De geopolitieke realiteit wordt op veel manieren uitgelegd

1

Rondom de crisis in Syrië en de schuldvraag over wie de gifgasaanval nu op zijn geweten heeft, speelt zich een veel groter scenario af. Als je het mij vraagt zal deze kwestie het einde betekenen van de decennialange hegemonie van de Verenigde Staten over de wereld. Het zal ze uiteindelijk op de knieën dwingen en dat is iets wat de Amerikanen niet toe zullen staan. Laten we eens een poging doen om een kijkje in de geopolitieke toekomst te nemen.

rusland amerika

De gifgasaanval

Opeens was daar uit het niets die gifgasaanval in SyriË, de hele wereld stond op zijn grondvesten te schudden. Niet alleen vanwege de gruwelijke daad zelf, maar ook omdat Obama eerder dit jaar had aangegeven een gifgasaanval als rode lijn te zien. Opeens was ie daar: de overschrijding van de rode lijn van Obama. Een incident wat de inzet van militair ingrijpen door de VS goed zou keuren, maar zoals vaker blijkt ook dit incident een schimmig, onduidelijk en slecht onderbouwd voorval te zijn geweest.

Het onderzoek en de conclusies

VN-inspecteurs werden onder veel terechte bombarie naar Syrië gestuurd voor het leveren van bewijs. En de conclusie die ze trokken? Er is inderdaad gif gebruikt, echter op de vraag wie dit nu precies had veroorzaak kon geen duidelijk antwoord gegeven worden, omdat dit desbetreffende onderzoek daar niet over ging. Het is verbijsterend te zien hoe er met dit onderzoek wordt omgegaan. Door politici en de media wordt hard geroepen dat er gifgas gebruikt is. Ze doen dit op een manier waaruit wij, onwetende burgers, automatisch moeten concluderen dat het Assad geweest zou moeten zijn. Lees dit artikel maar eens uit de Volkskrant. Het wordt gebracht alsof de Syrische overheid de aanval gepleegd zou hebben. Ergens in het artikel geeft Ban Ki Moon antwoord op de vraag wie verantwoordelijk is: ‘Het is aan anderen om te beslissen of dit vraagstuk verder bestudeerd moet worden om de verantwoordelijkheid vast te stellen.’

Poetin denkt er het zijne van…

Veel Westerse politici schreeuwden gelijk over een militair ingrijpen en dat Assad afgezet zou moeten worden. Behalve Poetin. Deze man, waar wij westerlingen eigenlijk zo weinig van weten, wilde eerst overtuigend bewijs zien voordat zijn oorlogstrommels zouden klinken. Zoals wij ons via de westerse media laten vertellen hoe de wereld in elkaar zit, zo heeft Poetin zijn eigen kijk op de geopolitieke ontwikkelingen van de laatste decennia. Hij ziet dat Rusland en China is ingesloten door Amerikaanse basissen en andere militair strategisch belangrijke plekken. Hij onderbouwt deze ontwikkeling, die door hem als dreigend wordt gezien, in een speech die hij in 2007 heeft gegeven (met dank aan Dick).

Lees verder over de geopolitieke realiteit op Goudvergelijken.nl