Google’s supercomputer: cryptografie van defensie en cryptomunten in gevaar?

Google heeft ‘“quantum supremacy” with a 53-qubit quantum computer’ bereikt. Het kost daarmee slechts 200 seconden om een digitaal probleem op te lossen dat tevoren 10.000 jààr vergde! Wanneer deze technologie nog verder ontwikkeld wordt (en daaraan moet niet getwijfeld worden), loopt bijvoorbeeld de bitcoin versleuteling gevaar. Dat vergt nog altijd 256 qubit. Maar ook militaire data en communicatie zullen niet meer geheim zijn. Tegen respectievelijk 2022 en 2024 kan het al zo ver zijn, aldus de ontwikkelaars in dienst van de technologiegigant.

Geen geheimen meer

De technologie in deze onwikkelt zich immers elk jaar verder. Met telkens meer dan een verdubbeling in kracht. Tegen dat tempo komt bijvoorbeeld de cryptografie van de digitale munt BTC in gevaar. En alles wat digitale militaire data aangaat in 2024. In de Middeleeuwen was landbezit gelijk aan macht en rijkdom. Die werden in geld gemeten lang voor de 20ste eeuw aanbrak. Maar in de 21ste eeuw geldt een heel andere wet. Wie de data bezit, heeft kennis, macht, en haast vanzelf ook het geld. Denken we in deze bijvoorbeeld aan Facebook, maar zeker ook Google.

Over kennis en macht

Er wordt ook wel gezegd: kennis is macht. Het bezit over data impliceert dit ook indirect, zou je kunnen opmerken. De term komt van het latijnse scientia potentia est. Hij wordt vaak toegeschreven aan Francis Bacon, de Engelse wetenschapper die leefde van 1561 tot 1626. Maar je vindt hem eigenlijk letterlijk terug in het werk van Thomas Hobbes. Een eveneens Engelse tijdgenoot en filosoof (1588 tot 1679).

A, B, C,…

Wikipedia: ‘Alphabet Inc. is sinds 2015 het moederbedrijf van Google en enkele andere technologiebedrijven. Het hoofdkantoor is gevestigd in Mountain ViewCalifornië. Alphabet is evenals Google Inc. opgericht door Larry Page en Sergey Brin. De oprichting maakte deel uit van een forse herstructurering bij Google. Aandelen van Google Inc. zijn omgezet in Alphabetaandelen en behielden de aanduidingen GOOG en GOOGL.’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.