Soros: Duitsland maakt of kraakt eurozone

4

Vorige maand liet George Soros tijdens een conferentie van INET (Institute for New Economic Thinking) al weten dat de euro kapot is. Toen kreeg je voor één euro nog ongeveer $1,32. Inmiddels is de koers van de EUR/USD in de afgelopen maand met ongeveer 7% gedaald. Afgelopen donderdag stond de euro zelfs even op $1,22. Maandagavond staat de euro weer een paar cent hoger, wellicht door de ideeën van Herman Van Rompuy.

Van Rompuy: Meer financiële integratie

Zijn oplossingen voor de eurocrisis, of we moeten het eigenlijk ‘bouwstenen’ noemen; meer Europese financiële integratie, een Bankenunie en eurobonds, enfin, er is weer een sprankje hoop voor de handelaren op de financiële markten en dus stijgt de euro. Volgens Soros zal dit echter van korte duur zijn. Tijdens een presentatie in Italië liet de belegger en multimiljardair weten dat de euro wellicht deze herfst al niet meer gebruikt kan worden.

Soros: Kans op ineenstorting van de euro

Er is volgens Soros een kans dat de ineenstorting van de euro zal worden ingeluid door een crash van Griekenland. Ook is het volgens de Amerikaans/Hongaarse investeerder niet zeker dat de eurozone in de huidige vorm zal blijven bestaan. Hij acht de kans echter wel groot, omdat Duitsland alles op alles zal zetten om dit te bewerkstelligen. Op de website van George Soros staat een uitgebreide samenvatting van zijn statements in Italië. We halen er een paar stukken voor u uit:

Geen eurocrisis, maar een bankencrisis

Ten eerste gaat Soros in op het feit dat de autoriteiten en politici eigenlijk helemaal niet begrijpen wat de eurocrisis inoudt. Veel mensen denken dat het een fiscaal probleem is, terwijl het gevaar in eerste instantie een bankencrisis en een crisis van concurrentievermogen is: ‘The euro crisis is particularly instructive in this regard. It demonstrates the role of misconceptions and a lack of understanding in shaping the course of history. The authorities didn’t understand the nature of the euro crisis; they thought it is a fiscal problem while it is more of a banking problem and a problem of competitiveness. And they applied the wrong remedy: you cannot reduce the debt burden by shrinking the economy, only by growing your way out of it. The crisis is still growing because of a failure to understand the dynamics of social change; policy measures that could have worked at one point in time were no longer sufficient by the time they were applied.’

Contrast tussen EU-landen steeds groter

Het tweede stuk dat interessant is om naar voren te halen is dat Soros zegt dat de contrasten tussen de Europese landen steeds groter worden. Inmiddels krijgt Duitsland geld toe op twee jarige staatsobligaties en moet Griekenland 225% op de twee jarige staatobligatie betalen. Klein verschil niet binnen één eurozone? Zie ook de spread tussen de Duitse bonds en de Griekse bonds. Dit zijn dan natuurlijk wel de twee uitersten, maar ook het verschil tussen Spanje en Duitsland is naar een nieuw record gestegen.

Soros op zijn website: ‘The real economy of the eurozone is declining while Germany is still booming. This means that the divergence is getting wider. The political and social dynamics are also working toward disintegration. Public opinion as expressed in recent election results is increasingly opposed to austerity and this trend is likely to grow until the policy is reversed. So something has to give.

In my judgment the authorities have a three months’ window during which they could still correct their mistakes and reverse the current trends. By the authorities I mean mainly the German government and the Bundesbank because in a crisis the creditors are in the driver’s seat and nothing can be done without German support.’

3 maanden om euro te redden

Soros geeft het nog een maandje of drie, maar als er dan nog geen significante veranderingen hebben plaatsgevonden (c.q. als Duitsland nog steeds voet bij stuk houdt) is het over. Hij concludeert dus dat Duitsland de eurozone maakt of kraakt. Geniet maar van de zomer, want het kan wel eens een vervelende herfst worden. Overigens erkent Soros wel dat er nog van alles kan gebeuren en dat een crash geen onvoldongen feit is. Een andere mogelijkheid is namelijk een georganiseerde breakup van de eurozone over een paar jaar.

Lees hier alle remarks van George Soros.

Over de auteur

Oprichter van Biflatie.nl. Ondernemer in de vis en in het goud. Schrijft zo nu en dan nog over de economie, het monetaire systeem, crypto's en de beurs.