George Soros: Het einde van een tijdperk

In 2008 werd het boek The New Paradigm for Financial Markets van George Soros gepubliceerd waarin hij niet alleen het evenwichtsmodel en de theorie van rationale verwachtingen bekritiseerd, maar ook meteen in de eerste zin van zijn boek laat weten dat de huidige crisis het einde van de kredietexpansie en de dollar als wereldreservevaluta zal betekenen. ‘’We are in the midst of the worst financial crisis since the 1930s. In some ways it resembles other crises that have occurred in the last twenty-five years, but there is a profound difference: the current crisis marks the end of an era of credit expansion based on the dollar as the international reserve currency.’’

george soros tijdperk

De Amerikaanse dollar

De Amerikaanse dollar wordt niet alleen gebruikt in de Verenigde Staten, maar ook in het buitenland door overheden en instituties als onderdeel van hun buitenlandse valutareserves. De dollar wordt dan gebruikt om er welvaart mee op te slaan. Daarnaast wordt de dollar gebruikt in de handel als noemer om prijzen van bijvoorbeeld grondstoffen als goud en olie tot stand te laten komen. Doordat de dollar in het buitenland gebruikt wordt, is de vraag naar deze valuta groter, waardoor het land al ruim dertig jaar een enorm handelstekort en een begrotingstekort kan financieren. Tot 2001 steeg het gebruik van dollars door niet-Amerikanen, maar in het afgelopen decennium daalt dit percentage gestaag. Als ik Soros goed begrijp zegt hij in het bovenstaande dat de crisis pas voorbij is als de dollar niet meer de leidende valuta zal zijn waar krediet mee gecreëerd wordt. Dit betekent dat hij ervan uitgaat dat het gebruik van de dollar door niet-Amerikanen zal blijven afnemen in de toekomst.

BRICS

Afgelopen dagen kwam er een aantal nieuwsberichten naar buiten die deze trend nog maar eens bevestigden. Dinsdag 26 maart sloten China en Brazilië een verdrag waar de beide landen besloten nu bijna de helft van hun handel in hun eigen valuta te zullen betalen en dus de dollar gaan omzeilen. Dit bilaterale verdrag werd vlak voor de BRICS-top in Durban (Zuid-Afrika) getekend. In deze top werden ook plannen gepresenteerd waar deze landen hun eigen internationale instituties willen gaan oprichten die moeten gaan lijken op de Wereldbank en het IMF. “We need to change the way business is conducted in the international financial institutions”, zei de Zuid-Afrikaanse minister van buitenlandse zaken Maite Nkoana-Mashabane. Het Westen belooft al geruime tijd deze opkomende landen meer invloed te geven in belangrijke internationale instituties. Deze beloftes blijven echter uit ondanks het feit dat deze landen over de grootste internationale valuta reserves beschikken. Vorig jaar spraken de vijf grootste opkomende economieën ook al over alternatieven voor de Amerikaanse dollar.

Trend is nog steeds intact

Het internationale gebruik van dollar komt door deze ontwikkelingen nog meer onder druk te staan en is geen gunstige ontwikkeling voor de houdbaarheid van de Amerikaanse schuldenlast en de bijkomende way of life. De trend die Soros in 2008 beschreef is dus nog steeds intact. Dit soort trends ontwikkelen zich vaak onopgemerkt voor het grote publiek waardoor het in eerste instantie traag verloopt, maar als het eenmaal een kritiek punt bereikt accelereert het proces. Wanneer en hoe dat punt bereikt wordt, blijft tasten in het duister…

21 reacties

 1. De fed koopt de schuld van de vs, treasuries. Het monetariseren van de staatsschuld, het enige dat de dollar overeind houdt is haar reserve currency status en de wederzijdse houdgreep tussen de vs en China; China produceert om haar bbp op te vijzelen, de vs koopt dat met geleend geld van, tadaaa: China. En China weet dat OF de vs betaalt haar schuld nooit af, OF: in tzt compleet waardeloze dollars. En breng je de dollar in gevaar, dan word je prooi van de ongereguleerde tak van America’s financial weapons of mass destruction, huh, mr. Soros?

  Die dollars komen allemaal naar huis ’to roost’ straks. Afijn, de yen is ook geen ruk meer waard, en de euro, ach, laat maar. Fiat stelsels sneuvelen allemaal op termijn; simpelweg omdat tbtf, politiek en ander zelfbenoemd gespuis niet met de tengels uit de snoeppot kunnen blijven.

  “The dollar is as good as gold”, my ass….

 2. Wat in deze trend niet meegenomen is dat de ECB euro’ s leent van de FED en deze regen een koers weer omzet in dollars. Dus onzichtbaar is heeft er een verdubbeling van dollarutgiften plaatsgevonden. Of zie k dit verkeerd?

 3. An 80% Wealth Confiscation Scheme?

  http://gainspainscapital.com/2013/03/28/an-80-wealth-confiscation-scheme/

  Citaat:

  “In fact, the original proposal from Germany and IMF was even more dramatic:

  Cyprus state broadcaster CyBC reported on Saturday that German Finance Minister actually entered the Eurogroup meeting on Friday proposing a 40 percent haircut on Cypriot bank accounts. Sarris stated on Saturday that this had also been the proposal of the International Monetary Fund.”

  “And we now find out that it could be far worse than even that:

  Cyprus’s finance minister said Tuesday that large deposit holders at Cyprus Popular Bank PCL (CPB.CP), the island’s second biggest lender, could face losses of as much as 80% on their deposits as the government moves to wind down its operations.

