De mate waarin iemand in zijn behoeften kan voorzien bepaalt diens welvaart. Het doel van iemand die deelneemt aan de economie is het vergaren van goederen en diensten die zo veel mogelijk zijn of haar behoeften vervullen. Toen duizenden jaren geleden de eerste handel werd gedreven, gebeurde dit zonder geld. Er werd direct geruild tussen goederen die allemaal een bepaalde wisselkoers hadden ten opzichte van elkaar. We nemen als voorbeeld een economie met een jaarlijkse productie van 3000 aardappelen, 2000 zakken graan en 1000 bananen (3:2:1).

De Markt
Een wisselkoers is een verhoudingsgetal tussen twee waardes. Een individu bepaalt de waarde van één goed op basis van de subjectieve bruikbaarheid en schaarste (ofwel beschikbaarheid) ervan. De bruikbaarheid van een goed is subjectief omdat elke deelnemer aan de economie andere behoeften heeft (onderhevig aan smaak, cultuur en trends). Bovendien, wanneer iemand 200 bananen in bezit heeft zal de waarde van 1 banaan voor hem kleiner zijn dan voor iemand die er 2 heeft, ook al hebben zij beide dezelfde behoefte aan bananen. Daarnaast speelt schaarste een belangrijke rol, op Antarctica is het moeilijker een banaan te verkrijgen dan in Brazilië. Door deze factoren hebben goederen voor alle deelnemers aan de economie een andere subjectieve bruikbaarheidswaarde.

Buiten het bepalingsproces van de mens heeft niets waarde‘ -Ludwig von Mises- 1912

Nadat door een individu één waarde is vastgesteld kan er in een directe ruil tegen een ander goed een wisselkoers tot stand komen door te onderhandelen. Dit is het proces van vraag en aanbod. Als er in een economie een goed in overvloed is, stijgt het aanbod en daalt de waarde ervan ten opzichte van alle andere goederen. Laten we er voor het gemak van uitgaan dat in ons voorbeeld de wisselkoersen schommelen rond de getallen; 0,67 aardappelen tegen graan (2/3), 0,5 graan tegen bananen (1/2), en 0,33  aardappelen tegen bananen (1/3). Enerzijds zorgt het verleden voor een richtlijn in de totstandkoming van wisselkoersen, anderzijds zorgt de vraag en het aanbod daarvoor, maar ook speculanten en handelaren hebben invloed.

Stel, een bananenboer wil bananen ruilen tegen graan. Hij heeft echter geen idee hoeveel goederen er in totaal in de economie aanwezig zijn. Zo zou het kunnen dat hij op basis van zijn subjectieve bruikbaarheid van bananen en graan, 1 banaan tegen 1 zak graan ruilt. Mocht dit gebeuren dan zou dat de aandacht van handelaren trekken. Immers, wanneer zij bij deze bananenboer 1 zak graan tegen 1 banaan ruilen en vervolgens met die banaan 3 aardappelen kopen, dan is dat goedkoper dan 2 zakken graan betalen voor 3 aardappelen. Als dit handeltje loopt zou de vraag naar bananen bij de desbetreffende bananenboer dusdanig toenemen dat de wisselkoers vanzelf op 0,5 uitkomt. Als een speculant voorziet dat de bananenboer een slechte oogst zal krijgen zal hij zeker positie innemen. Zo zijn wisselkoersen vaak eerder beïnvloed dan wanneer de werkelijke oorzaak plaatsvindt.

Als een individu bepaalde goederen wenst te consumeren dan hebben deze een andere subjectieve bruikbaarheidswaarde voor hem dan wanneer hij van plan is deze te ruilen. Bijvoorbeeld, als boer Piet in één jaar 200 aardappelen produceert en hier het hele jaar van kan eten, dan hebben deze aardappelen een bepaalde bruikbaarheidswaard voor hem. Wanneer Piet ook bananen wenst te eten en besluit meer aardappelen per jaar te produceren opdat hij deze kan ruilen tegen bananen, dan zullen de extra geproduceerde aardappelen geen bruikbaarheidswaarde voor Piet hebben. De waarde van de extra geproduceerde aardappelen wordt dan enkel bepaald door de hoeveelheid bananen die hij er tegen kan ruilen.

Ruilhandel

Toen er nog direct geruild werd, was het voor sommige handelaren niet altijd makkelijk de gewenste goederen in bezit te krijgen, omdat er dikwijls meerdere malen geruild moest worden voordat hun einddoel was bereikt. Als de verkoper van graan geen interesse had in bananen, moesten de bananen eerst worden geruild tegen iets waar de verkoper van graan wel interesse in had. Ook bleken sommige goederen een minder geschikt ruilobject doordat ze bijvoorbeeld niet deelbaar waren, bederfelijk, of niet de juiste dichtheid en schaarste hadden. Vanuit deze problemen begon men te zoeken naar ruilobjecten die het meest geschikt waren te verhandelen en die als opslag van waarde konden dienen.

Uiteindelijk maakte men gebruik van één algemeen ruilmiddel; geld. Dit was het ruilobject dat het best verkoopbaar was. Er zijn vele goederen als geld gebruikt (stenen, schelpen, zout, veren, kerfstokken) maar na honderden jaren bleek goud het meest geschikt. Al in de 26e eeuw voor Christus heeft de markt (niet een overheid) bepaald dat goud een valuta is. Hierdoor steeg de vraag naar goud en tevens diens wisselkoers ten opzichte van andere goederen. De waarde van goud was niet meer alleen gebaseerd op zijn bruikbaarheid als metaal, maar meer nog op zijn functie als geld. Als er in een economie geld circuleert, wordt er indirect geruild. Men ruilt (verkoopt) eerst goederen tegen geld en dat geld wordt later weer voor goederen geruild. De goederen zijn altijd het doel, niet het geld.

De waarde van geld, of het nou goud of papiergeld betreft, wordt bepaald door de hoeveelheid goederen die je ermee kan kopen (net als de extra geproduceerde aardappelen van boer Piet die voor hem slechts ruilobjecten zijn). Mises noemde dit de objectieve wisselkoers van geld, tegenwoordig noemen we het de koopkracht. Geld zelf heeft nooit intrinsieke waarde omdat het niet het einddoel van een deelnemer aan de economie is. Geld kan je niet opeten en je kan er niet in wonen. Geld is slechts “dead stock”. Een vergroting van de geldhoeveelheid betekent niet meer welvaart voor een maatschappij, maar eerder minder.

De economie is op de lange termijn gebaat bij maximale prijsstabiliteit. Door de jaren heen heeft goud bewezen zijn koopkracht te behouden. In het jaar 0 kon men voor 1 gram goud bij benadering dezelfde hoeveelheid broden kopen als nu. Daarentegen heeft de Amerikaanse dollar 97% van zijn koopkracht verloren in nog geen 100 jaar. U zult misschien denken dat de goudprijs vandaag de dag hoog staat, maar niets is minder waar. Omdat er elke dag meer euro’s bijkomen daalt de waarde van de euro en dus diens wisselkoers ten opzichte van goud. Het is niet de goudprijs die stijgt, maar de waarde van de euro die daalt. Nogmaals, de waarde van goud wordt bepaald door de hoeveelheid goederen die je ermee kunt kopen, niet door de wisselkoers in euro’s.

De Goudstandaard
Volgens von Mises is prijsstabiliteit onhaalbaar in een wereld waarin alles altijd veranderd. Toch zorgt het ene monetaire systeem voor stabielere prijzen dan het andere. Goud is in tegenstelling tot fiatgeld een goed dat geproduceerd moet worden. Hierdoor zal de waarde ervan in balans blijven met alle andere goederen (die ook geproduceerd worden). In een economie met een goudstandaard zorgt de marktwerking voor de continuïteit van de koopkracht van goud.

