economicsDe Nederlandse economie is officieel uit recessie want groeide in het derde kwartaal met 0,1 %, na 4 kwartalen van daling.  In Visie op 2014 schrijft de Rabobank wel dat de werkloosheid verder zal oplopen volgend jaar.  Dat we moeten stoppen met bezuinigen omdat de schuldenproblemen bij consumenten, banken en overheid nu al verhinderen dat er een krachtig herstel komt.  Het woord “stagnatie” valt zelfs en we mogen al blij zijn met een nulgroei volgend jaar.  Een domper op de “feestvreugde” dus…

Positieve geluiden

Minpunten

De consumentenuitgaven zijn nog dalend net als de investeringen; het BNP is nog altijd gekrompen tegenover het derde kwartaal van 2012; en natuurlijk het allergrootste probleem hoewel dit zelfs een Europees probleem is : de toenemende werkloosheid. Wij juichen de pluspunten uiteraard toe maar vrezen dat, als het economische herstel al doorzet volgend jaar, het er een zal zijn zonder vruchten voor de werkgelegenheid.  In het Engels noemen ze dat een jobless recovery en dit zou wel eens typerend kunnen zijn.  En u, hoe denkt u er over? Laat het ons vooral weten…

27 reacties

  1. Iedereen kan zien dat dit systeem eindig is.
    Je hoeft alleen maar naar de werking met rente te kijken.
    Als mensen minder te besteden hebben, zullen de winkelverkopen dalen, afzet van bedrijven dalen en dus meer mensen werkloos worden.
    Deze nieuwe werklozen hebben weer minder te besteden enz enz.

    Dan de export.
    Hierin zijn wij zeer afhankelijk van Duitsland.
    De export van Duitsland gaat in geding komen als de SPD haar zin krijgt met het minimumloon.
    Prijzen van Duitse producten zullen stijgen.
    Tevens heeft Duitsland last van enorme vergrijzing.
    Vele gepensioneerden hebben te weinig uitkering om rond te komen.

    Dan praten we nog niet over de vele werklozen die slachtoffer worden van de globalisatie en automatisering.

    Het roer moet dus om.

    1. Minimumloon was bedoeld om uitbuiting te voorkomen.
      Kijk naar de USA en zie hoe mensen daar worstelen omdat hun letterlijk slavenarbeid niets meer waard is.
      Als rijken mogen graaien dan ook een minimumloon en een mogelijkheid tot een WW uitkering.
      Ik ben in de USA geweest en ken voorbeelden van gezinnen met meerdere banen maar nog steeds met min 20 in een caravan.
      In Duitsland ken ik ook mensen die worstelen en niet meer dan 5 euro per uur verdienen.
      Enkele mensen uit deze deels Braziliaanse familie komen hier om de hoek wonen en gaan hier hun kostje kweken, telen en fokken.
      Dat is dan wat je krijgt.
      Vrije marktwerking is een feestmaal voor wolven.
      Daarom zijn er wetten en regels om te zorgen voor de onderkant van de samenleving die dat vermogen tot verrijking niet hebben of niet wensen te knokken in de arena.

      1. We zijn het eens.
        Waar ik op wilde wijzen is dat de export via Nederland dan krimpt.
        En de vraag was : geraken we uit de put.
        Nee, dus.

      2. Kleine correctie:

        Marktregulering en vriendjes-politiek is een feestmaal voor wolven.
        Daarom zijn er wetten en regels om te zorgen dat de onderkant van de samenleving dat vermogen tot verrijking niet hebben of niet wensen te knokken in de arena.

        In een werkelijk vrije markt maken ‘wolven’ geen kans. In de wereld is er op dit moment geen enkel land met een vrije markt.