  Speaking in a television interview with state broadcaster RIC, Michalis Sarris indicated that it could also take years before those depositors see any of their money returned.”

  1. Citaat: “De One People’s Public Trust heeft zich jaren verdiept in de constructie van dit oneerlijke systeem en ontdekt hoe het werkt en daarna gezorgd dat dit machtspel gestopt is.”

   Doet me denken aan Henk ten Cate die een tijdje geleden na een verliespartij van FC Barcelona riep dat hij de boel daar wel weer op de rails zou kunnen krijgen.

   Zelfoverschatting…

  2. Heb het linkje enkele weken terug naar de redactie gemaild toevallig. Tav Ben B.

   Niet Bernanke, maar onze eigen Ben Bennink. 🙂

  1. Best wel heftig wat jim rogers zegt. Hij roept op om je geld van de bank te halen omdat cyprus nu bewezen heeft dat we met alles rekening moeten houden. Tevens zegt ie dat je politici niet moet geloven wat ze ook zeggen.

   De eurocrisis gaat weer los!

 4. Noord-Korea hoeft de VS maar daadwerkelijk keihard aan te vallen en de Dollar klapt in elkaar en de Eurozone spat uit elkaar. En chaos overspoelt de wereld.

 5. iemand een idee hoe de bankspaarrekening gekoppeld aan je hypotheek wordt gezien. Deze rekening is immers geblokkeerd en het saldo kan alleen worden aangewend voor de aflossing van je woningschuld. Bij vervroegde opname moet je immers fiscaal afrekenen. iemande hier een mening over. zouden ze dit ook geld ook gewoon aan kunnen wenden om de banken te redden???

  1. Nee deze kan niet worden aangewend voor een bail in of out of over of bail upside down or whatever the call it. Het verschil zit hem in het gegeven dat een gewone spaarrekening op naam staat en voor eigen risico, terwijl een SEW (spaarekening eigen woning) een geblokkeerde rekening is en slechts 1 keer kan uitkeren en alleen ter aanwending van de aflossing van de hypothecaire schuld. Het is dus eigenlijk niet jouw spaarrekening, maar die van de bank. Je moet je dus ook niet rijk rekenen als er een paar ruggen op staan want die knaken zijn voor de bank. Sorry…

 6. Wordt dit bedrag op deze spaarrekening dan altijd verrekend met je schuld of kunnen ze deze spaarmiddelen ook afpakken en je laten zitten met de schuld, iemand een idee Nav de reactie van we THE people. Je kunt immers niet aan je geld

  1. Ja mijn zilveren vriend, deze moet altijd met de schuld worden verekend. De rekening is verpand ter dekking van de schuld. De opgebouwde waarde kan maar 1 kant op en dat is in mindering op de schuld. Bij een persoonlijk faillissement kunnen schuldeisers de waarde ook niet aanspreken. Het hele zaakje is dichtgetimmerd.
   Later als ik groot ben wil ik bank worden…

 7. Het geldsysteem is gewoon een ordinaire pyramide. Vanaf begin van de crisis het commentaar gevolgd van de z.g. kenners en het is treurig dat er niemand iets correct kon voorspellen. Het belachelijk RTL 7 propaganda niveau. De complot denkers hebben het vaak bij het rechte eind gehad en dat geeft te denken.

 8. http://www.onsgeld.nu

  100% Reserve bankieren

  We zorgen ervoor dat banken niet méér mogen uitlenen dan ze aan reserves hebben. Dit zorgt er effectief voor dat banken geen geld meer kunnen creëren uit het niets. De inflatie zal afnemen doordat er niet meer exponentieel geld in de economie komt. Echter, omdat we de Euro met Europa delen en banken in andere eurolanden nog wél geld kunnen maken, zullen we een eigen munt nodig hebben die alleen bedoeld is voor onze economie. Deze zal als complementaire munt geintroduceerd worden naast de Euro. Tevens willen we ervoor zorgen dat het betaalsysteem gescheiden wordt van het spaar- en leensysteem. Op deze manier komt het betaalsysteem niet in gevaar indien een bank dreigt om te vallen en ligt het risico van de investeringen te allen tijden bij de bank en de investeerder en dus niet bij derden (wij, de belastingbetalers). Dit is vergelijkbaar met de Amerikaanse Glass-Steagall wet uit 1933.

  Schuld- & rentevrije munt

  Naast dat bankiers prikkels hebben om vanwege winstbejag meer geld te creëren dan nodig voor onze economie, hebben politici deze ook omwille van politieke redenen. Vandaar dat wij het privilege van geldcreatie willen overdragen aan een onafhankelijk publiek orgaan (Monetair Beleid Committee [MBC]) dat volledig transparant is en te allen tijden door het volk ter verantwoording kan worden geroepen. Ook zal dit orgaan voortdurend proberen inflatie onder controle te houden, het liefst rond de 0% (na de transitieperiode). Dit orgaan heeft echter niet de bevoegdheid om nieuw gecreëerd geld te besteden. Het privilege om geld te creëren en het privilege om dit geld uit te geven dient altijd van elkaar gescheiden te worden i.v.m. belangenverstrengeling. Zodra er nieuw geld gecreëerd is zal het MBC dit toevoegen aan de staatskas van de overheid die het vervolgens de economie in mag besteden. In tegenstelling tot het merendeel van ons huidige geld zal dit nieuw gecreëerde geld schuld- en rentevrij zijn en zal de totale geldhoeveelheid dus niet afnemen wanneer leningen worden afbetaald.

  Join the movement!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: