Gemiddelde huizenprijs daalt 2,2%

1

De gemiddelde huizenprijs in Nederland daalde in april 2010 met 2,2% op jaarbasis. De daling was kleiner dan een maand geleden. Toen daalden de huizenprijzen nog met 3,5% ten opzichte van vorig jaar. Op maandbasis steeg de gemiddelde verkoopprijs van Nederlandse huizen met 0,8%. Alle soorten woningen waren goedkoper dan een jaar eerder. De prijs van appartement daalde het minst met 0,6%. Twee-onder-een-kapwoningen daalden met 4,5% het meest in prijs. Vrijstaande woningen werden voor zo’n 3% minder geld verkocht.

Van alle provincies in Nederland was Friesland de enige provincie waar de huizenprijzen stegen. Koopwoningen in het Noorden waren 0,6% duurder dan een jaar eerder. In de overige provincies waren de prijzen lager dan in april 2009. De prijsdaling was met 4,2% het grootst in Zeeland.

In Overijssel namen de prijzen op maandbasis met 1,4% het meest toe. Zeeland was de enige provincie waar de prijzen daalden. In april 2010 waren de Zeeuwse huizen 1,9% goedkoper ten opzichte van maart 2010. Ruim 11.000 bestaande huizen wisselden in april van eigenaar. Dat is 10% meer dan in april 2009. Het aantal transacties van twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woningen nam het sterkst toe.