    2. Minimum loon wordt E8,-, niet om van om te vallen. Bedoeling is dat verschil met Harz4 (=WW ) groter wordt en het loont om je bed uit te komen. Voordeel is ook dat de staat zelf minder hoeft bij te dragen aan mensen die extreem weinig verdienen (de lasten komen bij de werkgevers). Duitsland neemt relatief veel immigranten aan (=lage lonen!, goed voor de industrie en die Linken). Het is een schande dat mensen die hun leven hard gewerkt hebben zo slecht behandel worden, terwijl Dl. miljarden aan het buitenland geeft.De Rabo lijkt een slager die zijn eigen vlees keurt.

      1. Ja natuurlijk Wortel,duidelijk verhaal kerel.
        Maar de riante Wachtgeld regelingen, daar blijven ze toch hopelijk wel met de tengels van af.
        Oh, gelukkig maar.

  2. Om de werkgelegenheid nog maar OP PEIL te houden heb je ( gezien de steeds verder toenemende productiviteit via automatisering/robotisering ) een effectieve groei van 2% nodig. De NU gerapporteerde “groei” van 0.1% ( indien waar, ik geloof daar nougabolleniks van ) is ver van voldoende en dus zal de werkloosheid verder toenemen en zal de groei verder afnemen.

  3. 50 jaar te veel geld uitgeven in de collectieve en private sector geeft een schijnwelvaart. Als de aardgasbel op is breekt de pleuris uit. De arbeidsmarkt hervormen (D66) en globalisering betekent in Azië en India meer en in Nederland minder verdienen. Geld in de economie (Obama) en rond (den Uyl) pompen met een grotere collectieve sector zijn voorbeelden genoeg van (voorheen Rusland en China, N-Korea Cuba). Het werkt niet. Waarom gaat het in Nl. slecht en in Beieren goed? Het is een kwestie van politiek aansturen en dan graaft iedereen zich in zijn loopgraf in, niemand wil inleveren. Conclusie: dit wordt in NL.: Mother Of All Crisis (MOAC).

  4. Niemand kan de toekomst voorspellen, behalve de zgn. Nostradami van deze tijd en die hebben het ook altijd mis. Maar er zijn een aantal ontwikkelingen en mogelijke gevaren die 2014 radicaal kunnen veranderen. In willekeurige volgorde:

    – Frankrijk zal in 2014 een grote domper kunnen worden binnen de ontwikkelingen van de eu.
    – De werkgelenheidcijfers van Spanje lijken positief, maar achter de cijfers zie je een drama. Veel latijnsamerikaanse immigranten gaan terug naar ´huis´ omdat daar meer kansen liggen, alsmede de uitloop van m.n. jonge Spanjolen die hun heil elders zoeken.
    – Italie´s middenstand is aan het verdwijnen. De banken worden overeind gehouden door de ECB. Leningen zijn teruggevallen tot een minimumniveau. Dit geld overigens praktisch voor de hele eurozone.
    – Staatsgreep in Griekenland? Griekenland uit de eu(rozone)? Schulden kunnen ze nooit aflossen. Kwijtschelden? Bankencrisis, mits niet afgewenteld op de rest van de burgers van de eurozone.
    – Meer en meer relletjes in de diverse landen tot wellicht wat grotere opstanden.
    – Duitse motor kan door invoering minimumloon gaan haperen. Hapert nu reeds.
    – Duitsland, Nederland, Finland, Oostenrijk worden meer uitgehold door niet te stoppen uitkeringstoerisme.
    – Vertrouwen in de dollar kan verminderen internationaal.Overmatige geldcreatie kan op termijn dit effect veroorzaken. Dollarrente omhoog. Amerika in echte problemen (en dus de rest van de wereld).
    – Escalatie Israel-Iran. Israel heeft steeds minder opties over dan aan te vallen. Zijn door de Obamapolitiek in een hoek gedrukt.
    – Veiligstellen Japanse gesmolten kernenergiecenrale mislukt. Grootschalige halve wereld nucleaire kernenergievervuiling.

    En zo zijn er nog wel een paar meerdere gevaren te bepalen.

    In ieder geval positief voor 2014 is dat het ´verzinnen´van meer geld door FED en ECB minimaal voortduurt, en haast zeker opgevoerd gaat worden. Dit zal de oplossing van de problemen weer een jaar vooruitschuiven.