Dit werkt als volgt; als er veel goud uit de grond wordt gehaald, vergroot dit de geldhoeveelheid. De prijzen van goederen zullen stijgen, oftewel de waarde van goud neemt af. Hierdoor zal de winst van goudmijnen dalen en worden ondernemers geprikkeld om andere goederen dan goud te produceren. Na verloop van tijd zullen mijnen minder goud produceren en neemt de groei van de geldhoeveelheid af. Prijzen zakken, de waarde van goud stijgt en ondernemers worden geprikkeld om meer goud te mijnen. Etcetera, etcetera. Door de marktwerking wordt de waarde van goud vanzelf gecorrigeerd en zal er maximale prijsstabiliteit zijn.

Jan Nieuwenhuijs

Binnenkort op Biflatie.nl deel 2. Jan gaat in het tweede stuk verder in op de inflatiespiraal en de interne prijsstabiliteit.

 

11 reacties

  1. Goed stuk hoor, lekker duidelijk, zoals altijd wel hier! Het geld wat is door niets gedekt. De enige dekking is vertrouwen. En dat vertrouwen en tanende. De schulden zijn zo erg uit de hand gelopen dat een oplossing heel drastisch gaat worden, met welke oplossing ze dan ook komen.

    Ik geloof niet meer in dit sprookje. De politiek wil ons doen geloven dat het allemaal op te lossen is, maar er is in 3 jaar(!!!!) vrijwel niets veranderd.

    Ik wacht geduldig tot het zover is.

  2. Dank voor dit leuke artikel.
    Toch zou ik graag enkele kanttekeningen plaatsen.
    Ten eerste is een typische menseigenschap dat hij altijd op zoek is naar meer en beter.
    Of anders gezegd: We zijn nooit tevreden met wat we hebben.
    Daarnaast hebben wij hedentendage de reclame-industrie, die die behoefte naar meer en beter individueel activeert.
    Toen in de 60-er jaren het boekje uitkwam “Gekke lui die Amerkanen” en gaande over de opkomst van de reclame-industrie [ de titel zegt al genoeg] had men geen enkel besef hoe deze dieptepsychologische invloeden ons zou gaan beheersen.
    Kijken wij nu – een halve eeuw later – naar de uitkomst van dit
    spel dan is wel duidelijk dat iedereen zichzelf omringt met 1001 producten, die hij feitelijk totaal niet nodig heeft.
    Maar desondanks is hij zoekende naar meer en beter.
    Die welvaart en/of verslaving heeft ook nog nevenaspecten.
    Des te groter onze technologische kennis worden we steeds meer beschermd en dit leidt tot progressieve verzwakking en/of ziekte.
    En ook wat dit betreft willen we steeds meer en beter en/of steeds langer leven.
    Dat de ziekte-industrie nu zo gigantisch groot en rijk is, is ook het gevolg van vraag en aanbod.
    Langzaam maar zeker gaan we ons beseffen dat bijvoorbeeld antibiotica en/of vaccinatie bepaald niet alleen positieve effecten heeft, maar onze weerstand steeds verder ondermijnt.
    Desondanks blijven we doorgaan met onze zoektocht naar meer en beter, want zo zijn wij nu eenmaal gebakken.
    En nu hebben we het plafond bereikt.
    Ik moet er niet aan denken als straks het geld verdwijnt of onze electriciteit en onze centrale verwarming uitvalt.
    Dan wordt pas echt duidelijk hoe wij door onze drang naar meer en beter onszelf totaal uitgemergeld hebben.
    Over dit typische mensbeeld deed ik als medicus onderzoek.
    Voor geinteresseerden … http://2012.jazeg.nl

  3. Confisceren van het goud van de burgers is ook uitdrukkelijk in Nederland de bedoeling als het zover komt.

    http://www.st-ab.nl/wetten/0211_Noodwet_financieel_verkeer.htm
    Artikel 26!

