money bagCentrale banken zoals de Fed en de ECB creëren geld om de economie aan te zwengelen (met alle nefaste gevolgen van dien voor de toekomst van het huidige geldsysteem).  Maar wat doen de banken er mee? Zij gaan op dat geld zitten, houden het vast; de balansen verstevigen noemen ze dat. Of ze speculeren ermee. Maar dat geld komt dus niet of nauwelijks in de reële economie terecht.  Een dubieuze situatie (en de hoofdreden waarom we officieel weinig inflatie kennen).

Geld lenen bij banken moeilijker en duurder

Alvast zo bij de Belgische banken, volgens een onderzoek bij 9 van hen waaronder de 4 grootste.  De excuses: drastische toename in de kosten, hoge personeelskost en een crisisbelasting die hoger is dan in andere landen.  Ook door de stijgende langetermijnrente wordt lenen duurder, aldus de bankensector. Zo zijn de bankkredieten aan gezinnen en bedrijven voor de eurozone met 2 procent op jaarbasis gedaald.

Alternatieven voor een banklening

Crowdfunding neemt toe in populariteit als alternatieve wijze om een project te financieren.  Crowdfunding verloopt zonder tussenpersonen dus er is direct contact tussen investeerder en ondernemer.  Het principe is in 2004 in de States ontstaan en in 2009 door een aantal West-Europese landen overgenomen. Microkredieten.  Qredits is een stichting die, opgericht door banken en overheden, microkredieten verschaft aan het Midden- en Kleinbedrijf (MKB).  “Ondernemers met een goed businessplan kunnen rechtstreeks met Qredits om de tafel”. De MKB-beurs. NPEX is een beurs die werd opgericht voor het MKB.  “Bedrijven die daar een notering krijgen, kunnen geld ophalen als beleggers in hen investeren”.

 

14 reacties

  1. Banken lenen niet omdat de kans dat ze in de moeilijkheden komen met de dag groter wordt. “Weapons of Mass Desctruction” of te wel de krankzinning derivatenmarkt van zo’n slordige 700 triljoen dollars is de oorzaak. Eén kaart in dat huis van kaarten waait om en BOEM, de hele banksector is in diepe problemen.
    Een kwestie van hun eigen hagje. Ten koste van iedereen anders. What else is new?
    [img]http://z3news.com/w/wp-content/uploads/2013/09/derivatives-350×263.jpg[/img]

  2. Er is wel degelijk een hoge inflatie, in ieder geval hoger dan het cpi. Het probleem is dat velen niet zien hoe het systeem werkt. De meesten denken dat inflatie alleen mogelijk is als er meer geld in de economie komt en dat is pertinent niet waar.

    Ons geld wordt namelijk gedekt door de werkelijke economie, d.w.z. de producten en diensten die wij met z’n allen produceren. Geld is een claim op producten en diensten. Door geld te sparen stel je consumptie uit, maar het geld wordt wel steeds minder waard.

    Doordat de kredietkraan wordt dichtgezet gaan bedrijven failliet en volgen er massa ontslagen. Deze bedrijven en werknemers hebben allen leningen die ze niet terug kunnen betalen d.m.v. productie.

    De werkelijke productie neemt af maar de totale geldhoeveelheid (M1,M2,M3) groeit licht , en dat alleen al zorgt voor prijsinflatie van voedsel, energie etc.

    Daarnaast is er ook nog een verborgen inflatie. Om de prijzen niet te snel te laten stijgen worden producten van steeds mindere kwaliteit gemaakt. Plofkippen vol water is hier een mooi voorbeeld van.

    Zodra er te veel faillisementen en ontslagen volgen zie je dat banken om gaan vallen. Deze banken krijgen een bail-out (staatsschuld omhoog) waardoor er geld uit niets wordt gecreeerd of een bail-in (spaargeld) waardoor er nog minder geld beschikbaar is in de werkelijke economie.

    Het geld van de bail-ins of bail-outs komt niet meer via krediet in de werkelijke economie, maar financiele assets worden er mee opgepompd waardoor het lijkt alsof er nog economische groei is.

    Het opblazen van aandelenkoersen is namelijk economische groei zo maakt de overheid ons wijs. Vandaar dat 0,5 % economische groei volgens het CPB. Niets is minder waar natuurlijk, want ook aandelen zijn niets meer dan een claim op producten en diensten in de werkelijke economie.

    De particuliere belegger heeft zich al lang uit de aandelenmarkt teruggetrokken en het zijn nog slechts banken en institutionele beleggers die deze fatamorgana in stand houden.

    Zodra de massa doorkrijgt dat hun welvaart alleen op papier bestaat gaat het zaakje schuiven.

  3. Banken houden vooral landen in de lucht door staatsobligaties te kopen. Als je bij de ECB voor 0,5% kan lenen en vervolgens 5% voor staatsobligaties Italie, Spanje, Griekenland, Portugal etc. kan krijgen, dan ben je wel licht gestoord als je je nog bezig gaat houden met ondernemers en hun business plannetjes. Pure tijderspilling en nog risicovol ook. Als Italie de rente niet betaald springt de EU, ECB en de rest van de bloody trojka voor je in de bres. Wie wil niet zo zijn geld verdienen?

  4. “De particuliere belegger heeft zich al lang uit de aandelenmarkt
    teruggetrokken en het zijn nog slechts banken en institutionele beleggers die deze fatamorgana in stand houden.”

    Is dat zo? Ik las vanmorgen een stukje bij ZeroHedge dat bv Tesla aandelen juist steeds meer in handen zijn van particulieren.

    1. Het professionele geld (hedge- en pensioenfondsen) stapt uit op de top, retail stapt in, retail= particulier, maar beheerd geld door fondsmanagers. Er wordt nl. rendement verwacht door hun klanten.

      Denk ik….

    1. Landen gaan niet failliet. Kijk bv naar Duitsland in de twintiger en dertiger jaren en ’t huidige Zimbabwe.

      De US wordt steeds meer een centraal geleide politiestaat. En de USD wordt steeds meer een totaal kunstmatige munt, volledig los van ieder fundament, behalve het fundament van “geloof”. Daar houden materialistische wetenschappers heel erg van dus da’s een gepaste combinatie.

      Het geloof in politiek geloofsgeld en de wannabe dictatuur van het dommige probabiliteiten casino (de “wetenschappelijke” wereld) is wat de formele westerse wereld regeert. Goh, hoe komt het toch dat het steeds meer puinzooi wordt? Ik snap er werkelijk niets van … 🙂

  5. De rabo bank(onderdeel van goldman sachs) komt z”n mini-derivaten en mini- opties op de markt voor de kleine belegger !!!!!!! Lieve bank ,alles is al van ons gejat ,we willen wel ….maar hebben niks meer ,proberen jullie ons je stink produkten nog aan te smeren en de laatste kruimels bij ons weg te nemen.t WORDT hoog tijd om de hele sector vogelvrij te verklaren
    en jullie de oorlog te verklaren

  6. Schulden kun je afbetalen of NIET….en als je niet kan (of wil) terugbetalen noemen we dat een faillisement. Dus uiteindelijk gaat het heel simpel aflopen..,de schuldeisers kunnen fluiten naar hun geld.

    Wie zijn dan die schuldeisers….de banken (niks aan verloren, jammer voor de aandeelhouders). Helaas zullen in de val ook pensioenfondsen en particulieren het slachtoffer worden. Denk aan het Cyprus effect, waarbij klanten worden afgeroomd om voor de schulden op te draaien.

    Stel dat wel wordt afbetaald, door bv de geldpers te laten draaien (gebeurd feitenlijk al) dan zal vroeg of laat inflatie de kop op steken, dat is onvermijdelijk.

    Wie zijn dan het slachtoffer van de geldpers…,..ook de schuldeisers (pensioenfondsen, door lage rente) en de particulieren (inflatie, eten wordt duurder). De banken komen dan goed weg…,dat verklaard dat deze lobbyclub kiest voor de geldpers.

    Dus wat of waarvoor ook gekozen wordt, de slachtoffers zijn dezelfde ….WIJ.

  7. Precies : niet zo snel janken aub ; in NL is er nog helemaal NIETS gezien vergeleken met wat ons te wachten staat.

    Ok, dalende huizenprijzen (min 20%), een paar procent meer werkeloosheid en steeds dunner wordende (nieuwe) vuilniszakjes & plastic flesjes.

    Jullie moesten eens wéten wat er in het verschiet ligt, stelletje jankerds 😉

  8. Iedereen weet wat er in het verschiet ligt namelijk:
    Wij gaan allemaal met de neus omhoog.
    Dus laten we het tot die tijd nog een beetje gezellig maken met zn allen 😉

    groet
    NostraDames

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: