Bezitten deze mastodonten in de praktijk reeds zo goed als monopolies, dan lijken ze anno 2020 zelfs met overheden in competitie te gaan. Too big to handle? Too big to fail? In ieder geval dreigt naar verluid Amazon de Indiase overheid af. Als die geen antitrust wetgeving schrapt, zou de Amerikaanse gigant ‘‘irreparable’ losses‘ kunnen aanrichten. In de VS zelf wordt Amazon ook beschuldigd van bepaalde wanpraktijken. ‘US senator Josh Hawley is demanding a criminal antitrust probe of Amazon as the e-commerce behemoth’s powers grow to rival the government’s own. Google and Apple, too, are now ordering governments around.’ Hier kunt u zijn officiële verzoek zelf lezen (pdf). Het bedrijf van de rijkste man ter wereld zou data gebruiken om de concurrentie (third party sellers) een hak te zetten. Naar reële monopolievorming toewerkend. De EU heeft eveneens reeds een onderzoek ingesteld.

Macht

Amazon heeft macht, o.m. omdat het zich diep in de nationale overheid heeft genesteld. ‘Amazon’s cloud servers host the CIA, the Department of Homeland Security, the Defense Department, and other US agencies’. Rt.com. Nog in april 2020 durfden Google tezamen met Apple het aan om ‘nein’ te zeggen tegen de Duitse regering. Specifiek ging het om het zogenaamde ‘Pan-European Privacy-Preserving Proximity Tracing platform’. Omdat de beide giganten aan een eigen platform werken. In mei 2020 zal bijvoorbeeld een app beschikbaar komen om het Coronavirus te traceren. In de naam van meer privacy zullen gebruikers zelf de data beheren en niet de Europese overheden. De gebruikers zelf…en Google en Apple. Kunnen wij als burgers onze overheid vertrouwen met persoonlijke data? Of kunnen we multinationals rustig onze privé gegevens in handen geven? Of…hebben we in deze misschien helemaal geen keuze? Wanneer je zelfs niet kunt kiezen of je door een wolf of een beer opgeslokt wordt?

Profiel

Privacy; het is als een term uit lang verlogen tijden. De meeste burgers malen er ook niet om. ‘We hebben toch niks te verbergen’ is ook zo’n reactie. Nou, dan heeft u vast geen bezwaar tegen soldaten die door uw straat patrouilleren? Voor uw veiligheid, weet u wel? Of een politieman of vrouw voor uw deur? Camera’s in uw woning? Hoe ver kun je daarin gaan? Hoe ver kun je doordenken? Onderschat de Staat zeker niet. Idem dito wat mastodonten als Google, Apple of Amazon nog in petto hebben. Microsoft? Facebook? Ach wat, privacy: we gooien ons hele hebben en houden er op. De Wijde Wereld in, op het W.W.W. Gretig als we zijn om te posten, te liken, verslag te doen van onze reizen en bezigheden. Om gezien en gehoord te worden. Het is alles aandacht, wanhopig zijn om te zien en gezien worden. Ondertussen houden zowel Staten als private bedrijven nauwkeurig bij wie we zijn, waar we heen gaan. Wat we doen en laten. Wie we ontmoeten en wanneer. Ons koopgedrag. Ons stemgedrag. Onze voorkeuren en smaken. Ze maken een constant bijgewerkt profiel van miljoenen burgers op. En via de modernste technieken als AI en algoritmes voorspellen ze zelfs ons gedrag. Geeft dat alles, die wetenschap een fijn gevoel bij u of…?

(On)schuldig?

Een voorbeeld dat volkomen onschuldig lijkt: een spelletje. Pokémon Go. Dacht u dat de vaak fanatieke gebruikers die de straat op gaan willekeurig gestuurd worden? In hun zoektocht naar spoken en monsters? Think again. Zonder het te weten worden ze geleid naar winkels, handelszaken, die daarvoor betaald hebben. Toen we dit zelf vernamen, waren we weer een illusie armer. Data, het is het goud van de 21 ste eeuw. Fortuinen worden ermee verdiend, over onze rug, en geen haan die er om kraait. Of toch, schrijfster en hoogleraar aan de Harvard Business School Shoshana Zuboff. ‘Big Tech verzamelt en verkoopt onze gegevens en probeert ons gedrag op een ongeziene schaal te voorspellen en te sturen. Het is hoog tijd dat we beseffen dat het zo niet hoort en hoeft te zijn, zegt Shoshana Zuboff.’ 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: