Gemiddelde hypotheeksom daalt in twee jaar met zo’n €50.000,- Ruim 20% minder huizen verkocht

20

Je verwacht het niet, de huizenprijzen zijn met bijna 8% gedaald. We kunnen het bijna geen nieuws meer noemen, maar toch zoeken we er even wat cijfertjes voor u bij. Vorige maand werd al voorzichtig over ‘herstel’ gesproken, maar de nieuwe cijfer bevestigen dat we nog steeds te maken hebben met een dikke vette huizenmarktcrisis. De prijs van een gemiddeld Nederlands huis daalde in april 2013 met 7,6% op jaarbasis en is inmiddels bijna 20% in waarde gedaald sinds de piek in 2008. De gemiddelde hypotheeksom is in de afgelopen twee jaar met ruim €50.000,- gedaald. Dat is omgerekend een daling van €68,50 per dag.

Gemiddelde hypotheeksom

Ondertussen in Den Haag

Ondanks de dramatische huizencijfers heeft onze Minister van Financiën Dijsselbloem vandaag tegenover RTL Nieuws het volgende laten weten, lacht u even mee?: “De huizenmarkt zal hopelijk in de loop van dit jaar of anders volgend jaar zijn dieptepunt toch echt bereiken en gaan herstellen.” We hebben hier niet voor het eerst te maken met ‘hopium’. Zoals Meneer Teun ons laatst liet weten is hoop het sleutelwoord van politiek Den Haag, dus dat geldt natuurlijk ook voor de Nederlandse huizenmarkt. Er werd een jaar geleden ook al gehoopt dat het nú beter zou gaan. De Nederlandse huizenprijzen zijn gecorrigeerd voor de inflatie inmiddels gedaald tot het niveau van november 1999. Wat heeft u daarop te zeggen, mijnheer Jeroen Dijsselbloem?

aantal verkochte woningen grafiek

Ruim 20% minder huizen verkocht op jaarbasis

Er werden in de maand april slecht 6.550 huizen verkocht in Nederland. Dat is een daling van ruim 20% ten opzichte van een jaar eerder en een daling van 35% ten opzichte van 2 jaar geleden. In 2011 werden er nog ruim 10.000 huizen van eigenaar gewisseld in de maand april. In april 2008 werden er zelfs nog 18.500 huizen verkocht. Ten opzichte van 5 jaar geleden bedraagt de daling van het aantal verkochte woningen dus zo’n 65%. De huizenmarkt komt steeds verder tot stilstand en de lucht loopt gestaag verder uit de Nederlandse huizenmarkt-zeepbel. Vooralsnog niemand die daar wat aan kan doen.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie