. Ben bang dat zulke bewegingen weer extreme reacties opwekken van de rechterkant. Niet bevorderlijk in deze tijd van polarisering.

   Ik zou willen zien dat de diverse bewegingen meer hun aandacht richten op de extreme scheefgroei in de maatschappij en die opgelaaide rassenstrijd ‘links’ laten liggen. De inkomens- en vermogensongelijkheid vind ik meer van belang dan die ouwe koeien van slavenhandel en foute helden. Het lijkt wel of bewust de aandacht wordt afgeleid van de enorme scheefgroei en dat de massa wordt opgestookt om onrust te zaaien in de samenleving. En is de elite de lachende derde.

   • Klopt helemaal Gerrit, maar verdeel en heers is het credo van de elite met als zetel de EU in Brussel.
    Met zijn allen kunnen we de elite wel aan, want ze zijn in de minderheid

 3. Zei ik het niet: “Want wat heeft een klein landje nu in te brengen tegen de grote brulkikkers zoals Macron en consorten.” Heel toevallig blijkt vandaag maar weer wat de eigenlijke bedoeling is van Macron. Bang voor de populariteit van zijn MP, die als tegenstander in de verkiezingsstrijd teveel aandacht kreeg, moest zijn MP het veld ruimen: https://www.telegraaf.nl/nieuws/2009313512/macron-benoemt-jean-castex-tot-nieuwe-premier-van-frankrijk. Deze situatie zal nooit veranderen. Wanneer een groot land deel uitmaakt van een unieverband zullen de groten altijd proberen de baas te spelen. Duitsland en Frankrijk hebben er constant een handje van gehad om binnen de EU de as van Europa te vormen om daarmee hun posities veilig te stellen. Macron voelde zich bedreigd om zijn positie van machtigste EU-leider kwijt te raken. Merkel speelt momenteel een andere rol als voorzitter van de EU maar haakt af na de verkiezingen. Macron zal alles op alles zetten om zijn positie te behouden en eventueel te versterken. Dit soort spelletjes zouden we niet moeten tolereren.

 4. Ik wil niks en niemand er verder bij/aanhalen, omdat ik zeer teleurgesteld ben over de echte intenties en reacties van delers van dit form.
  Lees u verstandig door de reacties van zogenaamde deskundige gekleurde figuren.

 5. Gelukkig voor u heer Welbergen, maar voor de rest is het gewoon dikke shit, daar maakt een ander zich geen zorgen over.
  We leven niet voor niets in dit achterlijke calvinistische, huichelachtige, verradersland.
  Gelijk die andere voorgaande en hedendaagse EU landen, waar de leugen regeert en de domme regeerders zich steeds meer verrijken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.