    Bedenk vooral dat deze noodwet er niet voor niets is.
    Verder zou het mij uitermate verbazen dat je zilver wel zou mogen houden als het zo geweldig waardevol is /wordt.

    Ik geef geen advies of spoor mensen op de een of andere manier aan, maar bedenk wel dat het bezit van goud in de toekomst mogelijk meer last mee brengt dan lust.

  4. @Pietjes: Goede link! Dank daarvoor. EEn last lijkt me ook wat overdreven. Als het echt fout gaat zal er snel genoeg een ondergronds ruilsysteem ontstaan, wel worden mensen wantrouwend natuurlijk, wánt, misschien komt je net die overheid tegen als je een zilveren munt tegen wat eten inwisselt. Maar over zilver staat er niets bij, even ene quote uit de link van pietjes:

    ‘Onze Minister is bevoegd – zo nodig in afwijking van andere wettelijke regelingen – voorschriften te geven ten aanzien van de financiële betrekkingen met het buitenland, alsmede ten aanzien van het vorderen van gouden munten, fijn goud, alliages van goud (onbewerkt of halffabrikaat) en buitenlandse activa van ingezetenen. Tenzij bijzondere omstandigheden dit naar zijn oordeel onmogelijk maken, oefent hij deze bevoegdheden niet uit dan in overeenstemming met Onze Ministers van Buitenlandse Zaken, van Economische Zaken en van Landbouw en Visserij.’

    Pas maar op voor uw juwelen.

  5. Iderdaad Drë, onze regering kan en mag alléén wettelijk goud confisceren, zilver blijft buiten schot. Goed om te weten als je van plan bent om “verzekering” wil gaan inkopen.

  6. @Siegfried Bok
    Het is waar dat we allemaal ‘rommel’ willen en moeten, die we in eerste instantie helemaal niet nodig hebben. Toch is het ook waar dat we kunstmatig afhankelijk worden gemaakt van materie en diensten. Een uitkeringstrekker moet solliciteren. Anno 2012 en eerder, komt deze dus en hoe dan ook, met internet in aanraking: Voilà, internet provider en een computer. Dat deze zelfde uitkeringstrekker (telefonisch) bereikbaar moet zijn is eigenlijk wel een vanzelfsprekendheid. Een dak boven je hoofd in Nederland -zelf bouwen- wordt je nagenoeg onmogelijk gemaakt. Je koopt of je huurt en daar zitten allerlei regeltjes aan verbonden. Als deze uitkeringstrekker solliciteert op een baantje waarin in de vacature stond: “Moet in bezit zijn van eigen vervoer” dan moet hij/zij daar ook aan voldoen. Enfin, allemaal ‘rommel’ die je moet bezitten om te kunnen overleven in de westerse jungle. Ik heb in dit voorbeeld uitkeringstrekker genomen zonder bijbedoeling maar het zal wel iemand zijn die moet proberen om in zijn/haar basisbehoefte te voorzien. Zonder ‘rommel’ geen eten. Waarbij ‘eten’ een mooi ‘back to basic’ voorbeeld is.

  7. De oude vos von Mises zag het goed en zou verplichte kost moeten zijn op elke school. Helaas is het zo dat het kankergezwel dat centraal bankieren en fractioneel bankieren heet al meer dan 100 jaar de levens van de gewone man volledig verpest. Je kan in de huidige tijd welk ik ook wel illisionair bankieren noem het beste in echte waardes beleggen en uiteraard je zoveel mogelijk onafhankelijk maken van het bancaire systeem. Onze politiek zijn niets anders dan lakeien van het banksysteem en worden er ook door betaald. Het is jammer dat de meeste mensen niet doorhebben dat de parasieten in de top van onze samenleving niets anders doen dan het werkvolk laten opdraaien en werken voor een kleine elite die zich slap lacht over zoveel unbenul. Hopelijk gaat de meerderheid van de bevolking eens echt nadenken en wat geschiedenis lezen ipv de vermaak/afleid programma,s te kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: