Gemiddelde huurprijs stijgt 6% in 2009

0

De gemiddelde huurprijs in Nederland is in 2009 zo’n 6% gestegen in vergelijking met 2008. De gemiddelde huurprijs per maand kwam uit op €348,25. Het kameraanbod in Nederland steeg in 2009 met 70,9%. In totaal werden er 104.283 nieuwe kamers aangeboden, dat zijn 43.270 kamers meer dan in 2008. Dit blijkt uit gegevens van de website Kamernet.nl. 


Volgens Kamernet zijn er voor de stijging van de gemiddelde huurprijs en het nieuwe kameraanbod verschillende oorzaken. Allereerst is de maximale huurverhoging gelijk aan de inflatie. Voor de eerste helft van het jaar was de maximale verhoging 1,6%, in de tweede helft van het jaar 2,5%. Dit gegeven is echter vreemd aangezien de gemiddelde inflatie in Nederland in 2009 is uitgekomen op 1%.

De kredietcrisis wordt door kamernet genoemd als een oorzaak voor de stijging van het kameraanbod. Door de crisis is de bereidheid tot het verhuren van een woning of kamer gegroeid. Doordat het moeilijker is geworden om een huis te verkopen kiezen steeds meer mensen voor het verhuren van hun woning aan studenten.  Verkopers verhuren deze zogenaamde ‘kredietcrisiswoningen’ voor bijvoorbeeld een aantal jaar, omdat ze verwachten dat de huizenprijzen weer gaan stijgen. Vooralsnnog is dit nog niet het geval (lees: Nederlandse huizenprijzen dalen 5,3% op jaarbasis ).

De gemiddelde huurprijs steeg het sterkst in Amsterdam. Daar bedroeg de inflatie over de huur 8,2%. De gemiddelde prijs van een huurhuis in Amsterdam kwam in 2009 door de flinke stijging uit op €461,92 euro per maand. Dat is zo’n 110 euro meer in vergelijking met de gemiddelde huurprijs in Nederland. Ook in Den Haag, Leiden, Maastricht en Tilburg steeg de huurprijs. Het totale kameraanbod is in alles studentensteden gegroeid. In Den Haag is de sterkste groei geconstateerd van maar liefst 90,8%. Utrecht had in 2009 het grootste kameraanbod, daar werden in 2009 13.422 kamers aangeboden.

Over de auteur

Oprichter van Biflatie.nl. Ondernemer in de vis en in het goud. Schrijft zo nu en dan nog over de economie, het monetaire systeem, crypto's en de beurs.