Dit is hoe u gespreid in cryptocurrencies kunt beleggen

Door je beleggingen te spreiden, verdeel je het risico, en jawel: dit kan ook als je in cryptocurrencies investeert. Althans, als we de studenten van de Italiaanse universiteit Bocconi mogen geloven, verenigd in de Bocconi Students Investment Club. Het lijkt een open deur intrappen, maar dat is het toch net niet. Omdat crytomunten nog geen tien jaar bestaan (een miniem bliepje in de eeuwenlange geschiedenis van beleggingen), is de studie ervan nog veelal onontgonnen terrein. Hoe kan je op een gespreide manier in cryptocurrencies belggen? Een artikel uit 2017 is zeker lezenswaard. Het biedt stof tot serieus nadenken over crypto investments. We gaan er wel nog een snuifje uit eigen beleggerservaring aan toevoegen om te komen tot een mélange die uw (crypto) rendement omhoog kan tillen. Crypto staken is een lucratieve manier.

By Gregoryj77 (Diagram) [GFDL or CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

De Markowitz Bullet

De Amerikaanse econoom Harry Markowitz (1927) won er later de Nobelprijs voor Economie mee, en het zou de grondslag vormen voor de Moderne Portefeuilletheorie. Zijn stelling uit de jaren ’50 was dat door spreiding van asset classes, je minder risico loopt én ook een hoger rendement behaalt op langere termijn. Meer nog: je zult meer winst maken dan elk van de investeringsobjecten (vastgoed, aandelen, obligaties,…) apart behaalt, terwijl je minder risico loopt! De perfecte mix van onderling combineren heet de Markowitz Bullet. Institutionelen zoals verzekeringsmaatschappijen hanteren onder meer deze en die verliezen zelden of nooit. De vraag die we hier en nu stellen (en beantwoorden natuurlijk) is: gaat dit ook op voor de wondere wereld van de cryptomunten?

Studenten plus 40 jaar ervaring plus ondergetekende

John Norman, Head of Cross-Asset Fundamental Strategy at JPMorgan Chase & Co, heeft er een lijvig rapport aan gewijd. De studenten van Bocconi, een gerenommeerde Italiaanse universiteit, hebben er hun intelligentie en ervaring in gestopt. Ondergetekende voegt er het zijne aan toe. Er zijn drie zaken die je kunt doen, waarop je moet letten om zo min mogelijk risico op verlies te lopen. En tegelijk een zo hoog mogelijk rendement behalen op je investeringen.

Gespreid in cryptocurrencies beleggen

Dit in de aanname dàt u geïnteresseerd bent om een financieel graantje mee te pikken van de gigantische toekomstperspectieven voor cryptocurrencies natuurlijk. Het recept is dan de essentie van enkele redelijk ingewikkelde( (voor niet-ingewijden) wiskundige theorieën:

  • stel een mini-portefeuille samen met voor 50 à 60 procent de twee belangrijkste cryptomunten (Bijvoorbeeld Bitcoin kopen en Litecoin of Ethereum). Vul aan met kleinere (speculatievere) cryptomunten tot 100 procent. Kijk eens naar 0x Project, IOTA, Basic Attention Token, Cardano, Flyp.me, ZCash, Dash, Monero, Chainlink, Vechain of één van de 1500 andere crypto’s op de Binance exchange
  • voeg deze mini-portefeuille toe aan je eigenlijke, grote beleggingsportefeuille voor tien procent. De overige 90 procent blijft dan uw persoonlijke voorkeur-mix van vastgoed, obligaties, aandelen, edelmetalen, enz. Let daarbij vooral op uw leeftijd, wat te weinig beleggers in de praktijk doen.
  • beleg niet alles in één keer. Stop periodiek (maandelijks, halfjaarlijks,…) eenzelfde som in elk van de elementen van uw portefeuille. U zult hoog kopen én laag, en daarmee het gemiddelde langetermijnresultaat van beleggen-als-goed-huisvader behalen en dat is: omhoog, (veel) hoger dan in het ‘verleden’. Dit voor zover dat verleden een betrouwbare richtlijn is voor de toekomst. Daarover verschillen de meningen maar ondergetekende neigt “jawel” doorop te zeggen. Eens op pensioenleeftijd gekomen zult u een welvarend mens zijn (bij leven en welzijn)…

Disclaimer: Dit artikel is informatief en is niet bedoeld als beleggingsadvies of een aanbeveling tot het kopen of verkopen van crypto’s of andere financiële producten. Doe altijd zelf onderzoek naar crypto’s en beleggen en informeer jezelf. At due diligence!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: