Global Week for Future: wereldwijde oproep tot acties tijdens VN Klimaattop

5

 t 
Het kan wel eens een hete week worden, vanaf 20 september 2019. ‘The Global Week for Future is een wereldwijde oproep om tijdens de week van de VN-klimaattop van 20 – 27 september, elke dag klimaatacties te organiseren. Burgers uit meer dan 135 landen hebben zich alvast ingeschreven voor de klimaatstakingen. Met de acties willen de burgers de overheden duidelijk maken dat er dringend maatregelen moeten genomen worden om de klimaatcrisis aan te pakken.’   

Nederland verenigingsland

Niet alleen in Nederland wordt met graagte en enthousiast verenigd dus. Wereldburgers verenigen zich ook, worden steeds mondiger. Ze willen mee de politieke agenda bepalen, inspraak verwerven, gehoord worden. Zo zit de Zweedse tiener, klimaatactiviste Greta Thunberg op 17 september jl. nog met de voormalige Amerikaanse president aan tafel. Zij is wel het internationale boegbeeld van deze generatie. Die niet meer klakkeloos aanvaardt en ondergaat. Wat the powers that be haar voorschotelt en tracht op te lepelen.

Wake up call

Als bij toverslag wordt ‘de wereld’ wakker. ‘Het klimaat’ is een niet meer weg te denken Onderwerp in de maatschappij anno 2019. En dit ondanks dat er nogal wat sceptici zijn die we klimaatontkenners kunnen noemen. Is wetenschap een geloof of is het feit? Hier volgt een wetenschapper die het opneemt tegen een hele zaal vol dergelijke ‘ontkenners’. Vreemd toch hé, alsof klimaatopwarming een religie is. Met gelovers en ongelovigen. Met fanatici aan beide kanten. Maar net als deze internationaal gerenommeerde wetenschapper in volgende video zegt: “science is no religion”

Het European Environment Agency (EEA) waarschuwt trouwens in een rapport van september 2019 voor de gevaren die onze landbouw loopt. Net door die klimaatverandering:

Clean up your act!

Maar zelfs al gelooft u niet in man made climate change; klimaatopwarming of klimaatverandering die door de mens veroorzaakt wordt. Dat we wel met z’n allen die wereld lustig vervuilen, daarmee zult u het toch eens moeten zijn. Tropische eilanden worden maandenlang gesloten om het vuilnis op te ruimen dat toeristen er achter laten. In de maag van vissen op onwaarschijnlijke diepte in de oceaan wordt plastic aangetroffen. De Nederlandse Boyan Slat nam niet voor niets op 18 jarige leeftijd het geweldige initiatief om die oceanen op te ruimen. Zie hier alvast tien manieren om zelf bij te dragen aan een beter klimaat. Werk ze!