George Soros vergroot posities in goud gerelateerde beleggingen

In een 13-F release, die wordt uitgebracht door de SEC, blijkt dat Soros Fund Management LLC, opgericht door de multimiljardairs George Soros, zijn goud gerelateerde beleggingen flink heeft vergroot. De meest significante aankoop was 25 miljoen dollar aan call opties op de GDXJ Junior Gold Miners Index. Er bestaat bijna geen andere manier om met een grotere hefboom long te gaan op goud. Junior goudmijnen zijn zelf al een zeer speculatieve manier om long te gaan op goud, het is een soort van hefboom op de goudprijs. Met call opties kan de hefboom nogmaals worden vergroot. Normaal gesproken worden dergelijke opties tussen de 30 dagen en 6 maanden gehouden door speculanten.

George Soros

Herpositionering goudbeleggingen

Ook vergrootte het fonds de posities in de Market Vectors Gold Miner Major ETF (GDX) met 1.1 miljoen aandelen tot 2.666 miljoen aandelen. Omdat call opties het fonds genoeg blootstelling gaf aan de GDXJ Index werd de positie in de GDXJ verkleind van 1.998 miljoen aandelen naar 1.2 miljoen. Ook verkocht het fonds 70.000 aandelen in GLD goudfonds.

Paulson & Cohen

Bloomberg schreef alleen over het feit dat Soros’ fonds aandelen van GLD had verkocht, maar vergat de call opties op GDXJ te noemen. Niet alleen Soros fonds positioneert zich momenteel voor een rebound van de goudprijs. John Paulson en Steve Cohen hebben hun posities in de meest speculatieve goudproducten tevens flink vergroot. Steve Cohens SAC Capital Partners LP kocht voor 66 miljoen dollar call opties van een grote goud- en koperproducent en behield 76 miljoen dollar aan goudmijnaandelen in het eerst kwartaal van 2013.

Grote jongens houden moed

Het grootste fonds van de drie, Paulson & Co, opgericht door John Paulson, liet weten dat het momenteel in totaal meer dan $4,389 miljard aan goudposities heeft en vergrootte posities in twee goudmijnen door in totaal voor 96 miljoen dollar aan call opties te kopen. Ondanks (of beter: dankzij) dat goud en goudaandelen momenteel het meest gehate beleggingsproduct op aarde zijn, verliezen de grote jongens hun interesse er niet in.

Bullmarkt

In totaal gingen de drie fondsen met 183 miljoen dollar long met call opties op goudaandelen. Drie enorme hedgefondsen denken dus niet dat de bullmarkt van goud ten einde is gekomen. Een bekende uitspraak als het gaat om het volgen van grote investeerders is: “doe niet wat ze zeggen, maar doe wat ze zelf doen.”

9 reacties

 1. Opmerkelijk vind ik die 25 miljoen aan GDXJ call opties op dit moment. Met de grote short posities op goud momenteel is een daling van de futures goudprijs zeker nog mogelijk. Ook lees/hoor je dat veel juniors nog amper liquiditeiten hebben om deze zomer door te kopen. Ik zie de upside potentie wel van deze trade, maar wacht nog even af tot we verder in of voorbij de zomer zijn.

  1. Als het goudraam sluit, waar gaan dan de exceptionele winsten van de goud- en zilvermijnen naartoe Floesh? Netjes, volgens ‘afspraak’ naar de aandeelhouders? Of naar de overheden van de landen waar de mijnen zich bevinden, of naar de stakende mijnwerkers die het meer dan zat zijn de welvaart uit hun land zien wegsijpelen?

   Ik zeg: etf—>mijnaandelen—>fysiek

   Een soort Exters pyramid in edelmetaal.

   1. Het is natuurlijk mogelijk dat overheidsmensen de beschikking hebben over meer dan twee hersencellen en zij direct of indirect posities nemen in goudmijnbedrijven. Dat zorgt voor geld richting de overheid terwijl deze bedrijven dan toch veel kapitaal aan kunnen trekken van institutionele- en prive investeerders.
    Zeker gegeven de verwevenheid van banken, pensioenfondsen en andere kapitaal-instituties met de overheid lijkt me dat meer voor de hand liggen. Althans in Canada, Mexico, China en de US.

   2. Ik prefereer fysiek altijd boven aandelen, opties etc. maar voor een korte trade voor 6 maanden zoals in het artikel staat met een forse hedge kan dat een leuke winst opleveren.

    1. Rick Rule is, waar het gaat om PM mijnbouwaandelen, een inspiratie, althans voor mij. Het is mi een zonderlinge intellectueel die over lijken gaat en alleen geïnteresseerd is in de technische psychologie van de markt en haar participanten. Deze beoordeelt hij bijzonder koel, emotieloos, volhardend. Dat is natuurlijk heel handig wanneer je je plichten doet inzake poen verdienen.
     Inderdaad, de markt in PM mijnbouwaandelen is geen markt voor crybabies. Wanneer je gehecht bent aan geld kun je veel beter ergens anders gaan spelen.

 2. Dit is de elite die precies weten wanneer er gemanipuleerd moet worden .Ze gooien een slecht bericht in het nieuws iedereen verkoopt en op lagere koers staan ze zelf weer vooraan in de rij om te kopen .Dit spel lukt wel steeds moeilijker als je de fysieke opkoop in Azie ziet .De fysieke markt begint zich steeds meer te scheiden van de papieren markt .Dus koop alleen fysiek

 3. Eerlijk gezegd gaan bij mij als er weer eens verhalen rond George Soros naar buiten komen, alle alarmbellen af. Als je een beetje de historie volgt dan zwalkt hij van kopen naar verkopen en dat alles in een paar weken of paar maanden tijd. De man is gewoon is een trader, wanneer dringt dat nu eens tot de mensen door. En dan wel een trader met grote invloed. En nu ga ik iets zeggen dat velen waarschijnlijk niet willen horen: misschien is trader hier wel een verkeerd woord en zou een ander woord dat vaak valt beter op zijn plaats zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: