Michael Bloomberg, meermaals gewezen burgemeester van New York en oprichter van het gelijknamige financieel dienstverleningsbedrijf, schenkt 1,8 miljard dollar aan zijn vroegere universiteit, Johns Hopkins in Baltimore. ‘Dit ongekend hoge bedrag is exclusief bedoeld voor de toelating van studenten die het collegegeld niet op kunnen brengen.’ De nu 76 jarige filantroop is duidelijk zijn afkomst niet vergeten. Het was namelijk ook dankzij zo’n studiebeurs dat hij zijn schitterende carrière kon aanvatten.

CC0 Creative Commons Pixabay

Grootste donatie ooit

De president van de prestigieuze universiteit schrijft het volgende over de grootste gift aan een Amerikaanse onderwijsinstelling ooit:

“This historic gift reflects Mike Bloomberg’s deep belief in the transformative power of higher education and his insistence that it be accessible to all qualified students, regardless of financial means. (…) It also affirms Mike’s profound devotion to this university for the role that it played in enriching his life.”

Nederige afkomst

Bloomberg studeerde zelf af dankzij een studiebeurs, in 1964. Want zijn vader verdiende als boekhouder slechts 6000 dollar per jaar. Vandaag wil hij met zijn verdiende miljarden iets terugdoen, teruggeven aan de gemeenschap. Dit is wat hij verder nog te vertellen heeft (in vertaling): “Amerika is op haar best wanneer we mensen belonen op basis van hun werk, hun capaciteiten, en niet hun chequeboek. Studenten toegang weigeren omdat ze hoog collegegeld niet kunnen betalen, ondermijnt ons principe van gelijkheid. Het bestendigt ook ongelijkheid van generatie op generatie. Het hart van de Amerikaanse Droom is nog altijd: het idee dat iedere persoon, van elke gemeenschap, de kans heeft om te schijnen, boven zich uit te stijgen, op basis van verdiensten.” Roerende woorden, een beetje hoogdravend maar dat hoort zo bij plechtigheden zeker. En onderwijs bieden, iemand laten studeren, is inderdaad wel een van de grootst mogelijke giften.

President Bloomberg?

Michael Bloomberg overweegt om zich als Democraat in 2020 kandidaat te stellen voor het presidentschap van de Verenigde Staten. Het zal waarschijnlijk ook een zwaargewicht/miljardair vergen om degene die tot dan nog in het Witte Huis woont, eventueel te verslaan…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: