Goldnugget van ruim 23 KG gevonden in Australië

8

The Gold Digger is jaloers. Er is namelijk een héle grote goudklomp gevonden in het westen van Australië. Volgens de NOS is het de op 2 na grootste goudklomp goud ooit gevonden, maar volgens de statistieken van The Gold Digger komt deze nugget niet eens in de top 10 voor. Het is wél de op 2 na grootste goudklomp ooit die met een detector is gevonden. De allergrootste goldnugget blijft natuurlijk de ‘Welcome Stranger’, met een gewicht van 2520 troy ounce (78,1 kilo), gevonden in februari 1869, Moliagul, Victoria, Australië. De grootste nugget die met een detector is gevonden is de ‘Hand of Faith’.

De goudklomp heeft de naam Ausrox Gold Nugget gekregen en weegt om precies te zijn 23,26 kilo. Volgens het bericht van de NOS is ‘Alleen het goud al meer dan een miljoen dollar waard’. Hmmm, laten we even gaan rekenen. Als we 23,26 kilo vermenigvuldigen met $40.080,- (de huidige goudprijs per kilo, een troy ounce is momenteel zo’n $1250,- waard) komen we uit op $932.260,- (zo’n €750.000). 92% daarvan is afgerond €686.100. De NOS overdrijft het dus een beetje, maar met het volgende hebben ze wel gelijk: ‘de uiteindelijke waarde is nog veel hoger omdat het gaat om een uniek exemplaar.’

Jeroen Bergeijk, die momenteel een boek schrijft over goudzoeken en in gesprek gaat met Australische golddiggers, kwam als eerste met het bericht. Hij kwam tot deze ontdekking toen hij een bijeenkomst van goudzoekers in Ora Banda bezocht. Respect voor Jeroen. De vinder van deze reuzenklomp wil anoniem blijven. De nugget is vernoemd naar het bedrijf die de goudklomp heeft verkocht. De koper is een Amerikaanse paticulier en niemand weet wat de goldnugget uiteindelijk heeft opgeleverd. Veel Australiërs vinden het jammer dat de goudklomp het land verlaat. De overheid zoekt uit of de goudklomp tot nationale schat kan worden benoemd. Als dat het geval is, mag de goudklomp niet worden geëxporteerd.

The Gold Digger krijgt echt weer goudkoorts als hij deze berichten leest. Er zullen vast en zeker nog veel meer reuzengoudklompen te vinden zijn in de Australische bush.  

Over de auteur

Oprichter van Biflatie.nl. Ondernemer in de vis en in het goud. Schrijft zo nu en dan nog over de economie, het monetaire systeem, crypto's en de beurs.