    1. Ok Visser, jij kan de goede maat vis goed van de ondermaatse scheiden.
      Je hebt ook het vermogen, om alle info duidelijk samen te vatten.

  5. Niet zo negatief mensen. Alles sal reg kom. We moeten het alleen wel echt zelf doen. Vestig je hoop niet meer op politici en andere leiders (behalve de huidige paus, topvent!), maar werk er omheen. Laten we ons inzetten voor een systeem dat de huidige regenten buitenspel zet en recht doet aan positieve menselijke waarden als compassie, liefde en samenwerking in plaats van de negatieve hebzucht en concurrentiedrift. Volgens mij verlangen we daar allemaal naar.

  6. Zou de huidige economische malaise met opzet veroorzaakt zijn om zo de samenleving te ‘zuiveren’ van de zwakkeren? Want bezuinigingen in de zorg en in de sociale zekerheid komen heel vaak bij die mensen terecht.

    1. Jazeker DrM,in de natuur zoekt de jager altijd eerst de zieken en zwakken uit een kudde grazers.
      De rest komt later wel aan de beurt.

  7. Het moment dat wij onze soevereine staat aan het verliezen zijn aan de Eurofielen die hem met rasse schrede aan het verkwanselen zijn (lees VVD PVDA D66 SGPen de EU ) komt naar mijn inziens de doemday steeds dichter bij dat de boel op een ongelooflijke manier gaat klappen .
    Moraal van mijn stelling , Europese landen met financiele problemen , kunnen niet door ons ongelimiteerd een inbreuk maken op ons monetair beleid die ook al over hun budget gaat zodat bij ons de staatsschuld oploopt en nooit meer afgelost kan worden met de HRA in de kielzog die nooit meer te redden valt .
    Schuld op schuld bouwen gaat eens kapot , en de klap word met de dag erger , dat hij komt is geen twijfel alleen wanneer .

  8. Diegenen die altijd positief zijn zullen ooit gelijk hebben. Diegenen die wachten op de klap, zullen weinig extremere pessimisten vinden in het spectrum.
    Diegene die anticyclisch denken zien langzaam weer kansen..

  9. Enkele (al of niet creatief afgeronde) getalletjes zeggen natuurlijk niet veel als de doorsnee-burger het tegenovergestelde ervaart.
    Ook positieve kreetjes als “Het einde van de tunnel is in zicht”, “De bodem is bereikt” of “Wij kruipen uit het dal” missen hun uitwerking. Omdat het gewone volk steeds minder in staat is om de eindjes aan elkaar te knopen. Met de voortdurende dreiging van nog meer lastenverzwaringen en koopkrachtvermindering boven het hoofd. Terwijl het perspectief op een verbetering steeds meer verdwijnt.

    De regie ligt in handen van Brussel en Frankfort, met nog meer geldverspilling en toekomstige afschrijvingen; nóg grotere risico’s van tijdbommen en barstende bank-, beurs- en vastgoedbubbels, de onteigening van persoonlijk bezit.

    “Wij groeien weer!” En voorlopig schuiven wij het hoofdpijndossier naar morgen en toekomstige generaties die door ons ‘voorbeeldige gedrag’ eigenlijk hadden moeten worden ontzien.

  10. We hebben geen “geldsysteem”, de fysieke economie wordt uitgebuit door een SCHULDENFABRIEK.

    Uit het niets wordt geld geschapen en tegelijkertijd ook uit het niets verschijnt er een schuldenberg groter dan de geldmassa. Daarom hebben we immers meer schulden dan geld in dit “systeem”. Zolang dit geldsysteem (lees bedrog) aanblijft zullen de schulden steeds groter worden ten opzichte van het beschikbare geld.

    Er zijn nu 5 jaar sinds de cash crunch begon en sindsdien zijn de banken structureel minder kredieten aan het geven. Alles wat wij geld noemen is de hoofdsom van een lening. Rente en commissies hebben geen dekking in het huidige geldsysteem. De bankiers wisten voor enkele eeuwen deze fundamentele tekortkoming van het geldsysteem te verhullen door telkens grotere kredieten te verstrekken. Zo heeft het positieve verschil tussen de opgetelde latere en eerdere kredieten de liquiditeit geschapen om de rente en commissies op de eerdere kredieten te kunnen vergoeden – een geldpiramide. systeem: de basis moet voortdurend groeien om de top te voeden.
    Sinds september 2008, onder het mom “banken herkapitaliseren”, zijn de kredieten structureel aan het afnemen. Dit resulteert in een economie breed tekort aan liquiditeiten om hoofdsommen, rente en commissies te vergoeden.

    Afgezien van hypotheken, de meeste kredieten hebben een gemiddelde duur van 5 jaar. We zijn nu aan het einde van een 5 jaar gemiddelde krediet cyclus en sinds september 2008 zijn er niet genoeg kredieten verstrekt om de oude – in aflossing zijnde – kredieten te vervangen. De fysieke economie wordt zo bewust verstikt door een tekort aan liquiditeit. Op dit moment doet zich voor een ongekend grote golf onaflosbare kredieten (lees faillissementen).

    Een zeer vervelend bijkomend effect van de liquiditeitstekorten is een abrupte daling van de omzetsnelheid: men stelt elke aankoop zo lang mogelijk uit dankzij de onzekerheid. De onverwachte daling van de omzetsnelheid verergert de problemen die primair zijn ontstaan door de verminderde kredietverlening. Dit creëert een desastreuze, onbeheersbare dynamiek van de krimp. Het kan zeer snel gaan en lieden als Knot, Rutte, Dijsselbloem, Barroso etc. volledig verrassen. Ze begrijpen het geldcreatie-geldvernietiging circuit niet voldoende om deze dynamiek te anticiperen.

    Er is geen beleid mogelijk binnen dit “geldsysteem”:om de schulden af te bouwen. In tegendeel de schulden nemen steeds verder toe terwijl de hoeveelheid geld onomkeerbaar blijft dalen.

    Abrupte krimp op komst!

    1. Volledig mee eens. Begrijp ook dat we momenteel in een soort van eindfase verkeren van het fiat-geldsysteem. Gaat straks dubbel zo hard knallen omdat ook een aandelenbubbel in de maak is. Al het extra geld wat door de FED, BOJ en ECB in de westerse economiën wordt gepompt verdwijnt grotendeels via de financiële markten in aandelen. Sparen en staatsleningen geven ook nog eens te weinig rente waardoor nog meer geld naar aandelen vloeit. Een enorme bubbel ontstaat nu. De winsten van de beursgenoteerde bedrijven zijn maar procentjes omhoog gegaan maar de aandelenmarkten tientallen procenten de laatste jaren. Behalve abrupte krimp zal op termijn ook de aandelenbubbel knappen, dus een optelsom van narigheden. Een griezelig scenario. Ach ja, de instelling is tegenwoordig wie dan leeft, wie dan zorgt. Dus wees niet bezorgd.

  11. Blijf geloven in positieve berichten, beste biflaten. Lees al een tijdje dat de zorgverzekeringspremie omlaag zou gaan per 1 januari. Ook de arbeidskorting gaat omlaag. Mooi toch!

    Helaas, dit weekend mijn nieuwe polis voor de zorg ontvangen. Waarachtig 2 euro per maand omhoog. Basispremie 5 euro omlaag, aanvullende 7 omhoog. Inmiddels ook al begrepen dat de verlaging van de arbeidskorting teniet wordt gedaan door andere geniepige fiscale maatregelen, waardoor per saldo voor velen weer een achteruitgang. Ik wordt er moedeloos van.

    Maar ach, we zitten met z’n allen in hetzelfde schuitje dus roeien we verder met de riemen die we hebben. Vraag me wel af of de stuurman nog weet welke kant we opgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: